Tartalom

(2016-06-02)

Publicisztika

Sipos Balázs–Szabó Marcell

Publicisztika

„Nem akarunk semmit tőletek!”

Nuit debout: metapolitika a République-en

A magyarországi tüntetések pár órás megmozdulások erejéig állnak össze. Ezek, miután a résztvevők kiélvezkedték magukat az életüket uraló absztrakt hatalom megszemélyesítésén és parodizálásán, azaz a pokolba küldtek minél több politikust, többnyire bágyadtan feloszlanak. A Franciaországban ennél produktívabb logika alapján szerveződő Nuit debout (nagyjából: Éjszaka talpon) lassan két hónapja tart.

László Géza

Publicisztika

Az elmért önrész

Ki húzza a magyar gazdaságot, és merre?

A legutóbbi negyedéves GDP-adat mind a kormányt, mind az elemzők nagy részét megdöbbentette, hiszen az előző év hasonló időszakához képest az optimistábbak – élükön a kormány – ennek több mint kétszeresét várták. Még a csapból is az folyt, hogy Európa élén állunk a növekedésben, míg a mostani összehasonlító táblákon csak a recesszióval küzdő Görögországot sikerül megelőznünk. Ha a második negyedév is negatív adatot hoz, kijelenthetjük: a technikai recessziónak becézett állapotba navigáltuk magunkat.

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Rémes krémes

Csak aki egy szerzetesi cellában töltötte az elmúlt napokat, az nem tudja, hogy Barna Illés híres gödöllői cukrász 50 éve változatlan technikával működő üzletébe – egy feljelentés nyomán – három hete kiszállt a járási hivatal, és olyan költséges változtatásokat írt elő a 78 éves mester számára, amelyek további cukrászkodását – Illés bácsi saját bevallása szerint – ellehetetlenítenék.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Hízik a Kövér-gárda

Magyarország legfőbb vezetői paranoiásak, s a lelkiismeretük sem tiszta. Ezért kell még 100 meg 100 őr a védelmükre.

A szerk.

A szerk.

A lopás nem is lopás

A HVG-ben megjelent Lánczi András-féle korrupcióértelmezés szerint ami a szemünk előtt zajlik, az 1. nem az ország el- és szétlopása, a magyar jövő ellehetetlenítése, hanem egy politikai elképzelés végrehajtása, jelesül a nemzeti burzsoázia megteremtésére tett kísérlet, és 2. különben is, ha ez lopás, akkor az 1945 utáni államosítás és az 1989 utáni privatizáció is ugyanilyen lopás volt.

A szerk.

A szerk.

Az ígéret

A Jobbik kongresszusa kellemesen telt, a pártelnök szinte mindent elintézett, aminek elintézésére indult pár hete.

Külpol

Külpol

Venezuela az összeomlás szélén

A bolívari forradalom bukása

Egekben az infláció, a boltok üresek, súlyos a gyógyszerhiány, áram nincs, a gyárak leállnak, az utcákon az erőszak az úr. Az elnök szükségállapotot hirdetett.

Belpol

Belpol

Valahogy mindig több lett - Milliárdos túlárazás gyanúja egészségügyi beszerzéseknél

Valódi verseny nélkül költöttek el kórházak tízmilliárdokat egészségügyi berendezésekre úgy, hogy a közbeszerzéseken befutó cégek többsége jelentősen túlárazhatta ajánlatát. A kár tízmilliárdos nagyságrendű is lehet. A Gazdasági Versenyhivatal kartellgyanú miatt indított vizsgálatot, de egyáltalán nem biztos, hogy lesz következménye az ügynek.

Belpol

A török meló - Adnan Polat és az Orbán család üzletei

Bemutatjuk a török multimilliárdost, aki egyaránt bejáratos Erdoğanhoz és Orbánhoz, és aki közvetített is az európai illiberalizmus két vezéralakja között. A Galatasaray futballklub egykori elnöke az elmúlt években az Orbán család igaz barátja lett, a kastélyvásárlások egyik kulcsfigurája, miközben cégei milliárdokat húznak a magyar államtól.

Interjú

Belpol

„Az a központ, ahol Matolcsy ül”

Madár István, a Portfolio vezető elemzője a költségvetésről

A 2017-es költségvetés jelentős fordulat a kormány eddigi politikájához képest: a fegyelmezettséget fölváltja a költekezés. Noha valóban van némi mozgástér a büdzsében, a lazításnak komoly következményei lehetnek.

Film

Film

Film

Merev

Paolo Taviani–Vittorio Taviani: Csodálatos Boccaccio

Képzeljük el a Robinson Crusoe-t hajózási és növénytermesztési, a Kalevalát halászati-vadászati szakkönyvként, a Don Quijotét mint bédekkert. De főként a Kámaszútrát mint testnevelési tanácsadót! Ilyen az erotikátlanított, savanyú, komor Dekameron a Taviani testvérek jelen olvasatában.

Színház

Színház

Színház

Az igazi sértés

Póverdózis – TÁP-gigavarieté

A TÁP Színházról azt lehetett olvasni idén a (belpolitikai) sajtóban, hogy többen panaszt tettek az Országgyűlés kulturális bizottsága elnökénél, Dúró Dóránál, amikor a csapat a Vígszínház 120. születésnapján a nemzeti himnuszt jó szokásához híven áthangszerelve – ezúttal breakesen – adta elő.

Zene

Opera

Zene

Mily álmok jőnek

Adès: A vihar; Wolf-Ferrari: Sly

Egy eset még lehetett véletlen, de kettőn már érdemes elgondolkodni: úgy tűnik, az operaházban jó idők járnak a kortárs operákra.

Lemez

Zene

Harangszó után

Pantha du Prince: The Triad

Hendrik Weber, a német elektronikai minimalizmus egyik leginkább nagyra becsült mestere különös, egyben hatásos alkotói módszert dolgozott ki az utóbbi másfél évtizedben: úgy passzítja össze a szigorúan 4/4-es ritmikára épülő elektronikus tánczenei hagyományt a posztpunk/shoegaze örökséggel, hogy közben érzékeny és izgalmas egyensúlyt teremt az akusztikus és az elektronikus megszólalás között.

Lemez

Zene

Menekülés

Semer Ensemble: Rescued Treasure

1938. november 9-én a nácik megsemmisítették a berlini Semer kiadó nyomókorongjait. Közel nyolcvan év kellett, hogy újra hallhatók legyenek a húszas-harmincas évek zsidó slágerei az Alan Bern vezette Semer Ensemble előadásában.

Könyv

Könyv

Könyv

Botrányosan egyszerű

Jonathan Franzen: Tisztaság

Franzen karrierjében a fordulatot a 2001-es, Javítások című regény jelzi, mely nemcsak az Oprah-könyvklubos botrányával hívta fel magára és írójára a figyelmet, hanem azzal is, hogy – ahogy azt Mr. Difficult című esszéjében maga a szerző jelzi – felhagy a „nehezen olvashatóként” meghatározott szövegek alkotásával.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Fohászkodó emberek

Napi ima a Kossuthon

Kezdjük egy viszonylag földhözragadt közléssel: az MTVA csatornáit összefogó Médiaklikk nevű honlap megújult. Már me­gint.

Képzőművészet
Riport
Élet + Mód
Gasztro
Tévétorrent
Kispálya

Kispálya

„Főként az angolok” - Interjú Pelével

A Fekete Gyöngyszem a róla szóló játékfilm honi bemutatója kapcsán osztotta meg velünk a táncolásról, a foci Eb-ről, Andy Warholról és Sylvester Stallone ollózásáról vallott nézeteit telefonon. Milánóban értük utol.

Ételhordó