Tartalom

MaNcs 32. évf. 21. sz. (2020-05-21)

Publicisztika

Publicisztika

A kisajátított város – Miért fontosak Karácsony Gergely közlekedéspolitikai tervei?

Budapestet felzabálták az autók. A folyamat a szemünk láttára zajlott, egyre gyorsuló ütemben, gyakorlatilag azóta, hogy az államvezetés az 1960-as évektől szabadabbá tette a magánautó-vásárlást és -használatot. De úgy tűnik, megszoktuk, hogy a várost az autóhasználathoz igazították azok a döntéshozók, akik egyenlőségjelet tettek a motorizáció elterjedése és a „modern város” meg a „fejlődés” közé.

Egotrip

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Japán atyafiságunk

Nem is tudnám megmondani, hányszor kérdezték már tőlem komoly emberek (köztük vidéki állatorvosok és református lelkészek), hogy mit is gondolok a japán és a magyar nyelv ősi rokonságáról, amelyet a mongolfolt létezése is már valószínűsít.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egészségügyi főparancsnokság

A válság idején is nyakló nélkül átcsoportosított, osztogatott költségvetési tíz- és százmilliárdok mellett is föltűnő hír volt, hogy a Magyar Orvosi Kamara Pintér Sándor felkérésére jelentést írt a hálapénzről, és szempontokat adott az egészségügy lehetséges átalakításához.

A szerk.

A szerk.

Aludjatok jól!

Napok óta abban vagyunk, hogy csendesedik a járvány, nem is járvány ez igazából, csak valami intézményi nyavalya, bár kedd délután, amikor jelen vezércikkünk íródik, épp harmadik napja emelkedik újra az aktív koronavírusos fertőzöttek száma.

Belpol

„Rémhírterjesztőket” vegzál a rendőrség

Belpol

Kopogtatnak

A múlt héten 24 óra alatt két férfit állítottak elő teljesen átlagos Facebook-posztok miatt. Bár az eljárásokat megszüntették, a demonstratív rendőri fellépésnek bénító hatása lehet a közéleti vitákra.

Interjú

Belpol

„A kormány minden gödinek beleköpött a levesébe”

Balogh Csaba, Göd polgármestere a Samsungról folytatott tárgyalásokról

Egy kormányrendelet különleges gazdasági övezetté nyilvánította a gödi Samsung-gyárat, s ezzel a település elvesztette területeinek 20 százalékát és a gyár által fizetett iparűzési adót. A momentumos polgármester szerint ez politikai bosszú, a kormány a képviselő-testületben uralkodó káoszra hivatkozik.

Túléli-e az egyedi gyógyászati segédeszközgyártás a járványt?

Belpol

Minden ötödik kiesik

Az egyedi gyógyászati segédeszközök gyártóit eleve csődközeli állapotban érte a járvány. Évek óta húzódik a gazdasági helyzetük rendezése, a szakemberek jó része nyugdíjközeli életkorú, és nincs tartaléka, hogy a vírus miatti leállás okozta kimaradást átvészelje.

Büntetés-végrehajtás járvány idején

Belpol

Mi lesz a börtönökkel, ha jön a második hullám?

A büntetés-végrehajtási intézetek járványügyi szempontból nem kevésbé veszélyeztetettek, mint a kórházak vagy az idősotthonok. Az első hullámot a jelek szerint megúszták, de ha a várható második komolyabb lesz, az gondot okozhat.

Mit csinál a Mathias Corvinus Collegium, és miért kapott ennyi pénzt?

Belpol

A holnap ifjú serege

Eddigi költségvetése sokszorosát kapja a jövőben a Ma­thias Corvinus Collegiumot (MCC) fenntartó alapítvány, a cél a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézményének kiépítése. De milyen képzés folyik abban a szakkollégiumban, amit a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor András alapított?

Külpol
Zene

Lemez

Zene

Moz, a csodák csodája

Morrissey: I Am Not a Dog on a Chain

Dunát lehetne rekeszteni Morrissey megkérdőjelezhető megnyilvánulásaival, de ez már lerágott csont, különben se lepődjünk meg azok után, hogy 32 éve az első szólómunkájának Éljen a gyűlölet (Viva Hate) címet adta.

Interaktív
Könyv

Könyv

Könyv

Jó éjszakát!

Bartók Imre: A testrablók éjszakája

E mesekönyvet nyolc éven felüli olvasóknak ajánlják. Nyolc éven felüli olvasóként a hideg futkosott a hátamon, amikor egy átlagos este, lámpafénynél, paplan alatt végigolvastam.

Könyv

Könyv

Gyere, mesélj!

Stephen Fry: Mítosz

Nincsenek többé új történetek, mindent kitaláltak, elmondtak és újrameséltek már – hangzik manapság a panaszos sóhaj, amit nem könnyű megcáfolni egy olyan világban, ahol immár a Szellemirtókból is remake készült.

Színház

Színház a streamházon túl

Színház

Élőben maradni

A járványhelyzetben sok alkotó olyan formákkal kezdett kísérletezni, amelyek a digitális térben is működhetnek – vállalva akár az esetleges kudarcot vagy azt, hogy amatőr bukdácsolásnak tűnjön az egész.

Vinnék a Karinthyt is

Színház

Nemzeti magánszínház

Megtetszett Vidnyánszkynak a Karinthy Színház: a Magyar Teátrumi Társaság 300 milliós állami támogatással „mentené meg” Karinthy Márton kulturális örökségét.

Gasztro
Lélek

Interjú

Lélek

„Mint valami illúzió”

Deborah Feldman az ultraortodox világ viszonyairól

Tizenhét évesen férjhez adták, 23 évesen otthagyta a Brooklynban élő szatmári zsidó közösséget. Kilépése után könyvet írt a haszid közösségen belüli életéről, amely Unortodox – A másik út címmel nemrég jelent meg magyarul. Telefonon beszélgettünk vele.

Lokál

A ferihegyi repülőtér útja az egekbe

Lokál

A különítményes és a szovjetek

Hetven éve adták át az első komolyan vehető magyar repteret, amit a kor szokásainak megfelelően a népi demokrácia győzelmeként ünnepeltek. Ekkor még a hazai repülési vállalat is a Magyar–Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság nevet viselte, arról azonban hallgattak, hogy az építkezés már 1939-ben elkezdődött.

Tudomány

Mit árul el a reprezentatív koronavírus-vizsgálat?

Tudomány

Tesztek és miértek

Kivételes vizsgálatot folytatott le négy hazai orvosegyetem a magyar koronavírus-érintettségtől. A részeredmények még nem győztek meg mindenkit.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

Önbizalma stabil, erkölcsi tartása szilárd

Sérgio Vieira de Mello fontos alakja volt az ENSZ-nek azokban az időkben, amikor még a legelvetemültebb háborús bűnösök is mutattak némi respektust a világszervezet irányában.

Rövidfilm

Mikrofilm

Tengercsepp

Szabó Szonja: Vércsék

Ahogy például Hajdu Szabolcs Békeidő c. filmjének esetében is láthattuk, a járvány egyik váratlan hatása – ami egyes filmek esetében előny is – a forgalmazási utak átrendeződése.