Tölgyessy Péter szerint Orbán világméretű politikussá nőtte ki magát

  • narancs.hu
  • 2020. december 10.

Villámnarancs

Szerinte Orbánban a megmentőt látjuk, míg az ellenzék rossz úton jár.

"Politika mindenek előtt - a joguralom rendjének helye Orbán Viktor rendszerében"- ezzel a címmel tartott előadást Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Transparency International konferenciáján, amelyről a hvg.hu tudósított.

Tölgyessy szerint 89-ben úgy tűnt, itt a hatalmas lehetőség arra, hogy újra valódi nyugati ország legyünk, ugyanoda jussunk, mint más, korábbi peremországok, azonban ez a vágy 30-40 alatt nem teljesült - idézi a szakértőt a hvg.hu.

Tölgyessy értelmezésében nem az történt, amit a baloldal állít, hogy Orbán Viktor személyében egy hatalomra vágyó ember gátlástalanul elrabolta volna az országot, hanem olyasmi történt, ami a világon máshol is, csak nálunk különleges politikai tehetség élt a lehetőséggel.  Alkotmányjogász szerint Orbán világméretű politikussá nőtte ki magát, a nemzetközi jelentősége csak Puskás Öcsiéhez fogható. A világ műveltebb részén mindenki ismeri a nevét, és ez kevés magyarral fordult elő - írja az előadásról szóló tudósításában a portál.

Tölgyessy beszélt az Orbán-féle "második rendszerváltásról", mint emlékeztett rá, 2009-ben egy nagy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a kapitalizmust, a joguralmat és a politikai váltógazdaságot legkevésbé a magyarok fogadják el, még az ukránoknál is rosszabb eredmény született itthon. Tölgyessy szerint Orbán Viktornak a legfontosabb politikai tapasztalata az volt, hogy ha nincs új politikai elit, nem lehet más a politika, mint ami a 80-as évek folytonosságából megjelent. Ezért volt szükség legelőször is új politikai, gazdasági, média és kulturális elitre. A Fidesz a szakértő szerint egy piramist épített fel, de ezt sem tartja egyedülállónak, ahogy azt sem, hogy a kormányra került párt a legitimációját már nem a nyugatos mintakövetésből, hanem a nemzeti érdekek képviseléséből vezette le.

Tölgyessy szerint a nyugatos szerkezet bevezetésével a magyar emberek nem voltak elégedettek, ezért egy erős vezetőhöz, a megmentőhöz fordult.  Meglátása szerint ugyanakkor az ellenzék rossz irányba mozog.

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.