A róka meztelen - The Beatles: Love (lemez)

  • - legát -
  • 2006. december 7.

Zene

Karácsony közeledtével valóságos szellemjárás kezdődik a zeneiparban.

Karácsony közeledtével valóságos szellemjárás kezdődik a zeneiparban. Régen nem létező együttesek, néhai sztárok támadnak fel egy-egy szenzációs új album erejéig, ki nem adott, elő- vagy megkerült vagy újrakevert évtizedes felvételek lepik el a boltokat, az illetékesek szerint Elvisszel, Freddie Mercuryval vagy Kurt Cobainnel nem lehet mellényúlni. És persze a Beatlesszel sem. Nem lepne meg, ha hamarosan megjelennének John Lennon válogatott közüzemi számlái nagyzenekari változatban.

Hiába nincs titok már régóta a Beatlesszel kapcsolatban, úgy tűnik, egy kis kaparászással találni még cafatot a rókán. Az idei Love című albumot nemes egyszerűséggel az eddigi legszenzációsabb Beatles-lemezként hirdetik, ami negyven évvel a Revolver megjelenése után még akkor is túlzás, ha igaz lenne.

De mire ez a nagy lelkesedés?

Kapaszkodjanak meg, Las Vegas felől fúj a szél. Az egyébként zseniális kanadai kortárs táncos cirkuszi társulat, a Cirque du Soleil ugyanis egy Beatles-koreográfiával szerződött a show business Mekkájába (néhány évvel ezelőtt még a Trafóban vendégszerepeltek). A vegasi közönségnek minden bizonnyal nem tűnt volna fel, ha a "Love" című műsor zenei anyagát a társulat valamelyik lelkes tagja csak úgy összeválogatja, egy kis Yesterday, egy kis Hard Day's Night, és persze Michelle, ma belle... De a franciák lemezbörze helyett magához a mágushoz, az aggastyán Sir George Martinhoz, a Beatles-albumok produceréhez fordultak, készítsen mutatványukhoz egy kis egyveleget. Lássatok csodát, ha már a bankszámlakivonatot úgysem láthatjátok, az idős mester igent mondott. Előszedte az eredeti mesterszalagokat, és fiával, Giles-lel babrált vele egy kicsit. A végeredmény egy kellemes válogatás, ami ugyan semmit nem tesz hozzá a dalokhoz, de nem is vesz el belőlük. Radikális változtatásról tehát szó sincs, sokkal inkább egy nem különösebben szellemes gegekkel feldobott aranyalbumról - a Get Back alatt például a Birthday dobszólama szól, a Because vokálját csak rigófütty kíséri, a Sun King visszafelé hallható, ezért az a címe, hogy Gnik Nus -, ami legfeljebb annyi újdonsággal szolgál, hogy ez az első 5.1-es Beatles-felvétel, ezért a CD mellett audio DVD-n is megkapjuk a lemezt. Azt hiszem, a társulat jobban járt volna - de talán a hallgatók is -, ha egy Martinnál merészebb hangász veszi kezelésbe a felvételeket.

Kérdés persze, hogy rajta kívül bárki más egyáltalán hozzányúlhat-e ezekhez az ereklyékhez?

Természetesen. A két Martin mellett ugyanis a keverésben közreműködők között nemcsak Pault és Ringót, de Yoko Onót és Olivia Harrisont is megemlítik. Állítólag mindannyian egyetértenek, hogy egy vadonatúj Beatles-album született.

Mi lesz jövő karácsonykor?

EMI, 2006

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.