Tartalom

(2017-06-01)

Publicisztika

Gaal Ilona

Publicisztika

A politikus elmebaja

Meglepődtem Murányi Andrásnak, a néhai Népszabadság utolsó főszerkesztőjének Orbán elszólását követő reakcióján. Emlékezetes, a miniszterelnök a kamerák előtt feléje nyújtott pálinkát azzal utasította el, hogy „mindenki figyel, most nem ihatom meg. Betesznek a Népszabadságba”. Murányi ezután a Facebookon azt írta, hogy „…ha a miniszterelnök esetleg szed valamit, akkor időszerű lenne növelni az adagot…”. Meglepődtem, mert azt hittem, ha már gyógyszert, vagyis betegséget emleget, akkor arra a következtetésre jut, hogy pont csökkenteni kéne Orbánnál az adagot, hátha akkor nem hagy ki a memóriája, és eszébe jut, hogy maga szántatta be a felemlegetett napilapot.

Borut Mekina

Publicisztika

A lövészárkok hegymászója

Kicsoda Janez Janša, Orbán új barátja?

Szlovéniában is sokszor kérdezzük ezt. Két hete a pártja, a Szlovén Demokrata Párt (Slovenska Demokratska Stranka, SDS), amelynek már 1993 óta áll az élén, 99,3 százalékos többséggel választotta elnöknek – épp 666 tag szavazott rá, mindössze 5 ellene.

Egotrip

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

A NER-elhagyók és a Bayes-statisztika

Az elmúlt hetekben sorra jelezték az Orbán-rezsim által ellehetetlenített Közép-európai Egyetemen dolgozó vagy az intézménnyel szimpatizáló jobboldali értelmiségek, hogy épp a lex CEU változtatta meg a véleményüket a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A haza két tekintet tükrében

Senki ne mondja, hogy a meglepetés erejével hatott rá Magyarország miniszterelnökének a múlt heti NATO-csúcson nyújtott produkciója. Természetesen nem politikai produkcióra gondolunk, olyanja nem volt, megígérte, hogy eztán rendesen fizetünk, 7-8 év múlva a költségvetésünk is utoléri a NATO kívánalmait, s kész.

A szerk.

A szerk.

Merkelfrász

Miután Trump elnök úr az előző napokban már csúnyán megszomorított sok derék európai vezetőt, május 25-én rövid beszédet mondott Brüsszelben, a NATO-csúcson, az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkének emelt emlékmű előtt. Ebben a beszédében épp nem említette meg az 5. cikket, amely kimondja, hogy ha egy tagállamot megtámad valaki, akkor a többiek habozás nélkül a segítségére sietnek. Igaz, azt se mondta ki, hogy az 5. cikk nem érvényes többé; arról beszélt, hogy be kéne a NATO-tagoknak fizetniük a tagsági díjat.

Nekrológ

Nekrológ

Nekrológ

Egyetlen pálya

Széles Sándor (1956–2017)

Márciusi kórházba szállítása és azt követő kómába esése óta mindannyian sejtettük, hogy az lesz, amit most még egyikünk sem ért: május 23-án, 61 éves korában meghalt Széles Sándor úszómesteredző. Halálában benne vagyunk mind, akik most könnyes szemmel, széttárt karokkal vagy sunyin szánakozva azt mondjuk, nem tudtunk rajta segíteni, nem a mi dolgunk. Hiába volt nagy küzdő, az együttérzés itt már kevésnek bizonyult, varázslat meg nem létezik.

Belpol

Cider Alma-ügy: a miniszterelnöki rokonok milliárdos buktájának háttere

Belpol

Egy kicsit üzleteltek

Ötmilliárd forintos minisztériumi hitelből finanszírozott almaüzlet miniszterelnöki rokonok bevonásával, az eredmény több tízezer tonna eltűnt áru és 3 milliárdos mínusz. Még szerencse, hogy a Mészáros-közeli cégek tudták a dolgukat.

Készenlétben a kamupártok

Belpol

Tárt marokkal

A legutóbbi választáson 14 olyan párt indult, amely azután nem szerzett parlamenti mandátumot, viszont több százmilliót rakott zsebre ellenőrizetlenül. Nyomozás ugyan több is indult, de egy eljárást az ügyészség csendben lezárt, és a többi ügyben sem várható más. Mi több, 2018-ban is kamupártok tömegére számíthatunk.

Interjú

Belpol

„Azzal fenyegetnek, hogy eltörik a kezem, elgázolnak”

Hidvégi-Balogh Attila, a RomNet főszerkesztője Farkas Flórián és az ORÖ ügyeiről

A Fidesz továbbra is számít Farkas Flóriánra – jóllehet az Orbán Viktor által kinevezett miniszterelnöki biztos tele van zűrös ügyekkel, s a múltja sem makulátlan. A Lungo Drom vezéréről és a befolyása alatt álló Országos Roma Önkormányzatról a Farkas ügyeit évek óta nyomozó újságíróval beszélgettünk.

Külpol

Kik követték el az utóbbi évek dzsihadista terrortámadásait?

Külpol

Farkaslesen

A manchesteri terrortámadás után is az unió menekültpolitikáját hibáztatja a Fidesz, pedig a merényletek túlnyomó többségét már Európában született szélsőségesek követik el.

Zene

Lemez

Zene

Önfeledt nosztalgia

Nite Jewel: Real High

Ramona Gonzalez igazi metapopművész, akinek a modern soul és r&b a médiuma. Különös előszeretettel fordul ihletért a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek new jack swingnek nevezett, hiphop- és house-elemekkel dúsított táncolós popzenéjéhez, ami New Yorkon kívül a többi közt szülővárosában, Los Angelesben lett oly népszerű.

