rés a présen

„Csak kilenc hang”

Fekete-Kovács Kornél zenész, a Modern Art Orchestra (MAO) vezetője

  • rés a présen
  • 2020. június 21.

Zene

rés a présen: Hogyan érintett a karantén híre először?

Fekete-Kovács Kornél: Az sokkolt, amikor március 11-én szerdán bejelentették a korlátozásokat, hogy 100 főnél többet befogadó rendezvényeket nem tarthatunk. Aznap adtam le a kiadónak a Foundations című lemezemhez szükséges utolsó momentumokat. A BMC-be március 20-ra terveztük a lemez bemutatóját a Modern Art Orchestrával, de úgy döntöttem, hogy nem tartjuk meg. Másfél évet dolgoztam előtte a produkción, de a zeneszerzői, megmutatkozni vágyó egómon felülkerekedett a felelős zenekarvezető.

rap: Azóta mivel töltöd az időt?

FKK: Pár nap sokk után elhatároztam, hogy milyen nagyon fontos dolgokat fogok megcsinálni, de nagy részük a füstbe ment terv nevű fiókban landolt. A hangszeres gyakorlás állandó elem, de viszonylag ciklikusan letargiába esek, igaz, mostanra ezek egyre ritkábbak. Fontos volt, hogy a közönségünkkel tudjunk tartani valamiféle kapcsolatot. Így született egy fórum ötlete, ahol azon kívül, hogy a korábbi koncertjeinkkel „traktáljuk” őket, történik még valami. Szerda esténként a MAO és a magam Facebook-oldalán kilenc órától élőben Külön­KiAdás címmel szerkesztünk egy live podcast műsort. Az első órában meghívott vendégekkel beszélgetünk egy zenei témakörből kiindulva, majd leadunk egy koncertet az archívumunkból, javarészt a BMC-ben felvett, a jazz történetét feldolgozó Legendás albumok című koncertsorozatunkból. Technikailag a nappalimból megy az adás, így a beszélgetéseket is én vezetem a zenekar tagjaival és külsősökkel. Borlai Gergővel kezdtük, de itt volt már Vajda Gergő, Molnár Anna, Németh Ferenc, Pátkai Rozina, Tony Lakatos és Pocsai Kriszta. Május 27-én Zipernovszky Kornél dzsessztörténész lesz a vendég.

rap: A saját projektekkel és az egyéb formációiddal mi a helyzet?

FKK: Jó két hete van egy vadonatúj projektem is. Kitaláltam egy olyan játékot, amelynek keretében a zenén keresztül lehet reprezentálni a jelen helyzetet. A címe Art of Virus és egy nagy, virtuális performansz jellegű zenei műalkotás arról, hogyan néz ki a fertőzés, hogyan viselkedik a vírus. Megadtam egy dallamot, amely mindenféle zenei kontextust nélkülöz, nincs ritmusa, kísérete, csak kilenc hang. Felkértem tíz zeneszerzőt a világ különböző pontjairól, akik más-más műfajokban alkotnak, hogy készítsék el a saját mutációjukat erre a vírusmotívumra. A szabály az, hogy miután elkészült, tegyen hozzá ő is egy a capella dallamot és az így kapott részt küldje tovább két újabb zeneszerzőnek, akik hasonlóképpen folytatják a sort. Május elsején lőttem ki a „vírustörzset” egy élő stream adás keretében és minden pénteken van egy összefoglaló híradó a beküldött zenékről. Ezek egyébként megtekinthetők az oldalamon. A MAO tagjai otthon hangfelvételben rögzítik a kottába foglalt darabokat és ezekből készítjük az illusztrációt a pénteki adásokhoz és így kerülnek fel a projekt oldalára (phonicchat.com/aov/), ahol már most is hallgathatók, nézhetők az eddigi művek, Eötvös Péter, Mike Garson, Tony Gray, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf és sok további zeneszerző szerzeményei. A játék szabályait követve a jövő hétre már 40, aztán 80 és aztán 160 verzió születik majd, aztán eldöntjük, hogy szeretnénk-e folytatni. Most jórészt ezzel foglalkozom tehát, de a MAO egy kisebb formációjával pályázat útján lehetőséget kaptunk egy „fellépésre” az A38 hajón. A felvételre június 7-én kerül sor.

rap: Hogyan képzeled a zenei élet újraindulását?

FKK: A KülönKiAdás című online műsor olyan, mint egy rádióadás, azt lehet folytatni utána is, ha nem unjuk meg. Mondjuk, majd inkább valós zenei problémákkal szeretnék foglalkozni a műsorszerkesztés helyett, így azt lehet, hogy átadnám egy külsős szakembernek. Ha feloldják a vészhelyzetet, akkor a budapesti IX. kerületben szervezünk a MAO-val egy nagy szabadtéri fesztivált még az idei szezonban, és arra az Art of Virus projektből összegyűjtött, a vírushelyzetet dokumentáló zenéket dolgozzuk össze majd egy nagyszabású darabbá. Háromnaposra tervezzük az eseményt, lennének meghívott előadók is, és a Foundations című lemezt is a fesztivál keretein belül mutatnánk be. Talán az elmaradt koncertvállalásainkat is be lehet majd pótolni. Két helyszín merült fel eddig: a Bakáts tér, annak jó akusztikája van, vagy a Bálna melletti park. Nagyon bízom benne, hogy szeptemberben el tudjuk kezdeni az új évadot.

rap: Milyen szakmai veszteséget élsz meg a karanténban?

FKK: Hogy hiába vagyok alkotó művész és hiába próbálom meg bevonni azokat a muzsikusokat az alkotásba, akikkel egyébként kapcsolódom, pont az interakció, a jazz lényege nem tud létrejönni. Ezt a zenét játszani olyan, mint egy társasjátékot, az én trombitadallamom megjelenik a zongorista következő akkordjában. A spontán interakció izgalma és energiája nem tud online megvalósulni.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.