Visszhang: lemez

U.S. Girls: Bless This Mess

  • - minek -
  • 2023. április 19.

Visszhang

Meghan Remy, a 4AD kiadó jelenkorának egyik legfontosabb előadója, aki másfél évtizedes, U.S. Girls néven űzött szólókarrierje alatt sokszínű, izgalmasan változatos, kiváló albumokban csúcsosodó életművet hozott létre.

Remy 2010-ben költözött Chicagóból Torontóba, és azóta is a helyi szcénában alkot; előbb különböző független kiadóknál publikálta lemezeit, mígnem szerződtette a londoni 4AD, és a 2015-ös Half Free low-fi zajpopja meghozta számára az áttörést. Idővel kiderült, hogy korai zenéinek a minimalizmusa csupán a körülmények szülte kényszerből fakadt, s valójában a soul, a funk, a többé-kevésbé elektronizált pop és a cipőbámulós pszichedélia lettek zenéinek legfőbb összetevői.

Új lemeze, a Bless This Mess tökélyre viszi a receptet: a hetvenes–nyolcvanas évek szívet-lelket melengető harmóniáit állítja az iróniába csomagolt társadalom- és kultúrkritika szolgálatába. És ezt néha olyan, már-már bombasztikus tánczenei darabok segítségével teszi, mint például a producer-billentyűs varázsló Roger Manning Jr.-ral rögzített hipnotikus jazz-funk-diszkó számmal, a Tux (Your Body Fills Me, Boo)-val. Remy a retró plastic funk Only Daedalust Alex Frankkel, a Holy Ghost! duó tagjának segítségével rakta össze, akárcsak a So Tipically Now elegánsan hűvös szintipopját.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk