mi a kotta?

Miniszterelnök, kormányhatározat

  • mi a kotta
  • 2016. szeptember 4.

Zene

„Volt egyszer Vesztfáliában, Thunder-ten-Tronckh báró úr kastélyában egy fiatal legényke, akinek a természet a legszelídebb hajlamokat adományozta. Arca is tükrözte lelkét. Nyílt esze volt, de egyúttal igen jámbor észjárása; azt hiszem, ezért is hívták Candide-nak, vagyis jámbornak. A ház régi cselédei sejtették, hogy tulajdonképpen a báró úr húgának volt a fia, apja meg egy szomszédos, derék, becsületes nemesember, akihez azonban ez a hölgy sosem akart férjhez menni, mert mindössze hetvenegy őst tudott kimutatni családfáján, míg a többit megrágta az idő rozsdás vasfoga.” Így indul Voltaire Candide-ja, s a nevezett fiatalember utóbb nemcsak a „műveljük kertjeinket” megváltó életvezetési elvének felismeréséig jutott el, de a huszadik század közepére egy operett címszereplője vált belőle. Ekkor, közelebbről 1956-ban ugyanis a New York-i Broadway egyik színházában bemutatták Leonard Bernstein Candide-ját, amely első formájában, mondhatni megbukott: szégyenszemre mindössze 73 (!) előadás után sietve le is vették a műsorról. A Bernstein-operett azóta persze már klasszikussá emelkedett, a nyitányát pedig (meg tán még két áriáját) olykor minálunk is előadják. Így lesz ez szombaton a Győri Filharmonikus Zenekar fertődi szabadtéri koncertjén is, ahol e nyitány csupa múlt századi amerikai klasszikus társaságában hangzik majd fel (augusztus 6., nyolc óra). A Balázs Jánost is szerepeltető, méghozzá a Rhapsody in Blue zongoraszólamával megbízó koncert legelső száma például Ferde Grofé Mississippi-szvitje lesz. Grofé, a „jazz miniszterelnöke” egyéb­iránt az Egyesült Államok megannyi táját megzenésítette az Old Man Rivernek szentelt 1925-ös szvit nyomában: a Grand Canyont, a Hudson folyót, San Franciscót és a Yellowstone-t csakúgy, mint a Niagara-vízesést és a kaliforniai Death Valley-t.

Ezen a szombaton másfelé is érdemes eltávoznunk a fővárosból, amennyiben olthatatlanul élőzenére vágynánk. Gödöllőn, a királyi kastélyban például a viruló tehetségű Baráth Emőke és a kisváros szimfonikus zenekarának vonóskara ad közös koncertet: Corelli és Vivaldi, valamint Händel műveiből szemezgetve, s az utóbbi mestertől természetesen áriákat is kiválasztva (augusztus 6., hét óra). Tokajban pedig a Crescendo Nyári Akadémia idei szemesztere zárul majd részvételre és meghallgatásra érdemes eseményekkel, ezen a szombat estén éppenséggel Shakespeare-operajelenetek sorát ígérve a Paulay Színház közönségének, csupa fiatal énekes felvonultatásával (augusztus 6., hét óra).

És végezetül szerda estére egy budapesti program: Plácido Domingo szabadtéri ingyenes koncertje a Bazilika előtt (augusztus 10., nyolc óra). A tény, hogy ennek a koncertnek a létrejöttét egy külön kormányhatározat tette lehetővé, tagadhatatlanul kölcsönöz némi kellemetlen mellékízt az eseménynek, de ettől azért Domingo mégiscsak Domingo marad. Őt vagy éppen a remek Pasztircsák Polinát (képünkön) akkor is érdemes lehet meghallgatnunk, ha közben tán le is kell küzdenünk magunkban járulékos ellenérzéseinket.

Figyelmébe ajánljuk