Tartalom

Narancs XXII. évf. 26. szám(2010.07.01.) (2010-07-01)

Publicisztika

Muraközy Balázs

Publicisztika

Verseny a verseny ellen

A kormány és a független szabályozók

A kormány látványos módon támadta meg a független Magyar Nemzeti Bankot. Talán kevésbé látványos, de legalább ekkora jelentőségű az a folyamat, amelynek során gyakorlatilag az összes, eddig kormánytól független gazdasági szabályozó intézmény függetlenségét is erősen korlátozta.

Kozák Márton

Publicisztika

A betonszarkofág

Az új médiatörvényről

"A csomag rapid beterjesztésére és elfogadására azért volt szükség, hogy a közmédiumok a jelenleginél is függőbb helyzetbe kerüljenek a pénzt visszaosztó Médiatanácstól. Na és ki lesz a Médiatanács elnöke kilenc hosszú éven át? Hát persze hogy a nagyszerű Szalai Annamária, állítják rendszerint jól értesült forrásaim! Vagy Schmitt Pál."

Publicisztika

A tiszta beszéd ideje

Ahhoz már rég hozzászoktunk, hogy kicsinynek bizonyul a sajtópalota, ezért tanácsos időben érkezni. Mióta a párt megállította és visszafordította a tőzsde - értem ezalatt a New York-i és tokiói tőzsdéket - zuhanását, egyre érezhetőbb a külföldi sajtó már-már hisztérikus érdeklődése is. Például amikor a szóvivő belép a terembe, mellettem felsikolt egy olajozott hajú fiatalember: "Ma bella cravatta!" Kérdezem a testvérlapunk római tudósítóját, ő persze csak egyszerű emberi kíváncsiságból jött el, hogy mit mondott a vélhetően olasz bekiabáló? Nem is az érdekes, hogy mit, hanem hogy ki mondta, Giuseppe Armani a milánói Corriere della Moda rovatvezetője, egyébként a nyakkendőjéről mondott valamit.

Publicisztika

Salve Incitatus!

Nem is az tán a főbaj Schmitt Pál államfői kinevezésével (a választás intézménye ugye négy évig most szünetel), hogy ő oly nevetségesen könnyűsúlyú figura. Mert hát csakugyan az, a feltörekvő egykori sportfiú, igyekvőn öltözködő, nyelveket beszélő, remek egy gyerek, fidélis cimbora, le a kalappal a páston elért eredményei előtt, egy párbajtőr champion, de csinált valami olyat is, amiért most az ország legfőbb közjogi méltósága lehet? Azonkívül mondjuk, hogy jókor, jó helyen bólintott? Persze, nem. De ez, mint jeleztük, csak egy kisebb, egészen kicsi - noha ugyancsak jellemző - probléma.

Egotrip

A jobb lázadása

Egotrip

A válság fogyasztása

Különös faj az ember. A minap Hieronymus Bosch képein tűnődtem. Az egyik leghíresebb festménye A gyönyörök kertje, ami egy triptichon része, s így nem választható el a másik két résztől, mégis, mivel ez fejezi ki azt, ahogyan az ember ezen a földön él, talán megáll önmagában is.

Orient expressz

Egotrip

Közép

Elkészült Barack Obama nemzetvédelmi stratégiája, melyet úgy ünnepelnek ma, mint totális szakítást a múlttal. A megállapítás helytálló, legalábbis, ami a Bush-időszak közel-keleti intervenciós politikáját illeti, bár a hangsúlyok egyéb vonatkozásokban is rendre máshova esnek. Ám az is igaz, hogy Obama nem akarja - mert nem is tudja - minden tekintetben a múltat végképp eltörölni. A Bush-adminisztráció rossz válaszait korrigálni lehet ugyan, de változtatni semmiképp sem tudna az adott kereteken, mint ahogy bizonyos igazodást tesz elkerülhetetlenné az is, ha elődje politikájának következményeit próbálja kezelni.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

"Olvasói levelek"

Magyar Narancs, 2010. június 24. Kedves MaNcs, azt olvasom Gerbrand Bakker regényének méltatásában, hogy a mű "Hollandiában elnyerte a legkelendőbb első regény díját, amit ott Arany Kutyafülnek neveznek".