Interjú

Zene

„Rakoncátlankodtunk”

Rupaszov Tamás zenész, lemezkiadó

Huszonöt éves a Trottel Records. A kiadót alapító Rupaszov Tamásnak nem kellett több, alkalomhoz méltó ajándékkal lepte meg a punk rajongóit. Pajtás daloljunk a címe, s a napokban már a második része jött ki, színes vinilen, az Inconnu Csoport pompás borítójával, fanzine-nal – számozott, prémium kiadásban.

Interjú

Zene

„Ez egyfajta gyászév lesz”

Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új zeneigazgatója

Sokat dolgoztak együtt a korán elhunyt Kocsis Zoltánnal, őrizni akarja az örökséget, de tovább kell lépni.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Magánéleti blikkfangok

Csisztu 24

A műfaji határok elmosódása, sőt e határok következetes fölszámolása ugyan korántsem a legújabb idők fejleménye és persze nem is a tévé saját leleménye, ám az nehezen vitatható, hogy napjaink televíziózása érzékletes példák sorát tárja elénk e jelenség illusztrálására.

Film

Film

Film

Gólya viszi

Olma Frigyes: Gemenc – Árterek világa

A digitális fotótechnikának hála egy sor olyan dolog is köznapi hobbivá nemesült, ami korábban – megfizethetetlen és kivételes eszközigénye miatt – kizárólag profik kiváltsága volt.

Színház

Interjú

Színház

„Ne legyen érzelgős”

Lovas Rozi színész

Széles skálán mozog, a naivától az esendő, eltökélt, vicces vagy éppen gátlástalan karakterekig. Az évad egyik legfontosabb előadásában, a Futótűzben debütált a Radnótiban. Lekötetlen energiáit a Bekvart rockbanda billentyűseként hasznosítja.

Színház

Színház

Orosz ember nem gyűjt pénzt

Dosztojevszkij: A játékos

Néha úgy tűnik, kevés kell egy jó előadáshoz. Elég a jó szöveg, a jó történet, egy jó színész és egy hatásos színpadi tér. Ez mégis rettentő sok, hiszen mindennek valahol közös nevezőre is kell jutnia, közös szándékot, gondolatot kell szolgálnia, egy irányba és egymásra kell mutatnia.

Könyv

Könyv

Könyv

Ősbűn

Toni Morrison: Könyörület

Az Egyesült Államok és az amerikai szabadság eszméje eredendő bűnben fogant az őslakosok kiirtása és a rabszolgatartás miatt – ezt a sokszor hangoztatott, de többnyire kiüresedett vagy éppen politikai céllal előrántott tételt tölti meg tartalommal, színekkel és hangokkal a Nobel-díjas írónő eredetileg 2008-ban megjelent regénye.

Könyv

„Ali mindent megtett” - Toni Morrison író

Milyen volt Muhammad Alival a közös munka? Van-e alapja a sznob előítéleteknek Oprah Winfrey-vel szemben? És mitől támadják még mindig annyit a leg­első regényét? A Nobel-díjas amerikai írónővel, a Nagyonkék és A kedves szerzőjével a Könyörület című regénye hazai megjelenése alkalmából váltottunk néhány szót e-mailen.

Esszé

Könyv

Hinni muszáj!

Király István naplójáról

Üzenetek érkeznek a túlvilágról, egyik a másik után, előbb Ortutay Gyula, most pedig Király István titkos naplója.

Gasztro
Tudomány

Interjú

Tudomány

„Azt, ami az övék volt”

Standeisky Éva történész elhallgatott múltról, elmismásolt antiszemitizmusról

1945 – mint az azonos című film erős képei­ből is kiderül – a magyarországi vidék számára nehéz, konfliktusokkal terhes év volt. Ekkor tértek haza az előző évi deportálások, illetve a munkaszolgálat kevés számú zsidó túlélői. Mit találtak, akik hazatértek, és milyen konfliktusokkal kellett szembenézniük? Erről beszélgettünk Standeisky Évával, aki az Anti­sze­mi­tiz­musok című könyvében ír a második világháborút közvetlenül követő évek antiszemita megmozdulásairól.

Interjú

Tudomány

„Egyfajta NDK-s naivitás jellemezte”

Heinz Bude szociológus

Magyarországon a nihilizmus uralja a közhangulatot – véli a neves német szociológus, akit a hangulatok természetéről, Merkelről és a szitokszóvá degradált liberalizmusról kérdeztünk.

Klímaváltozás – mit lépjenek az erdőgazdaságok?

Tudomány

Még az ág is húzza

A napjainkban is dúló éghajlatváltozás a hazai erdőket is megviseli. Az áprilisi fagy komoly károkat okozott, de vajon lehet-e védekezni az ilyen csapások ellen?

Lélek

Interjú

Lélek

„Hátborzongatóan kettős érzés”

Samira Sinai rendező, interkulturális közvetítő

Ő Magyarországon az első, aki egy menekült gyerek nevelőszülője lehet. A Budapesten élő iráni–magyar színházrendezővel a teheráni gyerekkorról, a kendőviselet kettős érzéséről, a Keletiben táborozó menekültekről, valamint a színház és a segítőszakma kapcsolatáról beszélgettünk.

Riport

Ligetvédők vs. FINA-kopaszok, omladozó Liget-projekt

Riport

Szinkronúszás a tóban

A Városligeti-tóba építik a vizes vb egyik helyszínét 5 ezer fős tribünnel, a tóparti platánok kárára. A területen demonstráló Ligetvédőket erőszakkal söpörték ki az azonosító nélküli biztonsági őrök. Szinkronúszás biztosan lesz, de vajon meddig fogyatkozik a Liget-projekt?

Tévétorrent