Film: Winnetou hüje! (Manitu bocskora)

  • - t -
  • 2002. augusztus 1.

Zene

Asuttogó progapanda most is megtette a hatását, engem simán be lehet csalni a moziba egy olyan dumával, miszerint a film tök állat, buzi benne Winnetou. Oké, megyek, bár azt szívesebben venném, ha maga Manitu káminautolna egy moziban vagy sajtótájékoztatón.
Asuttogó progapanda most is megtette a hatását, engem simán be lehet csalni a moziba egy olyan dumával, miszerint a film tök állat, buzi benne Winnetou. Oké, megyek, bár azt szívesebben venném, ha maga Manitu káminautolna egy moziban vagy sajtótájékoztatón.

Rémhírnek ültem föl, ha innen nézzük, Vincsivel egyelőre minden rendben van, ha onnan: nem egészen reménytelen eset. Ám az őszinte igazság mégis az, hogy a hippi apacs nem is játszik ebben a filmben, egyszer megmutatják a fényképét és azon élcelődnek, hogy milyen jól beszélt franciául, persze ha már Pierre volt az istenadta. Milyen Pierre? Brice, tán majd Bezuhov, az meg milyen vicces lenne, hogy Pierre Winnetou (mint Emil Lenin - Moldova, sajnos). Lapos tréfa ez a franciázás? Ne hamarkodjuk el! Végtére May Károly szerint is Európába küldte tanulni az apja, Vörös Szurok, már nem emlékszem. Mindegy, a film eztán hosszan röhögteti saját magát azon, hogy bizony ez a Pierre Brice nevű színész egy konkrét törpe, aki volt, tényleg: höhö, és akkor itt álljunk meg egy szóra, és alapvessünk.

Noha Winnetouról már föltártuk, hogy dehogy, attól még a film nagyjában-egészében, igaz, kimondatlanul, de buzizik vadul (nem, majd melegezik), és törpézik is, mint mondtuk, jelentős hevülettel. A kérdés, de komolyan: szabad-e neki? Csak szólok, tudom, hogy nem kéne: ez a Magyar Narancs, s nem pedig, de hisz tudják.

Már hogyne lenne szabad.

Sokkal fontosabb az, hogy egy amúgy a PRO7-en működő komikus trupp által készített westernparódiát látunk. Első megközelítésben: a hatvanas évek elejétől a hetvenes évek közepéig tartó, nyugatnémet gyártású, May Károly-regényeken alapuló mozin kell nevetnünk. Másodikban: az össznémet indiánosdin, tehát bejön a képbe Gojko Mitic és bandája is. Harmadikban: mondjuk Sergio Leonétől a Red Nexig mindenkin, aki valaha is szóba hozta a kovbojokat. Negyedikben: bárkin, aki szembejön, jöhet egy moziban (Indiana Jones, Tom Jones, Brian Jones).

Talán meglepő, hogy ha van erőssége ennek az igyekezetnek (ez, belátom, valóban vitatható), az inkább a vizualitásában található, mint verbalizmusában, bár erre éppenséggel csak következtethetünk, hiszen a dolgozat, alighanem mert nem is lehetne más, szinkronizált. E téren sem kell feltétlenül elhamarkodott ítéletet mondanunk: a szöveg rettenetes, már az első jelenetek valamelyikéből kiderül, hogy egy viszonylag aktív soson főnök fiát Hamis Gulyásnak hívják. Hm, ez a poén (már ha az) még egy skót tárgyú baromkodásban is neccesnek minősülne, pedig ugyancsak tévésorozatokból tudjuk, hogy arrafelé a Hamish keresztnév kimondottan gyakorinak számít, noha mozgóképi előfordulása sem jelentéktelen vö.: Hamis Izabella (igaz, itt vezetéknév), Hamis a baba, Hamlet, Ál-Dimitrij.

Tényleg van a filmben egy ál-Dimitrij, aki azért ál, mert görög, ha igazi lenne, gondolom, Jorgosz lenne, aki mindig énekel, hol apád háza áll (vagy ál, szóval Potemkin, értik). Mégis a fordítók védelmében abbéli gyanúnk erősödött egyre a vetítés alatt (mondtam, Hamis G. az elején lejátszik), hogy az eredeti szövegszövet lehetett itt, hogy is mondjuk, mérsékelten inspiratív.

Akkor mégis miért szerethető a Manitu bocskora, ha egyszer az. Az egyszeriséget és megismételhetetlenséget sugalló gátlástalansága miatt, hiszen a westernnek vizuális kliséit újraépíteni, megmutatni még egy jól dresszírozott óvodás is képes lenne.

De ez a gátlástalanság, ez tetszik. Mit értünk alatta? Van abban valami báj, ha teljesen nyilvánvaló, hogy ugyan létezik egy forgatókönyv, amiről ugyancsak föltételezhető, hogy röhögések között készült, de a forgatás során aztán azt csinálták, ami éppen akkor és ott eszükbe jutott. Ráadásul az így elkészült anyagot a vágószobában, kell-e mondani, ismét csak kacagva, de megint csak nagyon szabadon bírták kezelni.

Szabadon, de úgy, hogy a parodizálni kívánt műfaj dramaturgiai paneljai azért példásan sorakozzanak: tehát biztos, hogy kellett legyen valami könyv is.

És ez a folyamatos szétröhögés átjön még úgy is, hogy voltaképpen a viccek igen magas százaléka kifejezetten avétos. Azért vannak benne egészen jók is.

Nézzék meg! Nagy baj nem lehet, a cucc politikailag, mondtuk, teljesen inkorrekt, és alig is tart valamivel tovább egy óránál.

- t -

A Best Hollywood mozija

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.