Külpol

Külpol

"Egy 180 éves kísérlet" - Dave Sinardet politológus Belgium jelenéről és jövőjéről

A három hete tartott választásokon az ország történetében először elszakadáspárti flamand párt kapta a legtöbb szavazatot (28 százalék). Az Új Flamand Szövetség (NV-A) végcélját fokozatosan, Flandria és Vallónia autonómiájának erősítésével, az Európai Unió kontextusában kívánja elérni. Az Antwerpeni Egyetem politológusával a várható fejleményekről beszélgettünk.

Belpol

Interjú

Belpol

"Nem kőbe vésett bölcsesség"

Dr. Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának adjunktusa, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz-MPSZ által delegált tagja

A sajtószabadság és a médiatartalmakat érintő új alapvető szabályok, az ún. médiaalkotmány részletes vitája és elfogadása most már bizonyosan őszre marad, a közszolgálati médiumok struktúrájának átalakításáról szóló, Cser-Palkovics András-Rogán Antal páros által jegyzett törvényjavaslatot viszont ha csúsztatva is, de heteken belül elfogadja a parlament. Interjúalanyunkat a közmédiumok új rendszeréről kérdeztük.

Belpol

Helyesbítés

Múlt heti számunk visszhang rovatában Viktor Pelevin új regényének recenziója mellé illusztrációként egy korábbi Pelevin-regény, a Generation 'P' borítófotója került. A Bob Dylan interjúk című kötet adatai közül pedig lemaradt a fordító neve: az interjúgyűjteményt Baló András Márton magyarította.

Belpol

Az UD Zrt.-ügy és Tóth Károly - Célkeresztben

Lapunk meg nem erősített információi szerint az UD Zrt.-vel összefüggésbe hozott, személyes adattal való visszaélés miatt indított ügy gyanúsítottja lehet Tóth Károly volt szocialista országgyűlési képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság egykori alelnöke. Tóth érdeklődésünkre nem volt hajlandó nyilatkozni. Az ügyben jelenleg csak Szilvásy György volt titokminiszter gyanúsított.

Belpol

Újabb fordulat lokátorügyben - Vár rá a síkság

Régi-új helyre építené a kormány a legutóbb a Tubesre tervezett légvédelmi lokátort, ám a Zengő melletti Hármas-hegy bedobása már a hivatalos bejelentés előtt nagy tiltakozást váltott ki. A Fidesz háromszor kaphatja vissza az elmúlt években folytatott politikája jutalmát. Nemzetbiztonsági szempontok továbbra sem érdekelnek senkit.

Belpol

A BP-dráma gazdasági következményei - Az olajkor vége

A Mexikói-öbölben történteknek nem csak az ökológiai következményei beláthatatlanok. A világ legnagyobb hatalmú választott vezetője a világ negyedik legnagyobb magánvállalatával birkózik. Beleroppanhat-e Obama? Hát a BP a bírságokba és a kártérítésekbe? Hajlandó lesz-e az emberiség átértékelni a "fosszilis gazdaság" fenntarthatóságába vetett hitét?

Trafik

Trafik

chili&vanília - Paradicsom, Téte de Moine

A Téte de Moine - a svájci Jura-hegységből származó, 2001 óta eredetvédett sajt - évszázados hagyományokkal bír. Az 1136-ban alapított Bellelay kolostor szerzetesei készítették először, 1790-ig Bellelay sajtnak is nevezték (Téte de Moine: "a szerzetes feje").

Trafik

tévésmaci - Ha már szamár, legyen tanár

Amikor Sztupa és Troché lopni mentek, dühöngött a forradalom. A főváros utcáin a felkelők barikádokat emeltek, és a háztetőkről lőtték a fedezéket kereső kormánycsapatokat.

Trafik

rés a présen - Rózsaszín hét - Steigler Sándor szervező, a pride.hu szerkesztője

rés a présen: Mihez és kikhez kötődnek a Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű Film- és Kulturális Fesztivál kezdetei? Steigler Sándor: A melegfesztiválok előfutára az 1992-ben megtartott Pink Piknik volt, melyet az akkori LMBT-szervezetek rendeztek. A helyszínt nem hirdették meg pontosan, a vállalkozó kedvű meleg lányokat és fiúkat a Kolosy tértől földre, fára, kerítésre ragasztott vagy festett rózsaszín háromszögek igazították útba.

Trafik

kertész lesek - SZENT ANNA FOGADÓ / BERKENYE

Sokáig azt hittük, hogy Berkenye nevű település legfeljebb a meseíró fantáziájában létezik, ahol a tollas manó és a háromujjú öregasszony ármánykodásának köszönhetően a lagziban hétfejű lesz a királylány. De szó sincs erről, Berkenye valóban létező Nógrád megyei település, igaz, közelebb Váchoz, mint Salgótarjánhoz, a legközelebb meg a Börzsönyhöz.

Trafik

mi a kotta? - A Malér repült

Az előttünk álló héten immár a július napjait számláljuk, s ilyesformán érezhetőn megcsappan a komolyzenei koncertek száma a fővárosban. Panaszra mindazonáltal még sincs okunk, mert ezúttal éppenséggel a csekély mennyiség csap át minőségbe, hiszen a hét egyetlen nagyszabású hangversenye, a Schleswig-Holstein Fesztivál Zenekar pénteki koncertje egymagában is jócskán szavatolhatja majd e heti fennkölt mulatságunkat (Nemzeti Hangversenyterem, július 2., fél nyolc).

Trafik

kulthírek

ZSEBFILMEK PÁRIZSBAN Hatodszor rendezték meg Párizsban a mobiltelefonnal készült filmek fesztiválját. A Beno”t Jacquot vezette zsűri a fődíjat a francia Sophie Sherman Fear Thy Not című alkotásának ítélte: egy alagúthoz közelítve, majd benne, a mennyei fény felé menet énekli ezt az istenes dalt egy lány, akinek csak a fény felé tartott keze látszik.

Zene

Zene

Színház - Rövidzárlat - Dömötör-Tasnádi-Várady: Kihagyhatatlan

Szerintem nincsen nagyon nagy baj. Nyár elején bemutattak az Örkény Színházban egy produkciót, amely a legtöbb elemében duplán közvetíti az évad végére felgyűlt kimerültséget (azzal, amit, és azzal, ahogy). Vagyis rossz. Műsoron tarthatatlan. Lemegy most néhányszor, hiszen a jegyeket jó előre megvették, aztán el kell dugni - ne lássa többé senki. Lehet pár csepp könnyet elmorzsolni a sajnálatos módon elpazarolt néhány olyan percért, amelyben szép hosszú szériára is érdemes jelenetek zajlottak. Kettő, ha jól emlékszem.

Zene

film - DRÁGÁN ADD A RÉTED

Az állatvilág elég sűrűn teszi tiszteletét a filmszínházakban, s nem csak úgynevezett természetfilmekben produkálja magát, hisz azok alapjáraton mérsékelt kihívást jelentenek, pusztán enni menni és dugni menni kell bennük, mi ez mondjuk napjaink Rin Tin Tinjének? A komoly színészi feladatot például egy mosó- vagy egy sima medve számára nyilván a fikciós művek jelentik. Hogyan borítsak fel egy mobil WC-t úgy, hogy a tartalom - ha tetszik: a mondanivaló - teljes terjedelmében a konkurencián (emberszínész) végezze? Nos, ezt kétségkívül nem könnyű a Sztanyiszlavszkij-módszer eszközeivel összehozni.

Zene

Kiállítás - Láncon húzzák mindörökre - Párhuzamok film és videó között

Egy elterjedt tévképzet szerint az orosz művészet az a vad világ, ahol lépten-nyomon botrányokat kavaró művészekbe, esetleg büntetőtábori ítéletükre váró művészettörténészekbe (jelesül Andrej Jerofejevbe) lehet botlani, s minden bokor mögül a képzőművészet egy-egy fenegyereke leselkedik ránk. Ebbe a csoportba sorolódik a Magyarországon már többször is kiállító Blue Noses csoport, azaz Viacheslav Mizin és Alexander Shaburov, akik most mint kurátorok jegyzik a Knoll Galériában megtekinthető, körülbelül egyórás videóválogatást.

Zene

képregény - FRANK MILLER: SIN CITY - CSALÁDI ÉRTÉKEK

A noir képregényrajzoló Bűnváros-krónikájának immár ötödik kötetét vehetjük kézbe magyarul, és a szerző nem okoz csalódást ebben a legkarcsúbb, eredetileg is könyvmegjelenésre szánt (azaz elsőre sem folytatásokban közölt) sztoriban sem. A szüzsé ezúttal a lehető legegyszerűbb, szemben a korábbi kötetekéivel, melyeknek történetszövése jóval bonyolultabb, vagy legalábbis összetettebb és több irányba elágazó volt: egy kellőképp véres, (Ba)Sin Cityben megszokott módon alapos bosszú egyetlen lélegzetvétellel elmondott eseménysorát követhetjük figyelemmel. A narrációt a már korábbról ismerős Dwight McCarthy szolgáltatja, aki a szótlan, de "halálos" Mihóval egyetlen este leforgása alatt kideríti, ki és miért ölte meg az "város egyik prostituáltját - és egyáltalán nem enyhítő körülmény, hogy ez végül is szándéktalan volt; a végkimenetel kiszámítható.

Zene

dvd - A BÜNTETő

A skandináv filmművészeti órákon kevés szó szokott esni Dolph Lundgren munkásságáról, de ez is csak az ilyen tanegységek elitista természetét bizonyítja. Aki viszont egy kicsit is komolyan veszi magát a témában, tudja jól, mivel tartozik a világ a svéd Lundgrennek, aki akkor ért Hollywoodba, amikor Sylvester Stallone, úgy is mint Rocky IV., így kiáltott: kell egy orosz! Daliás idők voltak e késő nyolcvanasok: a fegyverkezési verseny filmes állásait a Schwarzenegger-Stallone-szembenállás jelentette, de már ugrásra kész volt Van Damme, jött föl Willis, és egyszer-egyszer Seagal is gondolt már a fejbe rúgás színészi hozadékaira.

Zene

lemez - NEVERMORE: THE OBSIDIAN CONSPIRACY

A kérdésre, hogy melyik együttes a power metallal és thrashsel kevert progresszív zenék legfontosabb képviselője, mindmáig bárki rávágja, hogy a Never-more. Igaz, ennek alighanem az az egyik magyarázata, hogy a seattle-i úriemberek (és a turnék alkalmával hazánk egyik fia, Vörös Attila) komolyabb konkurencia nélkül teszik a dolgukat.

Zene

Koncert - Nyílt titok - The Whitest Boy Alive az A38-on

Erlend Oye - amúgy a világnak oly sok muzsikus lelkű zsenit adó norvégiai Bergen szülötte - eddig számos zenekarában bizonyította, hogy alapvetően megnyerő, a közönség figyelmét és érdeklődését lekötni képes, visszafogott, mégis hatásos eszközökkel operáló, a szó jó értelmében szórakoztató művész és egyben egyszemélyes intézmény.

Zene

embersport - MARTINA SÁBLÍKOVÁ

Arra magunk is ritkán gondolunk, hogy a cseh országúti kerékpározás bajnokságáról muszáj lenne itt beszámolni. Pedig most kell, ugyanis történt ott valami csoda, ráadásul régi kedvencünkkel, az idei (vancouveri) téli olimpián babérokat arató fentnevezettel.

Zene

könyv - MIKLYA ANNA: ELOLDOZÁS

A huszonhárom éves Miklya Anna első (kis)regényének szereplői valahol félúton járnak a Bret Easton Ellis-i "nullánál is kevesebb" generáció alkoholgőzös, pótcselekvésként szeretkező tagjai és Németh László valamelyik lélektani regényének figurái között - s az egyveleg, hangozzék bár annak, korántsem furcsa, sokkal inkább ismerős: nem elsősorban más regényekből, inkább a pesti romkocsmákból. Hogy az egyik hangulatot plasztikus leírás jeleníti meg, a következőt viszont egy marokra fogott vodkásüveg, tekinthető biztonsági játéknak - de a hitelességre törekvésnek is. Az Eloldozás egy furcsa, soha ki nem mondott, mégis igen mély plátói szerelem története, és néhány másik, testileg igen, de érzelmileg be nem teljesedhető kapcsolaté; a szeretett férfi halálának feldolgozásáé, feldolgozhatatlanságáé.

Zene

DVD - Vihetem a csomagjait? - Gillo Pontecorvo: Tűz! - Queimada lázadói

Már a cím többszörös magyarázatra szorul, végtére is felszedett magára némi felesleget azóta, amióta az 1969-es keltezésű filmet magyar mozik a hetvenes évek legelején bemutatták. A példás gyorsaság oka - Marlon Brando már akkor is, már nálunk is tagadhatatlan piaci ereje mellett - nyilván a rendező (és velencei fesztiváldirektor) már-már legendás baloldalisága (bár épp Magyarország ruszki megszállásán felháborodva lépett ki az olasz kommunista pártból, 1956-ban).

Zene

lemez - DANZIG: DETH RED SABAOTH

Glenn Danziget már majdnem temetni kezdtük, hiszen az elmúlt évtizedben - főleg annak második felében - nem történt vele túl sok minden, leszámítva egy közepes (I Lucifer I, 2002) és egy kimondottan gyenge (Circle Of Snakes, 2004), Danzig néven kiadott albumot, illetve azt, hogy hősünk, aki a Misfits énekeseként lett világszerte ismert figurája a rockéletnek, diktafonkazettákat volt képes megtölteni a Misfits újjáalakulásával - vagy inkább az ő kihagyásával - kapcsolatos nemtetszését összefoglaló veretes tirádáival. Ja, és ezenkívül 2004-ben még jól szájba is verette magát a North Side Kings nevű zenekar behemót énekesével, miután összeszólalkoztak a színpad mögött: az esetről természetesen videofelvétel is készült, ami aztán bejárta az internetet - ha valaki rákeres a YouTube-on, igen jól fog szórakozni. Ezek után aztán könnyű volt az énekest behelyezni a bukott rockzenészek mappájába, és senki sem sejtette, hogy a hat év után, gyakorlatilag fű alatt kiadott új Danzig-anyag ennyire erős lesz.

Könyv

Könyv

Maga csak tudja...

Ungvári Tamás: Az emlékezés enciklopédiája

Noha Ungvári Tamás hosszú-hosszú évtizedek óta ernyedetlen buzgalmú résztvevője a kulturális életnek, s jószerint 1952 óta (midőn rovatvezetőként belépett a Csillag folyóirat szerkesztőségébe) állandó szereplője a hazai nyilvánosságnak, mégis meghökkentő s egyszersmind bámulatra méltó a tény, hogy a művelt és sokfelé forgott, idén nyolcvanadik születésnapját ünneplő férfiú írói és visszaemlékezői aktivitása valósággal megsokszorozódott az elmúlt pár esztendő során. Csak úgy dűl neki a szó, mintha könyvből olvasná; kötetei mondhatni egymás sarkára hágnak, s ez a termékenység még akkor is jócskán érdemes a figyelmünkre, ha nyilvánvaló is - mint arról alább szót ejtünk majd -, hogy munkái bővelkednek az átfedésekben, téma- és szövegvándorlásokban. Így bár jelen írásunk döntően a Scolar Kiadónál terebélyesedő sorozat legújabb kötetét, Az emlékezés enciklopédiáját tárgyalja, azért a korábbi munkáknak is jut majd némi rész a szerzőt méltán megillető figyelmezésből - a folyamatosságokat és a változásokat kikutatandó.

