Tartalom

MaNcs 32. évf. 04. sz. (2020-01-23)

Publicisztika

Karsai Dániel

Publicisztika

Megdobnak kővel

Börtönökről, kártalanításról, bizniszről

2017-ben Ferenc pápa a nagycsütörtöki katolikus szertartás keretében több rab – közöttük tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt és muzulmán vallású fogvatartott – lábát mosta meg. A pápa ezzel követte a jézusi példát (a Megváltó a tanítványai lábával tett hasonlót), nem katolikusok számára is bemutatva az alázat és a társadalom alján lévők iránti megértés fontosságát.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

Reánk tör az ellen!

„Ha összefoglalóan kell az előttünk álló évről mondanom önöknek valamit (…), akkor azt mondhatom, hogy a 2019-es év még választási év volt Magyarországon. Tehát ami előttünk van, a következő több mint két év, már a kormányzásról kell, hogy szóljon…” – szólta el magát évindító „sajtótájékoztatóján” Orbán Viktor, de csak viccelt alighanem, hisz’ alig néhány perccel a nagy ígéret után – mintha el is felejtette volna, miről beszélt addig – újra nyakig volt a kampányban.

A szerk.

A szerk.

„Amíg én vagyok a polgármester!”

Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester (és hajdani oktatási miniszter, Fidesz-elnök, -alelnök és frakcióvezető) kérésére eltávolították a nagyapja nevét viselő rézlapot a második világháború áldozatainak állított (közismert nevén: turulos) kerületi emlékműről.

A szerk.

A szerk.

NAT-káosz

Mire vezércikkünk megjelenik, az olvasó talán már megismerkedhetett az új Nemzeti Alaptantervvel.

Belpol

A kormány ismét kikezdi a bírói függetlenséget

Belpol

Bármi áron

Az elmúlt hetek bírósági ítéleteket támadó nyilatkozataival a kormány a cigányok és a fogvatartottak ellen hangolja a közvéleményt, de az új ellenségkép építése közben a bíróságokba vetett közbizalmat is rombolja, tovább nehezítve a független ítélkezést.

Interjú

Belpol

"A migráns munkavállalók száma erőteljesen nő"

Kováts András, a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület igazgatója

Hányan hagyták el az elmúlt években az országot, elnéptelenedik-e az ország? Vannak-e még Magyarországon bevándorlók, és ha vannak, kik azok? Migrációs folyamatokról, vendégmunkásokról, a kormányzati propaganda hatásairól beszélgettünk.

Külpol

Putyin és az alkotmányozás

Külpol

Terepfelmérés

Az orosz elnök bejelentette, hogy átpofozza az ország alkotmányát. Megnéztük, hogyan tenné lehetővé számára a változtatás, hogy negyedik – és feltehetőleg utolsó – elnöki mandátumának lejárta után is a kezében tartsa a hatalmat.

Színház

Színház

Színház

Akár vér is folyhat

Kosztolányi Dezső: Esti Kornél

Kosztolányi 86 éve halott, Esti Kornél egy percet sem öregedett. A hetedik kerületben portyázik, a haverjaival kocsmából kocsmába vetődik, monogramját festékszóróval fújja falakra. Verseket ír, melyek senkit nem érdekelnek, sosincs pénze. Bárkit felhív az éjszaka közepén csak ugratásból, de szemtől szemben még egy idősödő prostituáltat sem merne megbántani.

Zene
Interaktív

Rádió

Interaktív

Ez a reggel más volt

Reggeli Jáksó a Sláger FM-en

El kell ismernünk, a Sláger FM kreatív stábjának van tehetsége ahhoz, hogy médiafelhajtást kerítsen a tök érdektelen belső változások köré. Még emlékszünk, hiszen magunk is hírt adtunk róla tavaly (lásd: Az elpusztíthatatlan, Magyar Narancs, 2019. június 13.), hogy „gyökeresen” megújult a csatorna.

Sorköz

Sorköz

Hol a helye az irodalomnak az igazság utáni korban?

Mintha valami elromlott volna a valóságérzékelésünkkel. Számtalan példa mutatja, hogy ami azelőtt konszenzuális igazságnak számított, az 2016 után érvényét veszítette. A legutóbbi Nobel-díjas Olga Tokarczuk az írásbeliség marginalizálódásáról, a fikció válságáról beszél, és ezzel nincs egyedül. De van-e kiút mindebből az irodalom számára, és ha igen, merre?

Könyv

Interjú

Könyv

„Esztergomnál dobtam a Dunába”

Nick Hunt útikönyvszerző

Sir Patrick „Paddy” Leigh Fermor brit író, utazó és katona 1933–1934-ben elgyalogolt Rotterdamból Isztambulba. Az utat megörökítő Erdők s vizek közt c. könyve 2000-ben magyarul is megjelent. Nyolc évtizeddel később, 2012-ben Nick Hunt író végigment ugyanezen az úton. A minap nálam szállt meg couchsurferként Budapesten – jó alkalom volt, hogy felidézzük a hét évvel ezelőtti gyalogutat.

Könyv

Könyv

Megnyíltak az ajtók

Fodor Gábor – Kardos Tatjána: Látogatás az Oszmán Birodalomban – Dr. Bozóky Dezső fotográfiái (1905–1906)

Az addig ismeretlen nagyvilág felfedezésének, sőt meghódításának hőskora volt az első világégés előtti átmeneti, boldognak csak erős túlzással nevezhető időszak.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Önterápia

Uglár Csaba: Alterego

A festő és képzőművész egyéni kézjegyét egyfajta „személyes eklektika” jellemzi, szabadon jár-kel műfajok, anyagok és témák között. Készített olajfestményeket, assamblage jellegű munkákat, objekteket, installációkat és videókat.

Gasztro
Tudomány

Alkohol a benzinben

Tudomány

Még egy felest

A benzinhez kevert bioüzemanyag környezetbarát ötletnek tűnik, de azért akadnak gondok is vele.

Mikrofilm

Interjú

Mikrofilm

„Van, amit nem lehet feldolgozni”

Farkas Franciska színész

Szociális munkás a végzettsége, ugyanakkor jeltolmács, drámapedagógus, tanult újságírást, dolgozott modellként is. Végül színésznő lett, bár nincs róla diplomája. Filmszerepeiért nemzetközi díjakat nyert, jelenleg a Tudás 6alom nevű formáció tagja, és független produkciókban játszik. Monodrámát írt a saját életéről, amely a világ első roma drámakötetében jelent meg.