Koncert

Grouper

  • - minek -
  • 2018. június 3.

Zene

Liz Harris Kaliforniában, a misztikus, ezoterikus G. Gurgyijev tanításain alapuló kommunában, az ún. Csoportban nőtt fel (innen a művészneve), de pályafutását nehéz volna csupán ebből levezetni. Zenéje sokat változott az idők során, ám a letisztult, minimalista hangszereléssel körített, nem e világian szép melódiák mindig is főszerepet játszottak munkáiban. Noha most jelent meg legújabb lemeze, a szikár zongorafutamokra épülő Grid of Points, a 16. Electrify-est alkalmából tartott fellépésén inkább egy erős keresztmetszetet kaptunk az utóbbi tíz év legerősebb szerzeményeiből.

A szeánszra emlékeztető hangulatról a rövid, kifényesedő pillanatoktól eltekintve ibolyakék hangulatvilágítás is gondoskodik, a főszereplő alig mozdul a mikrofonja mögül, miközben körbeveszik a hangkeltő eszközök és instrumentumok. A műsor első felét a zongorafutamok uralják, miközben törékenységében is elragadó énekhangját loopolgatja, majd a szólamokat és témákat szépen egymásra rétegezve varázsolja elénk valószerűtlenül keserédes szerzeményeit, melyek néha belevesznek az ambient/drone hatású gerjesztett elektronikába. De aztán a kezébe veszi a gitárját, és a csilingelő akkordokkal rögtön új szintre lépünk. Végig jól levehető, hogy erősen hatott rá a néhai 4AD-s szupergroup This Mortal Coil szépségesen melankolikus, érzékien melodikus énektémákat visszafogott hangszereléssel kombináló zenei világa, de a gitárral kísért szerzeményekben a shoegaze aranykor is visszaköszön, természetesen erősen stilizáltan, amire a Slowdive- vagy a My Bloody Valentine-vonalnak is volt már hajlama és késztetése. De Groupernél ezek az inspirációk idővel csak felszín alatti fodrozódások, alapból is erős dalait pedig pont a visszafogott, keresetlenül szikár előadásmód emeli meg. Látszólag semmi mágia vagy varázslat, de a dalok mégis egy olyan univerzumba rántanak be, ahonnan talán nincs is kedvünk visszatérni a való világba.

Trafó, április 28.

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!