Bob Dylan teljes életművét megvásárolta a Universal Music

  • narancs.hu
  • 2020. december 7.

Zene

Az üzeletet az "évszázad legjelentősebb zeneműkiadói megállapodásának" tekintik.

Bob Dylan összes eddigi dalának tulajdonjogát megvásárolta a Universal Music Publishing Group az "évszázad legjelentősebb zeneműkiadói megállapodását" megkötve.

 A katalógus az amerikai énekes, dalszerző, zenész és költő hat évtizednyi pályafutása alatt született több mint 600 dalnak, köztük a Blowin' in the Wind, a The Times They Are a-Changin és a Knockin' on Heaven's Door című slágereknek a jogait tartalmazza.

"Ez az évszázad legjelentősebb és minden idők egyik legfontosabb zeneműkiadói megállapodása" - írta közleményében az UMG.

A vállalat nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy mennyit fizetett a jogokért, de a Financial Times című üzleti napilap szerint kilencszámjegyű összegről lehet szó. A 79 éves Dylan legfrissebb, Rough and Rowdy Ways című albuma idén jelent meg, a kritikusok és a nagyközönség körében is hatalmas sikert aratva.

 A rocktörténelem egyik legnagyobb hatású alakja, aki első dalszerzőként kapta meg 2016-ban az irodalmi Nobel-díjat, évente nagyjából 100 koncertet adott a koronavírus-járvány előtt. Dalait hatezernél is többször énekelték fel a legkülönbözőbb zenei műfajok képviselői. Lemezeiből több mint 125 millió példány fogyott világszerte.

 

Figyelmébe ajánljuk