A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának

  • narancs.hu
  • 2022. október 5.

Zene

Fischer Iván szerint ez a legnagyobb siker, amit magyar zenekar valaha elért.

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be kedd este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban. A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a szavazatok több mint harmadát kapta meg.

A Fesztiválzenekart az előző évi Brahms-felvétele alapján szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki kedvencét. A díjat Erdődy Orsolya menedzser-igazgató és Simor András kuratóriumi elnök vették át a brit fővárosban tartott ceremónián. Fischer Iván a rendezvényen lejátszott videóüzenetében hangsúlyozta,

az együttes célja az alapítás óta sosem a versenyzés volt, hanem a közönség szolgálata itthon és nemzetközi szinten is, minden formában és minden korosztálynak.

Az elismerés alkalmából a zenekar zeneigazgatója szerda reggel sajtótájékoztatón elmondta, mélyen meghatotta, hogy a nemzetközi közönség a Budapesti Fesztiválzenekart választotta Az év zenekarának. Fischer Iván úgy fogalmazott: „Ez a legnagyobb siker, amit magyar zenekar valaha elért, és ez muzsikusaink, munkatársaink, hazai közönségünk és nagylelkű támogatóink, fenntartóink sikere is.”

Az év zenekarának megválasztott Fesztiválzenekar jövőre ünnepli alapításának negyvenedik évfordulóját. Az együttes 1983 decemberében tartotta első nyilvános hangversenyét a Zeneakadémián, és az elmúlt közel négy évtizedben a világ egyik legjobb komolyzenei együttesévé vált. „Zenészeimnek mindig azt mondom, a feladatuk, hogy élvezzék a zenélést, és ezt az örömöt a hallgatósággal is osszák meg” – vallja Fischer Iván.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk