Tartalom

Narancs XVIII. évf. 49. szám (2006-12-07)

Publicisztika

Publicisztika

A gázai sikátorban

Régóta készülök írni Gilád Shalitról, az elrabolt tizedesről. Kiszabadulása adná az apropót, arról szólnék, hogy egy visszahúzódó izraeli srác világhírűvé vált, mert túszul ejtették militáns palesztinok.

Publicisztika

Rosszul használt szavak

Nyári beszédeiben Orbán Viktor alaposan előkészítette a miniszterelnököt lejárató őszi hazugságkampányt és a kormányváltás követelését. Jó előre felkonferálta a botrányt, ami aztán szeptember 17-én, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével ki is robbant.

Publicisztika

Üres terek

"Mivel Orbánékat a tehetetlenségi erő (vagy saját butaságuk, vagy új B-közepük) változatlanul mind jobbra viszi, a mérsékelt MSZP-ellenes szavazók szabad prédává lettek.

Publicisztika

A nagy árpisáv

A Fidesz múlt hét végi XXI. kongresszusán esett gusztusos hepening hatására (borász bátyánk kis táskájából kicsomagolja a szépen összehajtogatott árpádsávos zászlaját; Philip Árpád apánkról delirál; dörgő taps) ismét műsorra került a demokratikus magyar közélet egyik feketekomédiája, hogy akkor most mi is van a nevezetes selyemáruval.

Egotrip
Belpol

Belpol

Távol tartás: Nem segít a rendőr

Némi késlekedés után lassan fél éve - július 1-jétől - Magyarországon is létezik a távol tartás intézménye. Egy gond van vele - mondják a családon belüli erőszak ellen küzdő civil szervezetek: a parlament végül egy teljesen kilúgozott változatot fogadott el, amely a családon belüli erőszak legtöbb esetére egyszerűen nem alkalmazható, ahol pedig alkalmazható lenne, ott is hatástalan.

Belpol

Átalakulóban a Magyar Hírlap: Prés alatt

Több évtizedes történetének újabb válságát éli a Magyar Hírlap. Az újság jövője bizonytalan, kérdés, hogy a médiabirodalmának átszervezésére készülő Széles Gábor meddig hajlandó finanszírozni a százmilliós veszteséget.

Belpol

Telki és az agglomeráció: Lyukak a térképen

Növekedés vagy fejlődés? Ez ma már nem kérdés az ország egyik leggazdagabb falujaként elkönyvelt, de fejlődéstörténeti öröksége által fojtogatott Telki számára. Végződhet-e happy enddel egy agglomerációs típustörténet?

Belpol

Jelentés a vatikáni szerződés utóéletéről: Az Istennek, ami az Istené

Salamoni bölcsesség vezérelte jelentésének összeállításakor a vatikáni szerződés eredményeinek és hatásainak vizsgálatára létrehívott bizottságot. Bár a tanulmány nem javasolja a szerződés felbontását, és ajánlásait a konszenzusteremtés szándéka hatja át, nyilvánosságra kerülése után a politikai szekértáborok újult erővel estek egymásnak.

Belpol

Koalíciós haragszomrád Budapesten: Beszédes szeszélyek

A politikai racionalitással mindenképp ellenkezik az az elhúzódó személyes konfliktus, ami Demszky Gábor és a helyettesének jelölt Gy. Németh Erzsébet között a múlt héten mérgesedett el végleg. A főpolgármester új tisztségviselő delegálására kérte a szocialistákat, mivel nincs bizodalma a politikus asszonyban.

Belpol

Energiaipari változások VII.: Talányos szerződések

A gazdasági miniszternek (és a kormánynak) a hónap közepéig választ kell adnia azokra az októberi brüsszeli hivatalos levelekre, amelyek a villamosenergia-iparban a hosszú távú megállapodások (htm) felmondását, valamint a szektor EU-konformmá alakítását sürgetik. Mindezek érintenek egy, az állam számára különösen hátrányos áramimport-szerződést is.

Belpol

"Nem tétovázom" (Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője)

Formálisan még nem jelenti be, de erősen utal rá Fodor Gábor, hogy jövő márciusban indulni kíván a liberális párt elnöki tisztségéért. Az ügyvivő szerint az SZDSZ legfontosabb feladata a jogállam és a szabadságjogok védelme, amelyekért - és néhány más kérdés miatt is - akár konfliktusokat is vállalna a szocialistákkal.

