dvd - A DOLOG

  • B. I.
  • 2009. április 9.

Zene

John Carpenter filmjét 1982 júniusában, két héttel az E.T. premierje után mutatták be Amerikában, és a tömegek Spielberg barátságos űrmanóját preferálták az embert, állatot fölfalva imitáló agresszív földönkívülivel szemben. Ráadásul nem volt még nagyon messze Ridley Scott idegenje (A nyolcadik utas: a Halál) sem, aki Carpenter szörnyéhez hasonló működési elven rendezte ügyeit az embernemmel.
John Carpenter filmjét 1982 júniusában, két héttel az E.T. premierje után mutatták be Amerikában, és a tömegek Spielberg barátságos ûrmanóját preferálták az embert, állatot fölfalva imitáló agresszív földönkívülivel szemben. Ráadásul nem volt még nagyon messze Ridley Scott idegenje (A nyolcadik utas: a Halál) sem, aki Carpenter szörnyéhez hasonló mûködési elven rendezte ügyeit az embernemmel. A dolog a bevételi oldalon tehát alaposan alulteljesített, de idõvel csak megtalálta az utat a nézõkhöz, s máig a sci-fi horror egyik alapfilmjének számít.

John W. Campbell Jr. 1938-as novelláját (amely magyarul Ki van odakinn? címmel olvasható a Holnap történt címû antológiában) 1951-ben már vászonra vitték (A lény - Egy másik világból). Míg Christian Nyby és Howard Hawks fekete-fehér filmjében a jövevény megjelenítésével nemigen vacakoltak az alkotók, addig Carpenter sokszor és látványosan prezentálja a kutyából-emberbõl kirobbanó organizmust. Nota bene: a stop motion eljárással készült trükkök korántsem avultak el oly mértékben, mint amire negyedszázad múltán számítanánk. A dolog azonban nem ennek, hanem nyomasztó, teljes reménytelenséget árasztó hangulatának köszönheti sikerét: az önpusztítóvá váló gyanakvás legalább olyan hatékonysággal ritkítja a sarkvidéki kutatóbázis 12 fõs személyzetét, mint a némelyikük testében élõsködõ "valami". A film máig gyarapodó hívei abban reménykednek, hogy a 2010-re ígért folytatás - amely a Carpenternél elõadott történet elõzményérõl szól - sem adja ennél alább. Nem lesz egyszerû.

Forgalmazza: Select 86/Universal, ajánlott ár: 1990 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk