folyóirat - PLURALICA

  • - urfi -
  • 2009. április 9.

Zene

Imponáló - mert szokatlan - a szerkesztői vakmerőség, az induló folyóirat bemutatkozó száma. A szegedi orgánum a bizonytalankodás és útkeresés fázisait elegánsan átugorva teljes vértezetben lép elénk: valószínűleg hazánk legszebb és legdrágább irodalmi fókuszú lapja született meg, határozott szerkesztői vízióval.
Imponáló - mert szokatlan - a szerkesztõi vakmerõség, az induló folyóirat bemutatkozó száma. A szegedi orgánum a bizonytalankodás és útkeresés fázisait elegánsan átugorva teljes vértezetben lép elénk: valószínûleg hazánk legszebb és legdrágább irodalmi fókuszú lapja született meg, határozott szerkesztõi vízióval. A könyvnyi terjedelmû gyûjtemény Kortárs észt száma kizárólag a kis északi nép irodalmával foglalkozik, ami nyilvánvalóan se a nagyközönség, se a szakma számára nem az a hajmeresztõ izgalom, mely miatt percek alatt szétkapkodnák a lapot. Végignézve a gazdag anyagot, be kell vallanunk, hogy elõítéleteink ismét tévedésnek bizonyultak: az észteknél zajlik az élet, ahogy az egyik tanulmány címe fogalmaz: "nyitottság és életerõ" árad a sokszínû (és szükségszerûen változó színvonalú) irodalmi válogatásból, a Pluralica számára készült összefoglaló esszékbõl, a kicsit iskolás interjúkból és a magyarul még ismeretlen és fordításban már megjelent könyveket egyaránt szemlézõ kritikákból. Leginkább a társadalmi érzékenységre, a szociális témák elõtérbe kerülésére lehetünk figyelmesek, illetve a különbözõ literátus csoportosulások alapvetõ fontosságára. Jobb pillanatokban a szövegek - nem tudok jobb szót - frissességére. Az értekezõ részek alatt végig udvarias és tájékozott szerkesztõi jegyzetek.

A színesben prezentált, hangsúlyosan figuratív képzõmûvészeti anyag bámulatos, kurátoroknak kötelezõ olvasmány. Ha jól veszem ki az elõszóból, a Pluralica a jövõben is marginális témákat körüljáró tematikus számokkal jelentkezik majd. Kérdés, hogy ebben a szélsõséges sokoldalúságban ki tud-e alakulni a lapnak egy sajátos hangja, markáns szerzõgárdája - hogy lesznek-e állandó olvasói. Félek, hogy nem. Pedig egy minden ízében átgondolt, nagy vállalkozásról van szó. Úgyhogy szurkolok.

428 oldal, 2500 forint, szerkesztik: Lõrincz Gergely, Domokos Johanna, Gáborják Ádám

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk