Lemez

Fülei Balázs: Christmas with Franz Liszt

  • - csk -
  • 2020. december 16.

Zene

Liszt Ferenc ellentmondásos személyiség volt, és zenéje is összetett.

Írt bravúrosan virtuóz, briliáns darabokat, de alkotói termésének ugyanilyen szerves részét képezik az egyszerű, néha szinte kopár, meditatív zenék. Fülei Balázs, generációjának egyik legkiválóbb hazai zongoraművésze 2019. december 8-án Lisztnek ezekből az elmélkedő, befelé forduló műveiből összeállított koncertet adott a Zeneakadémián, csupa olyan kompozícióval, amelyben az emelkedettség lelkiállapota határozza meg a zenei kifejezésmódot. Ezekben bár olykor akadnak hatásos részletek, nem a hangszer, hanem a lélek a főszereplő.

Már a hajdani műsor is erőteljesen a karácsony gondolata felé gravitált, kezdve azon, hogy több vallásos kompozíció után a második részben elhangzott a teljes Karácsonyfa-ciklus, ez a rövid tételekből álló, sokszínű, tizenkét részes ünnepi sorozat. Ám a koncert felvételéből készült hanglemezen még erőteljesebben az ünnep került előtérbe: a hangverseny műsorából a kései ciklus mellett mindössze két darabot hallunk, a Költői és vallásos harmóniák közül a nagyszabású Bénédiction de Dieu dans la solitude (Isten áldása a magányban) címűt és az Ave Mariát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.