Elektro-ájlend: Vastagsági igazolvány

  • - minek -
  • 2003. július 24.

Zene

Szeretnénk megnyugtatni az aggodalmaskodókat: idén is lesznek jó zenék a Sziget 2003 Fesztiválon, mi több: ezúttal tán nap sem lesz több, mint kolbász. A többé-kevésbé elektronikus tánczenék ihletett rajongói mindenesetre nem maradnak majd betevő nélkül, sőt sokszor egyenest főhet a fejük, melyik helyszínen is adják meg magukat a szokásos hajnali enyészetnek.

Szeretnénk megnyugtatni az aggodalmaskodókat: idén is lesznek jó zenék a Sziget 2003 Fesztiválon, mi több: ezúttal tán nap sem lesz több, mint kolbász. A többé-kevésbé elektronikus tánczenék ihletett rajongói mindenesetre nem maradnak majd betevő nélkül, sőt sokszor egyenest főhet a fejük, melyik helyszínen is adják meg magukat a szokásos hajnali enyészetnek.

A Sziget 2003 Fesztivál rögvest egy húzós nappal indul, s minden bizonnyal még hat hasonlóval folytatódik. Június 30-án, szerdán a Nagyszínpadon este Shaggy, a populáris ragga/dancehall királya, a gyanús állagú félisten fog tósztolni, akinek Boombastic, továbbá Oh Carolina című slágereit mindenki ismeri, aki csak egy röpke fél órára is, de bekapcsolva felejtette a televíziót. S persze az sem lesz semmi, amikor a Spyro Gyra dzsessz-rockja és a Fresh Fabrik zúzása közé illesztve, mintegy pufferként este hétkor egy negyedórára színpadra lép Uhrin Benedek, akit remélhetőleg még nem unt meg teljesen a közönség, csak úgy nagyjából.

Ugyanezen a napon, a Wan2 Színpadon a honi szofisztikált szintetikus zenecsinálók legjobbjai adják majd egymásnak a kilincset: többek között Easy Life Natural, Toy Division, Titusz & Carbonfools játszanak, majd holmi ausztrálok (Ganga Giri) didjeridoo-val, őserővel és obligát elektronikával megtámasztva, később Dubcity Fanatikz, majd jöhet a Dub Pistols, a söraddikt örök

vasárnapi punkok

legnagyobb örömére. A Dub Pistols ugye már járt nálunk (a Tilos Party keretében), s akkor láthatta a t. publikum, hogy Barry Ashworth (mert ő maga a Dub Pistols) és bűntársai élőben is le tudják játszani a breakbeathimnuszokat. A Dub Pistols egykoron (pár éve) leginkább zseniális remixmunkáiról híresült el, de persze már két nagylemezt is sikerült legyártania, most ezeket fogják színpadra ültetni a felbérelt turnémuzsikusok. Sem félni, sem megijedni: utánuk Marcel, a kevés egyszerre magyar és nemzetközi sztár egyike, aki nemrég szerződött az LTJ Bukem-féle Good Looking kiadóhoz, egyre jobb zenéket csinál, s ezt bízvást megtapasztalja mindenki - potomság, éjjel kettőkor. A kortárs jazzgroove-tánczenék rajongóinak viszont melegen ajánlható a Cinetrip Labiritmus aznapi programja: este 10-től Bomb The Jazz különkiadás a szigeten - szinte végtelen számú dj és zenész közreműködésével: játszik többek között Erik Sumo, dj Mango és a csellós Berci, Suhaid a szaxis Vázsonyi János kíséretében, továbbá dj Roast a brit Grill kiadótól. A Tilos Rádió Sátorban ugyanezen a napon latin-karibi menü: éjféltől Bosi, Skunk és Dermot játszik pl. azoknak, akik Shaggyn már úgy is rámozdultak a raggára, majd hajnalban egy kis d'n'b Longmantől és Bratwától, míg a Tilos Zenekertben este 10-től Daniel Voltaire, Odin, Tégla, Isu és Dork játszik az absztrakt minimalista zenék rajongóinak. Aki feltétlenül a Pörgés Party Arénába akar menni szögelést hallgatni, az erre a napra fejadagként John Aquavivát fogja megkapni, aki szemüveges, kanadai és tech-house-t játszik, biztos nagyon jól.