Film
Tudomány

Tudomány

cyberhírek

Ítélet Öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésreítéltea francia bíróság azt a 24 éves férfit, aki tavaly feltörte több híresség, így Barack Obama amerikai elnök, illetve Britney Spears és Lilly Allen énekesnők Twitter-hozzáférését. Algoritmus A labdarúgók teljesítményének árnyaltabb, helyzetfüggő elemzésére alkalmas algoritmust fejlesztett egy amerikai kutató. Az algoritmus a lövések, eladott labdák és gólpasszok helyett az egymás közötti passzokat értékeli. Rekordforgalom Az Akamai netszolgáltató adatai szerint a futball-világbajnokság első napján a globális webforgalom nagyobb volt, mint amikor Barack Obama megnyerte az amerikai elnökválasztást. Rajtaütés Országos online szerencsejáték- és fogadói hálózat működtetői akadtak fenn a kínai rendőrség hálóján Pekingben.

Hosszú távú időjóslás

Tudomány

Szemüveget a békának!

Sokunk régi vágya, hogy akár hetekre előre meg tudjuk mondani, mikor esik, mikor süt a nap. A számos elvi akadály ellenére mégis születnek egyhavi előrejelzések - vajon hogyan?

Lélek

Lélek

"Ezt a háborút már megnyertem"

Ruzsa Z. Imre matematikus

A Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Rényi Matematikai Kutatóintézet számelméleti osztályának vezetője. Kutatási eredményeiért számos díjat kapott. Fő területei az analitikus, a valószínűségi és a kombinatorikus számelmélet. 57 éves, nős, autista.

Sport

Sport

Egy kis égés a focivébén - Német barátainknak - Németország-Anglia 4-1

Coventry belvárosát néhány évvel ezelőtt átépítették. A háborús náci bombázások óta ez volt az egyik legnagyobb beruházás az angol városban, ezért is volt meglepő, hogy a központi emlékmű elkészítésével egy német művészt, Jochen Gerzet bízták meg. Gerz többéves kutatást és előkészítő munkát követően el is készítette Ajövő emlékművét, amelyen a helybeliek által leginkább gyűlölt nemzeteket tüntette fel, mégpedig ily módon: "amerikai barátainknak", "francia barátainknak", satöbbi. Az első helyek egyikén persze ott áll: "német barátainknak".

Sport

Nagy égések: Olaszország - Úgy hagyott futballnemzet

Marcello Lippi négy éve ledönthetetlennek látszó szobrot emeltetett magának, miután vezetésével - közvetlenül a Serie A valaha látott legnagyobb bundabotránya, a Calciopoli kirobbanását követően - Olaszország megszerezte negyedik világbajnoki címét. Idén, Dél-Afrikában két hét alatt az ősz mester és az olasz futball mítosza is darabjaira hullott.

Sport

Nagy égések a focivébén: Franciaország - Mítoszok és antihősök

Franciaország idei vb-szereplése - a Thierry Henry keze és bírói műhiba révén szerzett góllal induló, majd a sportág és a politika sztárjait szerte a világon köznevetség tárgyává tevő performansz - akár egy felszabadító katarzist is hozhatna. Ha a Dél-Afrikában a várakozásoknak megfelelően pocsékul szereplő galloknak sikerülne végleg megtorpedózni a nemzeti hős sportoló és a futballpatrióta testvériségének mesterséges mítoszát...

Bionarancs