rés a présen

„Hitet adhat és sorsokat fordíthat”

Bodó Antónia hegedűművész, Budapesti Fesztiválzenekar

  • rés a présen
  • 2017. július 1.

Zene

rés a présen: Mikor lettél a BFZ zenésze?

Bodó Antónia: A Zeneakadémia befejezése után az akkori Matáv Szimfonikus Zenekar szólamvezetője lettem, ott ismertem meg a nagyzenekari repertoárt. Az Akadémia Kvartett tagjaként a vonósnégyesünkkel bejártuk a világot. A kamarazene azóta is nagy szerelmem, szerencsére a BFZ-ben kapunk fellépési lehetőséget a nagyzenekari koncerteken kívül kisebb együttesekkel is. 2008 óta játszom a Fesztiválzenekarban, és a két lányom születése után ebben az együttesben folytattam a pályafutásom.

rap: Számodra mi a legvonzóbb ebben a munkában?

BA: A Budapesti Fesztiválzenekar az állandó változatosságot jelenti nekem. Minden évadban van néhány különlegesen izgalmas új produkció, egy-egy olyan szólista, akit az ember a színpadon ülve is szájtátva hallgat. Fischer Iván rendre új ötletekkel rukkol elő, teljesen formabontó módon nyúl egyes darabokhoz, vagy akár énektanárt hoz, hogy színvonalasan, általa megálmodott módon tudjuk előadni a ráadásként elhangzó Brahms-kórusművet. A közösségi koncertek is óriási élményt jelentenek nekem. Csodálatos látni a boldogságot az arcokon, amikor templomban, idősek otthonában barokk zenei kamarakoncerteket adunk olyan embereknek, akik esetleg soha nem hallottak még élő komolyzenét.

rap: Mióta van évadzáró TérTáncKoncert?

BA: Most lesz a harmadik TérTáncKoncert, amit a Budapesti Fesztiválzenekar szervez. S bár a nevében a koncert szó szerepel, sokkal többről van szó. Amíg mi, muzsikusok a színpadon játszunk, ötszáz hátrányos helyzetű és szerencsésebb sorsú gyerkőc táncol a téren egyszerre. A zenén és a táncon túl egymás elfogadásáról, a közös alkotásról, a toleranciáról szól ez az esemény, ami felnőtteknek és gyerekeknek is csodálatos élmény, a koncert pedig teljesen ingyenes.

rap: Mit jelent az, hogy te vagy az idei TérTáncKoncert nagykövete?

BA: Az a dolgom, hogy a zenekar sok szívügye közül ezzel a koncerttel kiemelten foglalkozzak. Vigyem a hírét, hogy minél több emberhez eljusson. Az elmúlt koncerteken óriási élmény volt látni a gyerekek igyekezetét, a lelkesen csillogó szemeket és a végén a boldogságot az arcokon, hogy sikerült a produkció. Életre szóló élmény ez nekünk, ami hitet adhat és sorsokat fordíthat. Büszke vagyok, hogy mellettem olyan nagykövetek dolgoznak az ügyért, mint Bódis Kriszta, L. Ritók Nóra, Bogdán László, Lackfi János és Zwack Sándor.

rap: Mikor lesz az idei évzáró koncert?

BA: Június 10-én este 6 órára várunk mindenkit a Hősök terére! Ahogy mindig, most is a koncert ötletgazdája, Fischer Iván vezényli majd a zenekart. Az idén a Leonard Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokat játsszuk, de a TérTáncKoncert nem TérTáncKoncert extra meglepetések nélkül! Erről azonban egyelőre nem mondhatok többet!

rap: Nyáron láthatunk téged valahol?

BA: A nyár főleg pihenéssel telik majd, mert nagyon sűrű évadot zárunk. Persze nem maradok teljesen zene nélkül, június 30-án a Városmajori Szabadtéri Színpadon Meskó Ilona barátnőm művét, a Fehérlófiát adjuk elő gyerekeknek. Vonósnégyessel fellépünk a leányfalui Nyáresti Kamarazene sorozat részeként július 15-én Mozart és Mendelssohn műveivel. Augusztus 27-én pedig a Zirci Ciszterci Apátságban lesz egy hegedű–orgona koncertem Kapitány Dénes közreműködésével.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.