rés a présen

Megújult a sound! – Balázs Elemér zenész

  • rés a présen
  • 2013. november 3.

Zene

rés a présen: Az, hogy Balázs Elemér Groupnak hívják a zenekarodat, hagyománytisztelet a dzsessznévadás iránt?

Balázs Elemér: Amikor 2000-ben megalapítottam a saját zenekaromat, természetes volt, hogy az én nevemmel működik. Aztán a rajongók elkezdték BEG-nek becézni - és maradt ez a név.

rap: Kikkel alapítottad a zenekart, és változott-e azóta a felállás, a koncepció?

BE: Az alapító tagok: Czerovszky Henriett, Winand Gábor, Juhász Gábor, Balázs József, Szandai Mátyás, Dés András. A jelenlegi tagok: Szőke Nikoletta, Szakonyi Milán, Komjáti Áron, Balázs József, Pecek Lakatos Krisztián, Czibere József. Az alapkoncepció nem változott, a dallamközpontú igényes zene áll a középpontban. Az új tagok érkezésével energikus lendületet kapott a zenekar, megújult a sound! Mindenki hozta magával a saját egyéniségét.

rap: Ritka a dobos frontember. Hogyan választottad ezt a hangszert, és hogy jutottál el vele zenekar alapításáig?

BE: Négyéves koromban a szüleim észrevették, hogy jár a kezem-lábam, így hatéves koromban beírattak dobot tanulni.Voltak dobos kedvenceim, de Pat Metheny volt a legnagyobb példaképem. A dallam felől közelítettem meg mindig a zenét, ezért is szükségem volt zenekarra ahhoz, hogy megvalósítsam zenei álmaimat.

rap: Mitől van az, hogy egyre népszerűbb a zenekar?

BE: Hamar kialakítottuk a ránk jellemző, egyéni hangzásvilágot, amelyről megismerték a zenekart. A rajongók azt mondják, ezt a zenét bármikor tudják hallgatni. Ha vidámak, ha szomorúak, utazás közben vagy otthon, elmélyüléshez.

rap: Mi lesz hallható az új lemezen? Mikor mutatjátok be a nagyközönségnek?

BE: Október 9-én, 19 órakor lesz a lemezbemutató koncertünka MOM Kulturális Központban. A lemez címe is sokat elárul: The New BEGinning. Több kitűnő zeneszerzőtől is feldolgoztunk szerzeményeket, ilyen például Pat Metheny és Oláh Kálmán, valamint ezúttal is halható az albumon egy magyar népdal feldolgozása. Igényes improvizációk és fülbemászó számok jellemzik a lemezt.

rap: Hol láthatjuk a zenekart a szezonban még? Mik a hosszabb távú tervek?

BE: A lemezbemutató után október 15-én Brüsszelben játszunk a St. Gary Hallban, a magyar népdalanyagunkkal. Tervezünk országos lemezbemutató turnét is, de ebből egyelőre annyi a biztos, hogy 2014. április 9-én Zalaegerszegen hallható a The New BEGinning.

rap: Mi volna az a zenei kérés, amit nem szívesen teljesítenél?

BE: Heavy metalt nem vállalnék.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?