Koncert

Sziámi AndFriends

Zene

Kívánságkoncertet adott Müller Péter Sziámi zenekara, az eredeti koncepció az volt, hogy kizárólag olyan dalokat játszanak, amelyeket a Facebookon megszavaztak a rajongóik. 41 szám közül lehetett választani, és elég lelkesen nyomták a gombokat az emberek: az első helyezett Előrelátó csecsemő közel 300 szavazattal nyert, de még a huszadik legnépszerűbb dal is majdnem 100 voksot kapott, a koncert pedig a nem kifejezetten olcsó (3900 forintos) jegyár ellenére is elővételben teltházas lett, ami mostanában a zenekar egyre több bulijára igaz.

Ami persze nem csoda, Müllerék ugyanis nagyon jó érzékkel vegyítik a régi URH/Kontroll Csoport/Sziámi-repertoárt az elmúlt hét-nyolc év termésével, és a zenészek is mindannyian profik. Megszámolni is nehéz, hány emberrel játszott már Müller az évtizedek során, az And­Friends is jó pár tagcserén átesett 2012 óta, de alighanem ez a felállás (Kirschner Péter gitár, Varga Orsolya és Bakos Zita billentyűk, Winterverber Csaba basszusgitár, Mózsik Imre dob) az eddigi legerősebb.

Azért a szavazáson kiderült, hogy hiába szerette meg a közönség a Müller–Kirschner-szerzőpáros új dalait, ha választani lehet, inkább „a klasszikusok” felé hajlanak: az első húszba egy kivétellel csak ilyenek kerültek. Hogy mégse boruljon fel teljesen a megszokott arány, a zenekar egy kis csalással fenntartotta magának a jogot, hogy a dalok egy részéről maga dönthessen. Így eljátszották például a frissen klipet kapott Visszavágyót, sőt egy teljesen új szám budapesti ősbemutatójára is sor került.

Müller és barátai közel két óra és kétszeri visszatapsolás után mentek le végleg a színpadról, de úgy tűnik, a közönségben így is maradt bőven hiányérzet: kifelé menet ugyanis többen emlegették sajnálkozva, milyen számokat hallgattak volna még meg. Ami persze nem is annyira kritika volt, inkább a zenekar, és úgy általában a Sziámi-életmű elismerése, bár ebben az is benne lehetett, hogy a műsorban a szavazástól elég sok ponton eltértek.

Instant, január 17.

 

Figyelmébe ajánljuk