Tölgyessy Péter szerint Orbán világméretű politikussá nőtte ki magát

  • narancs.hu
  • 2020. december 10.

Villámnarancs

Szerinte Orbánban a megmentőt látjuk, míg az ellenzék rossz úton jár.

"Politika mindenek előtt - a joguralom rendjének helye Orbán Viktor rendszerében"- ezzel a címmel tartott előadást Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Transparency International konferenciáján, amelyről a hvg.hu tudósított.

Tölgyessy szerint 89-ben úgy tűnt, itt a hatalmas lehetőség arra, hogy újra valódi nyugati ország legyünk, ugyanoda jussunk, mint más, korábbi peremországok, azonban ez a vágy 30-40 alatt nem teljesült - idézi a szakértőt a hvg.hu.

Tölgyessy értelmezésében nem az történt, amit a baloldal állít, hogy Orbán Viktor személyében egy hatalomra vágyó ember gátlástalanul elrabolta volna az országot, hanem olyasmi történt, ami a világon máshol is, csak nálunk különleges politikai tehetség élt a lehetőséggel.  Alkotmányjogász szerint Orbán világméretű politikussá nőtte ki magát, a nemzetközi jelentősége csak Puskás Öcsiéhez fogható. A világ műveltebb részén mindenki ismeri a nevét, és ez kevés magyarral fordult elő - írja az előadásról szóló tudósításában a portál.

Tölgyessy beszélt az Orbán-féle "második rendszerváltásról", mint emlékeztett rá, 2009-ben egy nagy nemzetközi felmérésből kiderült, hogy a kapitalizmust, a joguralmat és a politikai váltógazdaságot legkevésbé a magyarok fogadják el, még az ukránoknál is rosszabb eredmény született itthon. Tölgyessy szerint Orbán Viktornak a legfontosabb politikai tapasztalata az volt, hogy ha nincs új politikai elit, nem lehet más a politika, mint ami a 80-as évek folytonosságából megjelent. Ezért volt szükség legelőször is új politikai, gazdasági, média és kulturális elitre. A Fidesz a szakértő szerint egy piramist épített fel, de ezt sem tartja egyedülállónak, ahogy azt sem, hogy a kormányra került párt a legitimációját már nem a nyugatos mintakövetésből, hanem a nemzeti érdekek képviseléséből vezette le.

Tölgyessy szerint a nyugatos szerkezet bevezetésével a magyar emberek nem voltak elégedettek, ezért egy erős vezetőhöz, a megmentőhöz fordult.  Meglátása szerint ugyanakkor az ellenzék rossz irányba mozog.

 

 

Figyelmébe ajánljuk