dvd - RICHARD STRAUSS A RÓZSALOVAG

  • - káté -
  • 2010. február 11.

Zene

című operája a frivolitás és a melankólia különleges elegye. És még sok minden más: búcsú a múlttól, stílusjáték és hommage a Mozart.
címû operája a frivolitás és a melankólia különleges elegye. És még sok minden más: búcsú a múlttól, stílusjáték és hommage a Mozart. A tábornagyné, megérezve a múló idõ fájdalmát, átengedi tinédzser szeretõjét, Octaviant a bájos ifjú Sophie-nak, akit ezáltal megszabadít a parlagi Ochs báróval kötendõ - az újgazdag szülõk által szorgalmazott - házasságtól. A melodráma és a komédia magas fokon egyesül Hofmannsthal minõségi librettójában és Strauss pompás zenéjében. A szoprán (esetleg mezzo) hangokra írt vezetõi trió - Octaviané nadrágszerep - szólamai (neg)édes harmóniákban olvadnak össze.

A Baden-badeni Opera elõadásában, a jelentékeny kaliber Christian Thielemann vezényletével az eufónia maradéktalanul mûködik. Renée Fleming bájos egyéniségének és szuperspirituális vokalitásának teljes birtokában levõ tábornagyné; választékos eleganciával, szája körül kesernyés mosollyal szerencsésen kerüli a szenvelgést és az önsajnálatot. Sophie Koch groteszk mimikájú, esetlen kamasz Octavian, nem tesz túl sokat azért, hogy fiús legyen, s épp ezáltal, önmagában hiteles. Diana Damrau begyes, önérzetes, kényes helyzetét - a levetett szeretõt - fejlett realitásérzékkel elfogadó Sophie. Egyedül a régi szerepébõl fokozatosan kikopó Franz Hawlata Ochs bárója kerül lassanként vonal alá: már nemcsak a mély regiszterben tûrhetetlenül fakó, a magasságokban is bizonytalan.

Miatta nem lehet maximálisan értékelni az egyébként jól sikerült produkciót, mely Herbert Wernicke egykor Salzburgban archivált rendezésének felújításaként került színre. Finoman sikló, tükörszerû falak jelzik a tünékenységet. Az ezüstrózsa nevezetes átadása szinte az ûrben lebeg, a végén viszont vörös rózsa kerül a helyére: az affektációt szerves élet váltja föl.

Decca/Universal, 2009; 2 DVD

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk