A róka meztelen - The Beatles: Love (lemez)

  • - legát -
  • 2006. december 7.

Zene

Karácsony közeledtével valóságos szellemjárás kezdődik a zeneiparban.

Karácsony közeledtével valóságos szellemjárás kezdődik a zeneiparban. Régen nem létező együttesek, néhai sztárok támadnak fel egy-egy szenzációs új album erejéig, ki nem adott, elő- vagy megkerült vagy újrakevert évtizedes felvételek lepik el a boltokat, az illetékesek szerint Elvisszel, Freddie Mercuryval vagy Kurt Cobainnel nem lehet mellényúlni. És persze a Beatlesszel sem. Nem lepne meg, ha hamarosan megjelennének John Lennon válogatott közüzemi számlái nagyzenekari változatban.

Hiába nincs titok már régóta a Beatlesszel kapcsolatban, úgy tűnik, egy kis kaparászással találni még cafatot a rókán. Az idei Love című albumot nemes egyszerűséggel az eddigi legszenzációsabb Beatles-lemezként hirdetik, ami negyven évvel a Revolver megjelenése után még akkor is túlzás, ha igaz lenne.

De mire ez a nagy lelkesedés?

Kapaszkodjanak meg, Las Vegas felől fúj a szél. Az egyébként zseniális kanadai kortárs táncos cirkuszi társulat, a Cirque du Soleil ugyanis egy Beatles-koreográfiával szerződött a show business Mekkájába (néhány évvel ezelőtt még a Trafóban vendégszerepeltek). A vegasi közönségnek minden bizonnyal nem tűnt volna fel, ha a "Love" című műsor zenei anyagát a társulat valamelyik lelkes tagja csak úgy összeválogatja, egy kis Yesterday, egy kis Hard Day's Night, és persze Michelle, ma belle... De a franciák lemezbörze helyett magához a mágushoz, az aggastyán Sir George Martinhoz, a Beatles-albumok produceréhez fordultak, készítsen mutatványukhoz egy kis egyveleget. Lássatok csodát, ha már a bankszámlakivonatot úgysem láthatjátok, az idős mester igent mondott. Előszedte az eredeti mesterszalagokat, és fiával, Giles-lel babrált vele egy kicsit. A végeredmény egy kellemes válogatás, ami ugyan semmit nem tesz hozzá a dalokhoz, de nem is vesz el belőlük. Radikális változtatásról tehát szó sincs, sokkal inkább egy nem különösebben szellemes gegekkel feldobott aranyalbumról - a Get Back alatt például a Birthday dobszólama szól, a Because vokálját csak rigófütty kíséri, a Sun King visszafelé hallható, ezért az a címe, hogy Gnik Nus -, ami legfeljebb annyi újdonsággal szolgál, hogy ez az első 5.1-es Beatles-felvétel, ezért a CD mellett audio DVD-n is megkapjuk a lemezt. Azt hiszem, a társulat jobban járt volna - de talán a hallgatók is -, ha egy Martinnál merészebb hangász veszi kezelésbe a felvételeket.

Kérdés persze, hogy rajta kívül bárki más egyáltalán hozzányúlhat-e ezekhez az ereklyékhez?

Természetesen. A két Martin mellett ugyanis a keverésben közreműködők között nemcsak Pault és Ringót, de Yoko Onót és Olivia Harrisont is megemlítik. Állítólag mindannyian egyetértenek, hogy egy vadonatúj Beatles-album született.

Mi lesz jövő karácsonykor?

EMI, 2006

Figyelmébe ajánljuk