A második napon (július 31., csütörtök), ha lehet, még gazdagabb a felhozatal: a Nagyszínpadon például már fél ötkor Dave Randall (Faithless) kreációja, a Slovo fog küszködni a délutáni hőséggel és porral, s csak utánuk következik sokak kedvence, a szintén brit Lamb. A Lamb kétségtelenül a brit absztrakt soul (vokál-triphop vagy mifene) igazi álompárja: Louise Rhodes énekesnő utánozhatatlanul finom hangja és a producer/zeneszerző Andy Barlow elvetemült kreativitása konkrét, zseniális dalokban testesült meg, melyek közül jó néhányat (mint a Gorecki, a Kruderék által is remixelt Trans Fatty Acid, az elképesztően gyönyörű Cottonwool vagy a megdöbbentő klippel is alátámasztott All In Your Hand) már ismerhet az érdekes zenék iránt érdeklődő népes honi kisebbség is. Ráadásul a hírek szerint élőben komplett zenekar kíséretében lépnek fel, ami nyilván a közönség eredendően zord kedélyét sem hagyja moccanatlan.

A P. P. Arénában egy másik legenda, Darren Emerson, egykoron az Underworld lelke (a szíve az nem, mert az Karl Hyde, az elmehunyt), manapság magánzó dj fogja pörgetni a lemezeket, nyilván fene jó ízléssel megáldva/megverve. Ugyanekkor a Tilos sátorban Jazz Inspired Day, koncertek plusz dj-k - többek között Shuriken & Keyser, Haze & Erik Sumo, Suhaid továbbá Lee'n'Gum & Kanadakaos, míg a kisebbik fertályban továbbra is techno: R2D2, Placid, Maks, Zefir és számos live act, ami technóban különösen érdekes. A Cinetrip Labiritmusban 10-től a tradicionális Gimmeshot!!!-buli, hip-hop és ragga a megszokott, bevált fellépőkkel: Mango, Bosi, Dr. Dermot, Mr. Skunk, nagyon sok mc, majd éjjel fél háromtól zárásig Palotai!

Augusztus első napján (pénteken) mondhatni

ébred a dzsungel:

a vadászírók népszerű elbeszélései helyett a nem kevésbé populáris fémfogú Goldie fog gurítani a P. P. Arénában, nyilván barátai: a Kampókéz és a Tuskólábú társaságában. A darenbéz isten kiterjedt és etalonszerű munkásságára fölösleges is több szót vesztegetni: aki ismeri, annak minek, a többiek meg úgyis csak félreértenék. Vele jön kiadója, a Metalheadz (de komolyan) másik üdvöskéje, Dillinja, a sújtós basszusok nagymestere, továbbá a beszédes nevű mc Rage, mert ordítozás nélkül szart sem ér egy darenbéz parti. Minthogy az egész éjjel a d'n'b jegyében telik majd, ezért a további fellépők névsora sem lesz túl meglepő: Palotai, Bal, Sizenine & Stealth. Ugyanekkor a Cinetrip Labiritmusban a legendás Red Snapper dobosa, az amúgy lemezlovasként is fungáló Richard Thair válogat kedvenc lemezei közül, rajta kívül játszanak még bűntársai, az e lapokon már többször említett Palotai, Mango és Bosi. A Tilos sátorban előbb a svarc und tót metál klasszikusai idézik a Sátánt rendületlen, majd miután úgy éjjel fél kettő táján, kakasszóra a szerb Pantera (jawohl!) is befejezte a röfögést, minimal, elektro és techno zárásig (Kalt, Wamzer, Sinko, továbbá Isu, Tégla és Odin) eközben a zenekertben a vidékfejlesztés jegyében a testvérvárosok tehetséges és szenzibilis dj-i játszanak számolatlan. Hogy szavunkat ne felejsük: ez az a nap, amikor a Nagyszínpad felé is érdemes elnézni. Már kora délután (fél ötkor) a legendás Dreadzone pattog a színpadon: tavaly kisebb sátorban nagy sikert aratván idén kiérdemelték a Nagyszínpadot (mondjuk dög melegben, de mindegy). Tudni kell róluk, hogy kellemesen eklektikus zenét játszanak, amelyben egyaránt helyet kap a dub és a jóféle elektronika, továbbá hogy őrületes bulit nyomnak élőben, jól teszi tehát mindenki, ha nem pont ekkor megy kérődzni. S a sikerült szervezésnek hála, utánuk rögvest az Asian Dub Foundation fog vadul a közönség arcába tiporni - szerencsére nem először, és reméljük, nem is utoljára. A hardcore pasik után jöhet a Neo, a magyar elektropop sztárduója, a nap zárásaként pedig Morcheeba, azaz Skye Edwards, az emblematikusan varázsos hangú énekesnő és bűntársai, a kerek fejű (roundhead) Godfrey testvérek, akik már messziről felismerhetők szenvtelenül szenvedélybeteg tekintetükről. A Morcheeba mögött már számos (vagy négy) nagylemez, mérföldkő gyanánt, ami ugye bő merítésre ad alkalmat, reméljük tehát a legjobbakat.

