rés a présen

Folyamatosan kirándulunk

Turjányi Miklós fesztiváligazgató

  • rés a présen
  • 2016. július 2.

Zene

rés a présen: Miért kell szeretnünk a Zemplént?

Turjányi Miklós: Magyarország legszebb tája. Tele különleges helyekkel, értékes emberekkel. Mindenki hallotta már a közhelyeket, hogy világhírű a tokaji bor, hogy Sárospatak a Bodrog-parti Athén, de ezek a valóságban sokkal mélyebb tartalommal bírnak. Számtalan szépséget, felfedeznivalót rejt az országnak ez a méltatlanul háttérbe szorult térsége. Ezért is épül fel úgy a fesztivál, hogy ne csak egy alkalomra, egy programra csábítsa a Zemplénbe az érdeklődőt. Folyamatosan kirándulunk, mindennap egy másik részletét mutatjuk meg a vidéknek, hol egy Árpád-kori kicsi templom, hol egy kastély barokk terme, máskor egy pince hűvös mélye várja a vendégeket, és ezek után minden este egy nagy koncert, a pataki vár egyedülálló akusztikájú udvarán vagy a Tokaj Fesztiválkatlan 2500 fős nézőterén. Érdemes tehát több napra érkezni.

rap: Vannak stabilan visszajáró vendégművészeitek, közönségetek?

TM: Mivel a zempléni a kicsik között nagy, a nagyok között pedig kicsi fesztivál, minden évben gondosan kell összeválogatnunk a fellépők névsorát. Pont azért is, mert egyre több a visszatérő vendégünk. Vannak stabil résztvevőink, mint a fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar vagy a jelenlegi rezidens együtteseink, a Budafoki Dohnányi Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság. Emellett a kamara- és dzsesszkoncertek fellépői között is mindig akad visszatérő vendég. A közönség pedig már látatlanban elfogadja a programot, és év elején lefoglalja szállásokat.

rap: Mikor lesz az idei fesztivál, és mik a „szenzációi”?

TM: Az idei a 25. fesztivál, és szerencsére a támogatóink is méltányolják ezt, így a jubileumi rendezvénysorozatunkba több nagyprodukciót, nagyszabású filmzenekoncertet, operát, operettet, táncprodukciót tudtunk beilleszteni. Többségük a két emblematikus helyszínünkön, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, illetve a Tokaj Fesztiválkatlanban lesz. Az augusztusi programokat megelőlegezve, június 25-én lesz a John Williams Filmharmonikusok szuperkoncert, majd július 16-án a Győri Balett koreográfiáival Ravel Bolerója és Orff Carmina Buranája megy a tokaji katlanban. A fesztivál idén augusztus 12. és 21. között várja a vendégeit közel 40 helyszínen több mint 60 programmal. A nyitókoncertre, augusztus 12-ére Bartók Béla Kékszakállúját választottuk, mely a sárospataki várudvarban lesz. Az Operettszínház társulata 13-án Tokajban lép fel a Mágnás Miskával. Rossini Sevillai borbélyát épp 200 éve mutatták be Rómában. A 19-i tokaji előadás különlegessége nemcsak a kettős jubileum és a kiváló előadói gárda, hanem az is, hogy Bernáth József sztárséf a produk­cióhoz kapcsolódóan egy Gourmetpartyt rendez à la Rossini.

rap: Van álmod, ami még nem valósult meg itt?

TM: Egyszer talán eljön egy olyan kultúrafinanszírozási rendszer, amiben stabilan, időben tudhatjuk, hogy mekkora költségvetésből állíthatjuk össze optimális esetben ilyenkor már a következő évi rendezvénysorozatunkat. Akkor lehetőségünk adódna nem­zetközileg jegyzett, külföldi művészeket, társulatokat is meghívni, és bele tudnánk kerülni turisztikai katalógusokba. Ez a jelenlegi, teljesen bizonytalan és nagyon későn, sokszor csak a rendezvényt közvetlenül megelőző hetekben konkretizálódó költségvetéssel lehetetlen. Főképp a német nyelvterület irányába van óriási lemaradásunk. A másik álom túlmutat a fesztiválon. Tokaj-Hegyalja és Zemplén megérdemelne egy, a teljes nyári szezonon átívelő, magas színvonalú, a kulturális turizmust valóságosan megvalósító rendezvénysorozatot. Szívesen lennék egy ilyen elindítója, felépítője.

Figyelmébe ajánljuk