esemény - PLACCC 2009

  • - dck -
  • 2009. október 15.

Zene

A "Művészet máshogy, máshol" szlogen keretében idén másodszor megrendezett fesztivál szimpatikus elképzelése ellenére nem igazán érte el a célját. Mindannyian szeretnénk, ha városunk otthonos lenne, ha az elitművészetből kiinduló, felülről kifundált kezdeményezések vagy a kedélyjavítás céljából elhelyezett vicces-kedves utcai látványosságok helyett olyan akciókkal találkozhatnánk, amelyek bevonnak bennünket a köztér aktív és művészi alakításába.
A "Mûvészet máshogy, máshol" szlogen keretében idén másodszor megrendezett fesztivál szimpatikus elképzelése ellenére nem igazán érte el a célját. Mindannyian szeretnénk, ha városunk otthonos lenne, ha az elitmûvészetbõl kiinduló, felülrõl kifundált kezdeményezések vagy a kedélyjavítás céljából elhelyezett vicces-kedves utcai látványosságok helyett olyan akciókkal találkozhatnánk, amelyek bevonnak bennünket a köztér aktív és mûvészi alakításába. Az eseményt reklámozó, kanapét és közlekedési lámpát formázó, mérsékelten szellemes fiktív utcaneveket felsoroló térkép éppen ilyen, a városlakókat megmozgató programokat ígért.

Ne legyenek azonban illúzióink: igen kevés ember vállalkozik arra, hogy mûanyag rekeszekbõl ülõbútort állítson össze, vagy befessen egy betonkeverõ autót. Amennyiben azonban a nézést aktív cselekedetnek tekintjük, a jó szándékú projekt keretében találkozhattunk néhány szép színesre befestett, használaton kívüli pincebejáróval - a legtöbb valamilyen ismeretlen okból Vasarely mester op artos stílusát imitálta. Továbbá megcsodálhattuk volna a Blahán bemutatott szmogreduktor-állomást, amely a balatoni alga oxigéndúsító tulajdonságát demonstrálta - ha helyénvalónak éreztük volna, hogy a környezetszennyezés problémájával éppen a napi ételadagért sorban álló, elesett embertársaink közvetlen közelében kell szembesülnünk.

A Mikszáth tér környékének boltosait viszont érdekelte a projekt: az Élõ Galéria keretében a tulajdonosok és bérlõk mesélték el az adott szórakozóhely vagy üzlethelyiség történetét. A koszlott házfalakra applikált szövegek nyomán jelenné vált a múlt: Krúdy Gyula sétái, Zappa koncertje a Tilos az Á-ban, a cukrászdában habos kakaót rendelõ Margaret Thatcher. Suttogtak a házak, megelevenedett a velünk élõ, láthatatlan történelem. Kicsit otthonos lett a hely, és volt is mit nézni meg olvasgatni. A semminél ez is több.

Józsefváros, október 2-11.

***

Neked ajánljuk