mi a kotta?

Én például

  • ételhordó
  • 2020. február 23.

Zene

Tíz éve még szinte kizárólag vallási és/vagy ezoterikus megfontolásokból nyitott valaki vega éttermet, ha mégis üzleti alapon, akkor hamar lehúzhatta a redőnyt. De közben felnőtt egy új nemzedék, a tudatos húsnélkülözés tömegessé vált, így ma már nem akkora kockázat erre a rétegre alapozni a kínálatot.

A Nagymező utca 51. alatti Veganeria puccosabb, mint egy önkiszolgáló, de szerényebb egy átlagos étteremnél. Csak a galérián van rendes asztal, odalent bárszékek. Saját honlapjuk nincs, így önfényezés sem, Facebook-profiljukon is csak egy Gandhi-idézettel egészítették ki a fotókat: „Te magad lég y a változás, amit látni szeretnél a világban!”

Az étlapon a legnagyobb meglepetést a 16-féle pizza jelenti, pontosabban az, hogy nagy részük hús nélkül elképzelhetetlen: virslis, magyaros stb. A tésztaválaszték szerényebb és kevésbé bátor, de a főételek közt megint a „húsok” vannak többségben.

A sütőtökkrémlevessel (790 Ft) nem az a legnagyobb gond, hogy híg. Inkább az, hogy a levesízesítő (kocka?) felül van reprezentálva, legalábbis a sütőtök ízét alig érezni, ráadásul jobban is megmelegíthették volna. A magyaros pizza (1990 Ft) tésztájával nincs különösebb baj, de „magyarságát” kimerítették a zöldpaprikával, a lilahagymával és az élethű, húsízű gabonakolbásszal. De ahogy az képünkön is látszik, a paradicsomszószos, vegánsajtos alap minden mást háttérbe szorít, ami különösen azoknak fájhat, akik valami csípőset reméltek.
A Sztroganoff szejtán (2490 Ft) uborkás-gombás öntete kiváló, a polenta illő köret, és maga a szejtán is megjárja (főleg azért, mert nem is akar bélszínre emlékeztetni). Ám a vegán gesztenyepüré (890 Ft) semmiben nem különbözik a tejes változattól. Kár, hogy ez csak arra bizonyíték, hogy a növényi tejszínhabot is túl lehet cukrozni.

 

Figyelmébe ajánljuk