A szombati napot (augusztus 2.) is kezdhetjük ugyanitt, elvégre már délután 6-kor Panjabi MC a brit indiai kolónia másik érdemdús tagja lép a színpadra. A From Mundian To Bach Ke című slágerével úgyszólván világhíressé vált coventryi fiatalember sikerreceptje egyszerű: a nyugati kultúrmocsok kreatív kezelése (ez jelen esetben a Knight Rider zenéjének reciklálását jelenti), mindez indiai popzenei témákkal ötvözve, hozzá egy kis bhangra típusú ének - és a népek megveszve mennek táncolni, mint vélhetően ez alkalomból is. A Wan2 színpadon ugyanekkor este nyolctól az e hasábokon is méltatott Zagar lép föl, majd utána a 12 tagú német zenekar, a Seeed, mely a hírek szerint reggae, ska, hip-hop és dub hatásokkal operáló, igen hatásos élő produkciót nyújt, utánuk a legendás ColorStar, majd a nem kevésbé hírneves brit Zion Train játszik másfél órát a szintetikus dubzene rajongóinak. A P. P. Arénában ez a nap a technóé, de mindenestül: előbb a brit The Advent élőben, gombok

vad csavargatásával

állít elő egy ellenállhatatlanul szaggatós hangszőnyeget, majd Dave Angel, a dj- és remixkirály pakolja a maga félreismerhetetlenül húzós, mégis szórakoztató zenéit. Eközben a Tilos sátorban Tilos All Starz parti: a csak első pillantásra rejtélyes Los Belgos után sorra, rendben Titusz, Palotai, Pedro, NanD és Solid következik, míg a Tilos Zenekertben elektro és ghetto-tech egész éjjel - nem csak a szőrösszívűeknek. A Cinetrip Labiritmusban ugyanekkor Dave Tipper, az újsulis breakbeat Walhallájának egyik állandó bentlakója nyomja: a különösen súlyos, mégis izgalmas zenét készítő legenda lemezlovasnak sem akárki - aki látta tavasszal játszani a Füstiben, tanúsíthatja. Társai lesznek a bűnben a szenzációs Amb-Raster duó, továbbá NanD, Pedro és a végére Kevin a Chi Recordstól.

Másnap (augusztus 3., vasárnap) ugyanitt a nem kevésbé érdemdús, szintúgy brit Chris Carter szolgáltatja a talpalávalót: többnyire a Pilgrem-féle TCR-nál, másrészt meg mindenhol máshol is publikáló breakbeatfenomén hősünket sem kell félteni: nem fognak unatkozni, akik éppen őt választják - mellette Naga, Negro és NanD tolják a potikat eszeveszetten. A Tilos sátorban az úrnapja egyben a hip-hopnak szentelődik: megszámlálhatatlan mennyiségű dj, a még nem említettek közül DiJoint, Alvin, Cadik, mc Ponza, a basszer Shabaak, Ozon, Futureboy és persze megint csak Mango - eközben a zenekertben robotikus zenék mennek látástól vakulásig. A Pörgés Party Arénában végre, hazánkban először, élőben láthatjuk Armand Van Heldent, az első ránézésre stricinek/dealernek kinéző, ámde vitán felül tehetséges house-királyt. Hősünk töméntelen mennyiségű sláger és remix elkövetője - utóbbi terén olyannyira nem válogatott, hogy Pap Rita is csak véletlenül maradt ki a szórásból. Armand, aki egykor emlékezetes lemezpárbajt vívott a mára elérhetetlen magasságokba emelkedett, s ott szerencsésen el is tűnt Fatboy Slimmel, ezúttal a Norman gyerek nélkül, egyedül, viszont tömött lemeztáskákkal jön - tessenek nyugodtan sikoltozni, nem tiltja senki. A Nagyszínpadon délután 6-kor a német De-Phazz játszik: zseniális vokalisták (egy hölgy - egy úr), remek hangszerelés, ügyes zenészek, soul és dzsessz és latin és easy - a nép imádni fogja, a PVC-punkokat pedig komolyan meglepi majd a dolog. Este fél tíztől a Fun Lovin' Criminals is kötelezően ajánlott - ezzel egy időben a Wan2 színpadon az osztrák Bauchklang, akik minden egyes hangot önnön szájukkal generálnak, utánuk (11 óra) a Sziget hivatalos B‘lga-koncertje, majd a francia Sa•an Supa Crew, a közismerten igényes francia hip-hop iskola legújabb és legtehetségesebb reménységei.

A hétfői napon (augusztus 4.) már délután érdemes elbóklászni a Nagyszínpadig, elvégre ekkor a legendás Sly & Robbie reggae-duó fog virítani egy kiterjedt zenekar élén és Michael Rose énekes avatott kíséretében - mindez a napfényzene kedvelőinek. Este a P. P. Arénában Paul Van Dyk, a német trance Donnerwettere pakol a némileg érzelmes, de azért még relatíve igényes szögelős zenék rajongóinak. Ezzel szemben a Cinetrip Labiritmusban a svájci Smash FX, a román Nemos és a német Deckart játszik, javarészt dzsesszes tánczenéket, míg a Tilos sátorban ez lesz

az újmódin tört ütemek

napja: Ludmilla, Negro, Naga, Kevin, TB Gon és Marvin gondoskodnak arról, hogy álló este & éjszaka csakis a legjobb brék és garázsbrék dolgok szóljanak lámpaoltásig. Hogy a zenekertben ezen éjjel is minimal, techno és társai szólnak majd, azt már említenünk sem érdemes, a dj-pult mögött csakis a legjobbak, ahogy kell.

A zárónapon (augusztus 5.) jól elmarad a Nagyszínpadon a Goldfrapp-koncert, lesz viszont este fél tízkor Massive Attack: őket aligha kell akárkinek is bemutatni - minden bizonnyal azok is eljönnek majd az esti élő szeánszra, akik amúgy nem túlzottan érdeklődnek a kortárs szintetikus zenekultúra iránt úgy általában - és konkrétan sem. Az egykori legendás hármasból mára ugye csak Robert "3D" Del Naja maradt, bár az is lehet, hogy erre a koncertre eljön Daddy G is az alapító tagok közül, viszont nem jön el Kossuth Lajos, valamint Sinead O'Connor sem, pedig ő is énekelt a legutóbbi, 100th Windows című albumon. A Wan2 színpadon ugyanekkor Laibach, akik a maguk módján szintén klasszikusai az elektronikus zenéknek, habár manapság a fene sem tudja, pontosan, mit is csinálnak, de hátha érdemes őket is megnézni. A P. P. Arénában a zárónap is a technónak szentelődik: a legendás amcsi dj Rush lesz a sztárvendég, tessenek táncolni rendületlen. A Cinetrip Labiritmusban Freq Nasty, a megdöbbentő frizurájú, ámde fertelmesen talentumos breakbeatfélisten fog pakolni úgy 10 órától hajnalig, véreink: Naga és Negro társaságában. A Tilos sátorban eklektikus zárónapnak lehetnek tanúi a lelkes résztvevők: többek között a Szamosi Bros, Mező, jelen ajánló szerzője, Christian & Dávid, továbbá Sajó közreműködésével, míg a zenekertben Minimal Boogie - azután sátorbontás, végeladás, nincs maradás, iszkoljon haza mindenki, de ízibe!

Figyelmébe ajánljuk