Lemez

Another Way: Egy álommal szegényebb EP

  • Tóth Béla István
  • 2020. február 23.

Zene

Szélsőséges zenei produktum az Another Way négyszámos, mindössze ötperces kislemeze, amely a korábbiaktól eltérően csak digitális formában jelent meg. Ugyanúgy szélsőséges, mint minden eddigi anyaguk, ugyanis fastcore zenéjüknek két alapvető hajtómotorja van. Az egyik a mindennapok sivárságából, a frusztrációból, a társadalomnak és a hatalomnak való kiszolgáltatottságból táplálkozó düh, a másik pedig a sebesség, a végletekig gyorsított dob- és gitártémák, melyek hatásfokát a szövegekből áradó elemi erő még tovább fokoz.

Nem pusztán zenei agresszió, sokkal inkább figyelemkeltő segélykiáltás ez az EP, és érdemes komolyan venni. A hitelek miatti soha véget nem érő szélmalomharc, a szemfényvesztő reformok hiábavalósága, a fásultság, a magány és a kiszolgáltatottság érzése csapódik le a dalszövegekben, amelyek a szélvészgyors zajos zenéhez fejhangú üvöltés formájában illeszkednek. A zenekar Az idő rövid története című 2013-as nagylemezére jellemző intellektuális irányultságú szövegei, a precíz zenei szerkesztettség és tudatosság helyébe ezúttal ösztönösség lépett. Habár most is akadnak fifikás riffek, elsősorban az egyszerűség dominál. Viszont a bennük munkáló indulatokból táplálkozó, a zenéből és a szövegekből áradó elemi feszültség megmaradt.
A Rabként létezel című szám elején felcsendülő dallam révén a feszültség oldódni látszik, ám a megnyugvás hamis érzetét sejtető rész hamar véget ér, és újabb dühödt zenei őrléssé válik.

Azonban a demókra emlékeztető koszos hangzás csalódást okoz – a szöveg elsőre teljesen érthetetlen –, ami jócskán tompítja a feszes gitárhangzás élét, és visszavesz a lemez lendületéből. Az Egy álommal szegényebb ösztönös dühkitörésként értelmezhető anyagában sokunk keresztje benne van, de csak kevesekhez szól.

Szerzői kiadás, 2019

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?