Tartalom

MaNcs 34. évf. 31. sz. (2022-08-04)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Irány Kelet!

Bár nem könnyű megállni, hogy a tusnádfürdői beszédet néhány mostanában divatos szélsőjobboldali panel véletlenszerűen egymásra hányt halmazaként olvassuk, amelyeknek a valósághoz kevés közük van, s ezáltal politikát sem lehet építeni rájuk, fussunk újból neki a performance értelmezésének. Ezúttal induljunk ki abból, hogy bármennyire is légből kapott az ismertetett tényanyag, nem, a szónoknak mégsem ment el az esze, sőt.

A szerk.

A szerk.

Jutalomosztás

Tavaly nyáron a Metropol című kormányzati ingyenújság címlapja öles betűkkel hirdette: „Itt a nagy koldustérkép! Hol zaklatják a kéregetők a budapesti járókelőket?” A mellékelt térképen majd’ az összes belvárosi csomópontot megjelölték, mint lehetséges helyszíneket.

Publicisztika

Cseresnyési László

Publicisztika

Tusnádfürdői utórezgések

A múlt héten főként arról vitatkozott a magyar nép, hogy tusnádfürdői beszédében a miniszterelnök úr fajgyűlölő kijelentésekre ragadtatta-e magát, avagy sem. Az ellenzék felháborodott Orbán Viktor szavain, a kormánymédia pedig azon, hogy az ellenzék rasszistának nevezte korunk talán legnagyobb antirasszistáját. Ebben az írásban ezt a beszédet és a kontextusát fogom elemezni.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Szécsi Noémi: Nem és nem

A fajok eredete

Egy teljesen jelentéktelen papírcetlit bemutató tárló előtt ténfergek. Azon múzeumi tárgyak sorába tartozik, amelyeket elsősorban az a személy határoz meg, akihez köthető, ezen pedig az áll, hogy Charles Darwin részére állították ki és nyilvános boncolások látogatására jogosít fel.

Olvasói levelek
Belpol

Interjú

Belpol

„Hiába tesznek meg bármit”

Kovács András szociológus a „faj” fogalomról, keveredésről, asszimilációról

A miniszterelnök tusnádfürdői beszédének hírhedté vált szóhasználata és fajelméleti fejtegetése nem szalonképes Európában, még ha Amerikában – más kontextusban – használatban is maradt a fogalom. Mifelénk az asszimiláció, a „másfélék” beolvadása feltételeinek meghatározását rendre a politika vindikálta magának – erről is beszélt nekünk a téma kiváló kutatója.

A „gyermekvédelmi” törvény egy éve

Belpol

Nagy a füstje

Uniós bíróság elé kerül a kormány LMBTQ-ellenes „gyermekvédelmi” törvénye. Az egy éve érvényben lévő jogszabály nem a büntetéseken, hanem az önkéntes igazodáson és a közbeszéd mérgezésén keresztül fejti ki hatását.

Hogyan okozott vízhiányt Pest megyében a rezsicsökkentés?

Belpol

Cseppre csepp  

Pest megye északi részén több alkalommal is akadozott a vízszolgáltatás. A klímaváltozás, a fővárosi agglomeráció túltelítettsége, valamint a rezsicsökkentés következményei sújtják az ágazatot. Ha a hálózat feljavításáért nem lép az állam, gyakrabban lesznek ivóvízmentes napok a jövőben.

Interjú

Belpol

„Térdre borulok a város előtt”

Szalay Ildikó, STOP Avalon! Tata

Július 31-én érvénytelen lett Tatán a civil kezdeményezésre kiírt helyi népszavazás. Az Öreg-tó partjára a Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport luxusszállodát tervez, és ez ellen a lakosok egy jelentős része több mint két éve tiltakozik. A 14 ezer tagot számláló csoport alapítóját arról kérdeztük, hogyan jutottak el a népszavazásig, és most hogyan tovább.

Külpol

Srí Lanka: polgárháború után teljes csőd

Külpol

Ébredés a bódulatból

Srí Lankán július 9-én az összeomló gazdaság ellen tüntető tömeg áttörte a rendőrök barikádját, és megrohamozta az elnök, Gotabaya Rajapaksa rezidenciáját. Hogyan vitte csődbe Srí Lankát a hatalmat 13 éven át etnikai erőszakkal, a demokratikus intézmények felszámolásával és populista gazdaságpolitikával gyakorló Rajapaksa-klán?

Könyv

Interjú

Könyv

„Az ablak mögött”

Ziemowit Szczerek író, újságíró, Kelet-Európa szakértő

Az első magyarul megjelent könyve, a Jön Mordor és felfal minket Ukrajnával foglalkozik, a nemrég kiadott Via Carpatia viszont főként Orbán Viktor Magyarországával.

Kritika

Könyv

Kritika

Amit a fény feltár

Olga Tokarczuk: Jakub könyvei

„Beszél itt valaki lengyelül?”, kérdezi kétségbeesetten Elżbieta Druż­backa költő, amikor a sáros podóliai kisváros, Rohatyn főutcáján eltörik úrnője, Kossakowska várnagyné kocsijának a rúdja. Benedykt Chmielowski atya, a kissé kopott reverendát viselő plébános siet a hölgyek segítségére. 1752-t írunk, s ez lesz az egyik első állomása ennek a birodalmakon, vallásokon, kultúrákon átívelő nagyszabású történelmi regénynek, amelynek egy zsidó szekta, a frankisták és vezetőjük, Jakub Frank históriája áll a középpontjában.

