SZIGET 2016

„Éles, elektromos hangokkal”

Hiroaki Umeda koreográfus

  • rés a présen
  • 2016. szeptember 4.

Zene

rés a présen: Mióta kooperálsz magyar kortárs táncosokkal?

Hiroaki Umeda: A közös projekt ötlete a múlt év elején merült fel, a konkrét munka pedig most májusban kezdődött. A Trafó Kortárs Művészetek Házával és a Sziget Fesztivállal való szakmai együttműködés folytán a két szervezet együttműködést ajánlott, melyben öt magyar kortárs táncossal dolgozom együtt. A csapat 2015 augusztusában egy nyilvános válogatással alakult ki. A koprodukcióba a Pro Progressione Kft. és a SÍN Kulturális Központ is beszállt, utóbbi látja el a produkciós vezetési feladatokat.

rap: Miről szól ez a munka?

HU: Az előadás címe Drives, ezt a Sziget 0. napján, augusztus 10-én 23.00-kor mutatjuk be a Színház és Tánc Sátorban. Az előadás az emberi testek és a vizuális elemek mozgásának dinamikájával foglalkozik. Az öt, karakterben egymástól nagyon különböző táncos – Dányi Viktória, Frigy Ádám, Horváth Nóra, Nagy Emese, Varga Csaba – a koreográfus által kreált közös mozgásanyaggal dolgozik: egyszerre hoznak létre individuális és egységes mozgást. A koreográfiához a zenét én hozom létre, éles, elektromos hangokkal dolgozom. Az előadásnak fontos vizuális eleme lesz a vetítés, melyet magyarországi művészek hoznak létre – Hajdú Gáspár, Papp Gábor és Kovács Zoltán, a XORXOR csoport tagjai Nagy Ágostonnal kiegészülve. Az absztrakt geometrikus elemeket alkalmazó videóanyag, az elektronikus zene és a koreográfia együttese furcsán organikus teret hoz majd létre.

rap: Mi az a Kinetic Force Method?

HU: A Kinetic Method elnevezésű módszer a saját testemből indul ki – ez a test nem táncosnak indult. Viszonylag későn, 20 éves koromban kezdtem el táncolni. Mikor elkezdtem, a testem nehezen alkalmazkodott hozzá. A saját módszeremet kellett megtaláljam, ahelyett, hogy különböző tánctechnikák elsajátításába fogtam volna. A módszer nem tánctechnika, sokkal inkább mozgástechnikának mondanám. Úgy gondolom, hogy ezt a módszert nem csupán táncosok, hanem bárki elsajátíthatja.

rap: Mikor láthatjuk még a Sziget után a Drivest?

HU: Szeptember 15-én és 16-án lesz látható a Trafóban, együtt a Holistic Strata című szólómmal, amely járt már itt. Mindannyian kíváncsian várjuk, hogyan lesz kerek egész a Drives és a Holistic Strata egy estén – az öt táncos koreográfiája és a szólóprodukció, melyek hasonló mozgásnyelvet alkalmaznak különböző interpretációban.

rap: Rajtad kívül lesz még japán művész a Szigeten idén?

HU: Úgy tudom, idén az én produkcióm képviseli egyedült Japánt.

rap: Van, amit szívesen megnéznél magad is?

HU: A produkció után még maradok a Szigeten egy-két napot, és biztosan el fogok látogatni a világzenei színpadra, illetve igyekszem megtalálni a kísérleti zenei produkciókat.

Figyelmébe ajánljuk