Zene

Zene

JJ Cale meghalt

Péntek reggel egy kaliforniai kórházban meghalt John, vagyis JJ Cale, amerikai dalszerző és gitáros. A honlapján található közlemény szerint a szíve vitte el. Van húsz legjobb dala. Vagy negyven. Vagy hatvan. Nagy művész volt, és szeretetre méltó jelenség. Az utolsó előtti lemeze (The Road to Escondido) megjelenésekor írtunk pályájáról.

Zene

Kocsmai példázat - Sánta Ferenc: Az ötödik pecsét (színház)

Elárulok egy trükköt: ha négy ember beszélget egy kocsmaasztalnál, szinte egy egész előadás milyensége múlhat azon, hogyan ülteti le őket a rendező. Ha úgy, mint mondjuk harminc-negyven évvel ezelőtt volt kötelező - azaz szemben a közönséggel, mint Krisztust és az apostolokat az utolsó vacsorán -, akkor a rendező elsősorban a láthatóságra koncentrál, és kevéssé bízik a színészekben. Hogy egyéb rendezői elvekre, bátorságra, egyebekre már ne is következtessek ebből.

Zene

Innen is, onnan is - Hajdu András: Romák (fotókiállítás)

Jonathan Swift jött rá elsőként, hogy nem mindegy, távcsövünk mely végéről szemléljük világunkat. Innen nézve közönségesek vagyunk, nevetségesek, kicsinyesek, jelentéktelenek, pitiánerek (legyen hát országunk neve Lilliput), amonnan nézve félelmetesek, ijesztőek, fenyegetőek, rémisztőek, veszedelmesek (legyen hát országunk neve Brobdingnagg, az Óriások földje).

Film

Film

"Jól érzem itt magam" (Hollósi Frigyes színész)

"Jézusom", mondja, amikor leteszem elé a közel kétszáz címet tartalmazó szereplistát: az első "tétel" egy bizonyos Szinetár György Susmus című darabja, melyben egy Tiszai nevű igazgatót játszott, 1964-ben, Szolnokon. Aztán rájön, hogy nem is ez volt az első... Az eddigi utolsó viszont biztos: Sánta Ferenc Az ötödik pecsét című regényének színpadi változatában Béla kollégát, a kocsmárost alakítja.

Könyv

Könyv

A Főgarabonciárius - Határ Győző (1914-2006)

Nem akad hozzá hasonló a "magyar irodalmi rovarhatározóban". Enciklopédista feneöregként a legkülönfélébb műfajokban alkotott, versbe, regénybe és drámába egyaránt belebrummogva filozófiai mestergondolatainak öszvérbasszusát. Sokan rajongtak érte, s néhányan még a könyveit is elolvasták.

Trafik
Tudomány

Tudomány

Gyalogroham (A hevesi Sakkmúzeum)

Téveteg kutatásaink nem hoztak eredményt, így hát nem tudjuk, miképpen s miért éppen Heves városában élte élvteli életét a könnyed irigységgel csak Marciként emlegetett személy. Láttunk ugyan homályos utalást a vonatkozó mondás erotikus jelentéstartalmára nézve, de hiába fáj, ki kell mondanunk: Heves nem éppen szexi.

Kriptozoológia

Tudomány

Aki bújt, aki nem

Baziliszkusz, kiméra, sárkány, troll, molyember, jeti, nagylábú - olyan lények, amelyek léte legalább annyira bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Vagy mégsem?

Sport

Sport

Retour de Voks: Felmegy a pumpa

A kerékpáros közlekedés fejlesztésével kapcsolatos tavaszi ígéretek miatt mentek utcára szombaton, a költségvetési törvény és az uniós források elosztásának vitája idején a Retour de Voks demonstráció résztvevői. Év végére az is kiderül, megépülhet-e egyáltalán az európai biciklissztráda hazai szakasza.

Gasztro

Gasztro

Macskakiállítás: Foggal, karommal

Már-már hagyomány, hogy az egyik legjelentősebb hazai macskatenyésztő szervezet, a Macskamánia Magyar Macska Egyesület (MMME) a Lurdy-házban rendezi nemzetközi versenyét, ám az idei esemény más érdekességet is kínált, törpenyúl-bemutatót, sőt az első hazai macskaagility-show-t.