Kiállítás - Láncon húzzák mindörökre - Párhuzamok film és videó között

Zene

Egy elterjedt tévképzet szerint az orosz művészet az a vad világ, ahol lépten-nyomon botrányokat kavaró művészekbe, esetleg büntetőtábori ítéletükre váró művészettörténészekbe (jelesül Andrej Jerofejevbe) lehet botlani, s minden bokor mögül a képzőművészet egy-egy fenegyereke leselkedik ránk. Ebbe a csoportba sorolódik a Magyarországon már többször is kiállító Blue Noses csoport, azaz Viacheslav Mizin és Alexander Shaburov, akik most mint kurátorok jegyzik a Knoll Galériában megtekinthető, körülbelül egyórás videóválogatást.

Egy elterjedt tévképzet szerint az orosz művészet az a vad világ, ahol lépten-nyomon botrányokat kavaró művészekbe, esetleg büntetőtábori ítéletükre váró művészettörténészekbe (jelesül Andrej Jerofejevbe) lehet botlani, s minden bokor mögül a képzőművészet egy-egy fenegyereke leselkedik ránk. Ebbe a csoportba sorolódik a Magyarországon már többször is kiállító Blue Noses csoport, azaz Viacheslav Mizin és Alexander Shaburov, akik most mint kurátorok jegyzik a Knoll Galériában megtekinthető, körülbelül egyórás videóválogatást.

A kissé zavaros tematikus blokkokra osztott anyag szándéka szerint olyan áttekintés kíván lenni, melyben azokat a lépcsőfokokat követhetjük nyomon, amelyeken keresztül a képzett és autodidakta művészek újratanulták és felfedezték a korai filmművészet, majd a hetvenes évektől elterjedt új médiatípusok és műfajok látásmódjait és technikáit. A néhol szórakoztató, néhol unalmas és alig-alig botrányos filmek egy része mindenféle filmes/művészettörténeti háttértudás nélkül is befogadható. Ilyen például Ksenia Peretruhina kevesebb mint egyperces pszeudoreklámfilmje, melyben a csábos tekintetű, ajkait csücsörítő művésznő egy hamburgert forgat a kezében, majd érzékien a szájába tömi az időközben papírrá változott junk foodot. De hasonlóan egyértelmű Victoria Begalskaya (más források szerint Vika Begalska*) Így! című munkája, melyben egy pravoszláv körmenet, egy Juscsenkót éltető nagygyűlés és egy koitáló pár képei montírozódnak egymásra. S voltaképpen Alexey (Alex, Alexi) Buldakov animációja sem több játékos gegnél: a rövidfilmen El Lissitsky egy-egy képének motívumai rángatóznak egy pornófilm hangeffektusaira.

A legrégebbi képi hagyományhoz kétségkívül az 1998 óta együtt dolgozó Marnia Belova- Alexei Politov páros nyúl vissza. Míg korábbi képeiken az árnyékszínházat a művészettörténet híres munkáinak (például Rembrandt egyik önarcképének) újrafogalmazására használták fel, most eldönthetetlen, hogy az állóképek mozgatásával létrejött szekvenciafilmjüknek mi a voltaképpeni "üzenete" (már azon túl, hogy a mozgófilm alapja is a fotó), hogy mi a kapcsolat a nyuszifüles ökölvívók, a táncoló hölgyek vagy az evező férfiak árnyékképei között.

A bemutatott filmek között több remake is található. Aristarh Chernushov (Chernyshev) és Vladislav Efimov a Terminátorhoz nyúl vissza, csak épp itt a gyilkolászó robotok svábbogárnyi méretűre zsugorodnak és szétroppantják őket a szereplők - egészen addig, míg őket is össze nem lapítja egy óriási gépezet. Látható egy King-Kong-parafrázis is, melyben az emberméretű szörny mindössze azzal véteti észre magát, hogy mértéktelenül vedel és összeverekszik egy járókelővel (Sergey Bratkov). Az orosz művészet legérdekesebb alakja a némafilmek technikáját és szereplőinek gesztusait kitűnően imitáló Vlad Mamyshev-Monroe. Egyik filmjében a régi Oroszország archetipikus alakjait vonultatja fel (köztük például a burjánzó arcszőrzetű, Tolsztoj típusú patriarchát), a másikban egészen egy Magyarországon is játszott tévésorozathoz, a Tavasz tizenhét pillanatához fordul, ahhoz a jelenethez, melyben Stirlitz egy kávézóban megpillantja rég nem látott kedvesét; a némaszínész itt egyszerre játssza a vadul cigarettázó és szenvedő kémet, illetve az elérzékenyülő hölgyet is. Csupa móka, kacagás és irónia a Blue Noses - korábban már Debrecenben is bemutatott - Harry Potter-átirata, melyben az idiótának tűnő Potter-utánzat varázspálcájával úgy oldja meg a világ problémáit, hogy egyetlen mozdulattal eltünteti az alkoholizmust vagy a prostitúciót a föld színéről. (Dmitryi Logutov filmjében pedig a bluebox technikával megoldott levitációt figyelhetjük meg.) A 2000 óta működő, képregényeket, magazinokat kiadó, erősen anarchista beütésű PG csoporttól - a nevükben rejlő két betűt különböző harcias jelmondatokra lehet "lefordítani" - itt két, inkább a nyolcvanas évek képi világát idéző videoklip látható. Az egyik hőse Ilja Muromec, az orosz folklór hazáját védelmező (akár sárkányfejeket is levagdosó) félistene, afféle "szláv Bud Spencer", aki most godzillaként gázol át a Moszkvát jelképező maketterdőn. S míg itt a szerzők által megidézett történeti alak azért a szlavofilek számára ismerős lehet, szinte reménytelen felfedni például Dmitry Gutov filmoperájának (Olvadás) történeti mélységeit - még akkor is, ha tudható, hogy a film egyik alapja a Tretyakov Képtárban található, azonos című, 1871-es Fedor Vasilev-festmény.

Könnyen lehetséges, hogy a bemutatott filmek egyike-másika mögött olyan, számunkra ismeretlen történeti/kultúrtörténeti szálak bújnak meg, melyeknek nem is sejthetjük a jelentéseit. Lehet, hogy ami könnyed, nyári szórakozásnak tűnik, az valójában súlyosan terhelt látlelet a mai orosz valóságról? Bár ezekért a láthatatlan láncon maguk után vonszolt tartalmakért ők biztos nem kerülnek börtönbe.

Knoll Galéria, Budapest VI., Liszt Ferenc tér 10. Nyitva: július 31-ig

* A nevek átírásában nem követtük sem a magyar - azaz a fonetikus -, sem az angol hagyományt. A fiatal orosz művészek elsősorban a nyugati piacra dolgoznak, így egyszerre több ("félreírt") néven is futhatnak - cirill betűs eredetik híján pedig nehéz eldönteni, hogy melyik is lehet az igazi.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.