rés a présen

Megújult a sound! – Balázs Elemér zenész

  • rés a présen
  • 2013. november 3.

Zene

rés a présen: Az, hogy Balázs Elemér Groupnak hívják a zenekarodat, hagyománytisztelet a dzsessznévadás iránt?

Balázs Elemér: Amikor 2000-ben megalapítottam a saját zenekaromat, természetes volt, hogy az én nevemmel működik. Aztán a rajongók elkezdték BEG-nek becézni - és maradt ez a név.

rap: Kikkel alapítottad a zenekart, és változott-e azóta a felállás, a koncepció?

BE: Az alapító tagok: Czerovszky Henriett, Winand Gábor, Juhász Gábor, Balázs József, Szandai Mátyás, Dés András. A jelenlegi tagok: Szőke Nikoletta, Szakonyi Milán, Komjáti Áron, Balázs József, Pecek Lakatos Krisztián, Czibere József. Az alapkoncepció nem változott, a dallamközpontú igényes zene áll a középpontban. Az új tagok érkezésével energikus lendületet kapott a zenekar, megújult a sound! Mindenki hozta magával a saját egyéniségét.

rap: Ritka a dobos frontember. Hogyan választottad ezt a hangszert, és hogy jutottál el vele zenekar alapításáig?

BE: Négyéves koromban a szüleim észrevették, hogy jár a kezem-lábam, így hatéves koromban beírattak dobot tanulni.Voltak dobos kedvenceim, de Pat Metheny volt a legnagyobb példaképem. A dallam felől közelítettem meg mindig a zenét, ezért is szükségem volt zenekarra ahhoz, hogy megvalósítsam zenei álmaimat.

rap: Mitől van az, hogy egyre népszerűbb a zenekar?

BE: Hamar kialakítottuk a ránk jellemző, egyéni hangzásvilágot, amelyről megismerték a zenekart. A rajongók azt mondják, ezt a zenét bármikor tudják hallgatni. Ha vidámak, ha szomorúak, utazás közben vagy otthon, elmélyüléshez.

rap: Mi lesz hallható az új lemezen? Mikor mutatjátok be a nagyközönségnek?

BE: Október 9-én, 19 órakor lesz a lemezbemutató koncertünka MOM Kulturális Központban. A lemez címe is sokat elárul: The New BEGinning. Több kitűnő zeneszerzőtől is feldolgoztunk szerzeményeket, ilyen például Pat Metheny és Oláh Kálmán, valamint ezúttal is halható az albumon egy magyar népdal feldolgozása. Igényes improvizációk és fülbemászó számok jellemzik a lemezt.

rap: Hol láthatjuk a zenekart a szezonban még? Mik a hosszabb távú tervek?

BE: A lemezbemutató után október 15-én Brüsszelben játszunk a St. Gary Hallban, a magyar népdalanyagunkkal. Tervezünk országos lemezbemutató turnét is, de ebből egyelőre annyi a biztos, hogy 2014. április 9-én Zalaegerszegen hallható a The New BEGinning.

rap: Mi volna az a zenei kérés, amit nem szívesen teljesítenél?

BE: Heavy metalt nem vállalnék.

Figyelmébe ajánljuk