Kiállítás

Kritika

Írás a falon

Vas István. Az idő metszeteiben

Vas István 1944. január elsején kezdte el vezetni órákra lebontott munkanaplóját. A háború szorításában, állandó életveszélyben, mint­egy az élet és a művészet melletti tanúságtételként jegyezte fel, hogy aznap milyen penzumot végzett el. Egészen a halála napjáig, 1991. december 16-ig dolgozott így.

Rádió

Kritika

A régi recept

Simonyi Balázs Kosztolányi-podcastje

A spanyolviaszt, amitől egy irodalmi szövegen alapuló hangzó anyag élvezetessé válik, nemigen kell feltalálni, hiszen receptje nagyjából a rádiózással egyidős. Mégis: a kurrens kínálatot elnézve, a műsorkészítők (itt és ott) mintha elfeledkeztek volna róla. A hangjátékok fényes korának leáldoztával az „egy könyv – egy hang” hangoskönyv-koncepció mintha leradírozta volna a cizelláltabb műsorkészítést.

Kiállítás

Kritika

Peremlét és nyomorpornó

Ballenesque – Roger Ballen szerint a világ

A turisták becsábítására is kitűnő választás Ballen: világsztár és megkérdőjelezhetetlenül jelentős alkotó, és emellett nem egy nagyon bonyolult művész.

Film

Kritika

Bűntudat nélkül

Adze Ugah: Jewel

Klasszikus dilemma: mihez kezdjünk egy filmmel, amelynek vitathatatlanul jók a szándékai és fontos az üzenete, ám tragikusan félresikerül. A Jewel a dél-afrikai apartheid és az ellene való tiltakozás egyik legfontosabb stáció­ját, az 1960-as sharpeville-i mészárlást teszi meg témájául.

Zene

Vajda Gergely

Zene

A kisformák mestere

Kodály Zoltán operái  

Kodály nem írt operát. Sem egyet, se többet. Az általam kíváncsiságból indított Kodály+opera online keresés találatainak mindegyike – a magyar és elvétve nemzetközi operaszínpadokon is előforduló – daljátékaira vonatkozott. Milyen operát írt volna Kodály Zoltán, és vajon miért nem tette sohasem?

Beyoncé csodálatos karrierje

Zene

Merészség a diszkógömb alatt

Hetedik nagylemezével alaposan meglepte rajongóit Beyoncé: a királynő az elmúlt évtizedek felforgató, forradalmi tánczenéi előtt tiszteleg, és közben adrenalintól részeg választ ad rá, mi a baj ma a világgal. Hát az, hogy nem ropja eleget.

Sziget 2022

Zene

Megint jönnek

Nem számoltuk össze, hogy hány produkció lesz az idei Sziget Fesztiválon, nyilván nem túlzás a százas nagyságrend sem. Ezek közül húztunk ki ötöt, mint a lottószámokat.

Film

Interjú

Film

„Az orosz mozikban”

Roberto Zazzara rendező

A Bunker Game – Legbelső félelem egy balul sikerült, horrorba forduló LARP-ot (Live action role-playing game, azaz élő szerepjáték) mutat be, a háttér a II. világháború utáni poszt­apokaliptikus világ. A rendezővel a larpozásról, a helyszínként szolgáló hátborzongató bunkerről és a film aktualitásáról beszélgettünk.

tévésmaci

Film

A kacsa és a poroltó

Amikor Sztupa és Troché már feltűnően fészkelődtek, Óvári et. elhagyta végre a jópofáskodással habzatott bratyizási kísérleteit, s rátért a lényegre.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

A Vagdalthús-hadművelet

A címben foglalt brit titkos­szolgálati akció fordította meg a hadiszerencsét a II. világháború nyugati frontján.

Visszhang: tévésorozat

Visszhang

Odakinn

Egy hatalmas, tökéletesen szimmetrikus lyuk tűnik fel egy wyomingi farm közepén.

Visszhang: animációs film

Visszhang

DC Szuperállatok ligája

A főzési ismeretek hiányát egyszerű leplezni, elég, ha friss, jó minőségű alapanyagokat használunk, és elkészítésükkor nem bravúroskodunk olyasmivel, amiben nincs stabil rutinunk.

Visszhang: film

Visszhang

A tengeri fenevad

Rémségek serege fenyegeti a népet, amely egyedül a vadászok egy bátor csoportjában bízhat, amelynek tagjaiban generációk óta rémölők vére csörgedezik.

Visszhang: koncert

Visszhang

Marcin Masecki Monk Trio

Meg lehetne rajzolni a jazztörténet egy jelentős vonulatát a Thelonious Monk-szerzemények előadásának leírásával, mert az egyik, ha nem a leggyakrabban feldolgozott komponista.

Visszhang: lemez

Visszhang

La Traviata

Tavaly novemberben Lisette Oropesa a Sempre libera című duettet énekelte ráadásként a pármai Festival Verdi áriakoncertjén, amikor a közönség soraiból egy tökéletes Alfredo beénekelte a hiányzó tenorszólamot.

Visszhang: könyv

Visszhang

Kőrössi P. József: Ajuszi

„Beszélgetünk” – többnyire így kezdődnek a karanténban töltött napok, amelyek Kőrössi könyvének elsődleges keretét adják.

Visszhang: könyv

Visszhang

Foxwood összes meséje

Cynthia Paterson – Brian Paterson

Az angol vidéki táj erdői-mezői között élnek azok az emberruhás állatok, akiknek a világa leg­inkább Nyúl Péter és a Szederberek lakóinak a meséit idézi.

Interaktív

Interaktív

Szüret 2022/31.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Gasztro