dvd - SZABAD VILÁG

  • - ts -
  • 2010. február 11.

Zene

Ken Loach, a szociálisan érzékeny nemzetközi filmkészítés örök Vankóné Dudás Julija ezúttal egy 2007-es - szintén naiv - művével keresi az inkább otthon mozizók kegyeit. Ám míg neves galgamácsai pályatársa inkább "szülőföldje népszokásait, az ott élő emberek ünnep- és hétköznapjait örökítette meg" (tegyék a szívükre a kezüket, mikor jártak utoljára a Búsuló Juhászban?), addig Loach ezúttal a szülőföldjére - legálisan, de inkább illegálisan - érkezők hétköznapjait ábrázolja csak (mind a hetet).
Ken Loach, a szociálisan érzékeny nemzetközi filmkészítés örök Vankóné Dudás Julija ezúttal egy 2007-es - szintén naiv - mûvével keresi az inkább otthon mozizók kegyeit. Ám míg neves galgamácsai pályatársa inkább "szülõföldje népszokásait, az ott élõ emberek ünnep- és hétköznapjait örökítette meg" (tegyék a szívükre a kezüket, mikor jártak utoljára a Búsuló Juhászban?), addig Loach ezúttal a szülõföldjére - legálisan, de inkább illegálisan - érkezõk hétköznapjait ábrázolja csak (mind a hetet). Ken Loach bemutatja a lengyel villanyszerelõt. Milyen nehéz is a sora Londonban.

Irodák, magánvállalkozások (amilyen a film hõsnõjéé is) csábítják, ahogy mondani szokták, "a jobb élet reményében", s aztán - ha fennragadt a lépen - ott babrálnak ki vele, ahol tudnak: hihetnénk egyféleképpen, úgy, hogy nem fizetik ki a munkáját, de valójában a legváltozatosabb módokon. A kizsákmányolás technológiái bár nem járnak álorcában, de semmiképpen nem lehet válogatni közülük, még alkalmazóiknak sem! Hiába felismerhetõk, akkor is kikerülhetetlenek, védtelen velük szemben öreg s fiatal.

Angie, a - nyilván - jobb sorsra érdemes munkaközvetítõ egy lengyelországi vendégszereplés káros utóhatásaként elveszti ügynökségi munkáját, s rövid ordítozás után (Kierston Wareing több mint ígéretes debütje - jaj, csak nehogy szinkronnal nézzék!, mert az szörnyen rémes) önállósítja magát, s maga szerzi a pácienseket Ukrajnából és bárhonnan Kelet-Európából.

A gyermekének nevelését szüleire lõcsölõ nõ annyira igyekszik hatékonyan végezni a munkáját, hogy becsülete (ha volt egyáltalán) a szemünk láttára morzsolódik porrá. Ah! Ken Loach filmje tisztességes, szép, naiv, ám végeredményben mégis hamis.

Forgalmazza a Fórum Home Entertainment

***

Figyelmébe ajánljuk