rés a présen

Folyamatosan kirándulunk

Turjányi Miklós fesztiváligazgató

  • rés a présen
  • 2016. július 2.

Zene

rés a présen: Miért kell szeretnünk a Zemplént?

Turjányi Miklós: Magyarország legszebb tája. Tele különleges helyekkel, értékes emberekkel. Mindenki hallotta már a közhelyeket, hogy világhírű a tokaji bor, hogy Sárospatak a Bodrog-parti Athén, de ezek a valóságban sokkal mélyebb tartalommal bírnak. Számtalan szépséget, felfedeznivalót rejt az országnak ez a méltatlanul háttérbe szorult térsége. Ezért is épül fel úgy a fesztivál, hogy ne csak egy alkalomra, egy programra csábítsa a Zemplénbe az érdeklődőt. Folyamatosan kirándulunk, mindennap egy másik részletét mutatjuk meg a vidéknek, hol egy Árpád-kori kicsi templom, hol egy kastély barokk terme, máskor egy pince hűvös mélye várja a vendégeket, és ezek után minden este egy nagy koncert, a pataki vár egyedülálló akusztikájú udvarán vagy a Tokaj Fesztiválkatlan 2500 fős nézőterén. Érdemes tehát több napra érkezni.

rap: Vannak stabilan visszajáró vendégművészeitek, közönségetek?

TM: Mivel a zempléni a kicsik között nagy, a nagyok között pedig kicsi fesztivál, minden évben gondosan kell összeválogatnunk a fellépők névsorát. Pont azért is, mert egyre több a visszatérő vendégünk. Vannak stabil résztvevőink, mint a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar vagy a jelenlegi rezidens együtteseink, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság. Emellett a kamara- és dzsesszkoncertek fellépői között is mindig akad visszatérő vendég. A közönség pedig már látatlanban elfogadja a programot, és év elején lefoglalja szállásokat.

rap: Mikor lesz az idei fesztivál, és mik a „szenzációi”?

TM: Az idei a 25. fesztivál, és szerencsére a támogatóink is méltányolják ezt, így a jubileumi rendezvénysorozatunkba több nagyprodukciót, nagyszabású filmzenekoncertet, operát, operettet, táncprodukciót tudtunk beilleszteni. Többségük a két emblematikus helyszínünkön, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, illetve a Tokaj Fesztiválkatlanban lesz. Az augusztusi programokat megelőlegezve, június 25-én lesz a John Williams Filmharmonikusok szuperkoncert, majd július 16-án a Győri Balett koreográfiáival Ravel Bolerója és Orff Carmina Buranája megy a tokaji katlanban. A fesztivál idén augusztus 12. és 21. között várja a vendégeit közel 40 helyszínen több mint 60 programmal. A nyitókoncertre, augusztus 12-ére Bartók Béla Kékszakállúját választottuk, mely a sárospataki várudvarban lesz. Az Operettszínház társulata 13-án Tokajban lép fel a Mágnás Miskával. Rossini Sevillai borbélyát épp 200 éve mutatták be Rómában. A 19-i tokaji előadás különlegessége nemcsak a kettős jubileum és a kiváló előadói gárda, hanem az is, hogy Bernáth József sztárséf a produk­cióhoz kapcsolódóan egy Gourmetpartyt rendez à la Rossini.

rap: Van álmod, ami még nem valósult meg itt?

TM: Egyszer talán eljön egy olyan kultúrafinanszírozási rendszer, amiben stabilan, időben tudhatjuk, hogy mekkora költségvetésből állíthatjuk össze optimális esetben ilyenkor már a következő évi rendezvénysorozatunkat. Akkor lehetőségünk adódna nem­zetközileg jegyzett, külföldi művészeket, társulatokat is meghívni, és bele tudnánk kerülni turisztikai katalógusokba. Ez a jelenlegi, teljesen bizonytalan és nagyon későn, sokszor csak a rendezvényt közvetlenül megelőző hetekben konkretizálódó költségvetéssel lehetetlen. Főképp a német nyelvterület irányába van óriási lemaradásunk. A másik álom túlmutat a fesztiválon. Tokaj-Hegyalja és Zemplén megérdemelne egy, a teljes nyári szezonon átívelő, magas színvonalú, a kulturális turizmust valóságosan megvalósító rendezvénysorozatot. Szívesen lennék egy ilyen elindítója, felépítője.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.