film - RED

  • - ts -
  • 2010. december 9.

Zene

Az "öregember nem vénember" szakágból szalajtott mozikkal Dunát lehet rekeszteni ebben a pillanatban is a pesti filmkínálatot tekintve, de nem zavarba ejtő e bőség, hisz mind ugyanazt mondja - ritkábban komoly, sűrűbben könynyed kiszerelésben -, miszerint túl könynyen mondunk le embertársainkról (a közlemény tárgyi világba helyezett megjelenítése is mindennaposnak mondható, gondoljunk az elhajított gyerekjátékok filmjelenlétére). Kedvencem az Ûrcowboyok, annál gátlástalanabbul semmi sem negligálta a valós elemeket, kár, hogy unalmas volt. Amúgy csak egy követelmény van a pályán: jó külsejű és a maguk idejében elég híres veteránokat léptetni fel.
Az "öregember nem vénember" szakágból szalajtott mozikkal Dunát lehet rekeszteni ebben a pillanatban is a pesti filmkínálatot tekintve, de nem zavarba ejtõ e bõség, hisz mind ugyanazt mondja - ritkábban komoly, sûrûbben könynyed kiszerelésben -, miszerint túl könynyen mondunk le embertársainkról (a közlemény tárgyi világba helyezett megjelenítése is mindennaposnak mondható, gondoljunk az elhajított gyerekjátékok filmjelenlétére). Kedvencem az Ûrcowboyok, annál gátlástalanabbul semmi sem negligálta a valós elemeket, kár, hogy unalmas volt.

Amúgy csak egy követelmény van a pályán: jó külsejû és a maguk idejében elég híres veteránokat léptetni fel. Prímán teljesíti ezt a Red is (a cím betûszó, mondjuk rohadtul veszélyes nyugdíjasokat jelöl), Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich és Helen Mirren ad benne kiérdemesült CIA-ügynököt, Richard Dreyfuss pedig obskúrus fegyverkereskedõt, természetesen nagy játékkedvvel.

Ezen túl az ilyen filmek tök egyformák minden korban: a csapat valaha elvégzett valamit, ami évek múltán valamiért világpolitikai jelentõséget kap, s amiért a szervezet kénytelen megszabadulni tõlük - végleg. Ebben a felállásban persze csak egyvalaki gyõzhet, és általában kevesen is halnak bele. De ahogy a múltkor Sylvester Stallone is lõorgiának hangszerelte a maga e tárgyú jelentkezését (The Expendables - A feláldozhatók), Bruce Willis (mert azért alapvetõen köré szervezõdik e mû) sem nagyon választhatott más megoldást: lõni és viccelni, kábé 70:30 százalékos arányban. Így aztán hullanak rendesen a népek, de vajh a jók közül is?

A Palace Pictures bemutatója

***

Figyelmébe ajánljuk