rés a présen

„Filkeházáról Mikóházára”

  • rés a présen
  • 2022. augusztus 3.

Zene

Turjányi Miklós igazgató, Zempléni Fesztivál

rés a présen: Mikor lesz az idei Zempléni Fesztivál?

Turjányi Miklós: Az idén már a 31. fesztivált rendezzük Tokaj-Hegyalján és Zemplénben. Augusztus 12-től 21-ig több mint ötven programmal, koncertekkel, színházi előadásokkal, kiállításokkal várjuk a Zemplénbe látogatókat, és természetesen a helyi közönséget is. A nyitókoncerten Mendelssohn Reformáció szimfóniája és Kodály Psalmus Hungaricusa lesz hallható a sárospataki Rákóczi-vár udvarán.

rap: Mi a témája az idei fesztiválnak?

TM: Ez évben nincs különleges tematikája a fesztiválnak, és a célunk sem változott: magas minőségű, kiváló programokkal, főképp komolyzenével és dzsesszkoncertekkel készülünk. Az előkészület izgalmasra sikerült, tulajdonképpen már majdnem lemondtuk a fesztivált, amikor az utolsó pillanatban kaptunk olyan híreket, amelyek hatására úgy döntöttünk, hogy mégis belevágunk.

rap: Az idén mik lesznek az alapprogramok?

TM: A fesztivál rezidens zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar több alkalommal is szerepel, és természetesen az alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar is játszik augusztus 20-án Tokajban. És a dzsessz műfajából is kiemelkedő névsort kínálunk. Vendégünk lesz többek között Malek Andi, a Binder Quartet, Gyárfás István triója, a Nagy János Trió, a Benkó Dixieland Band és a Budapest Ragtime Band is. A zárókoncertre pedig két kiváló osztrák együttes, a Barucco Originalklangorchester és a Chor Ad Libitum érkezik, akik Händel Nagy Sándor ünnepe című oratóriumát adják elő.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk