koncert - KOVÁCS KATI ÉS A QUALITONS

  • - minek -
  • 2009. október 29.

Zene

Sokan azóta várták ezt az estét, mióta csak híre kelt, hogy együtt gyakorol a hatvanas-hetvenes évek tán legkiválóbb hazai előadója és korunk egyik legígéretesebb bandája, a fiatal, tehetséges zenészek által alapított Qualitons. A találkozás nem is véletlen: utóbbi magától értetődő természetességgel használja a három-négy évtizeddel ezelőtti "daliás" idők fúziós popzenéjét - az akkoriban keletkezett KK-albumok pedig kedvenc zsákmányai a hazánkban is szorgalmasan túró rare groove-vadászoknak.
Sokan azóta várták ezt az estét, mióta csak híre kelt, hogy együtt gyakorol a hatvanas-hetvenes évek tán legkiválóbb hazai elõadója és korunk egyik legígéretesebb bandája, a fiatal, tehetséges zenészek által alapított Qualitons. A találkozás nem is véletlen: utóbbi magától értetõdõ természetességgel használja a három-négy évtizeddel ezelõtti "daliás" idõk fúziós popzenéjét - az akkoriban keletkezett KK-albumok pedig kedvenc zsákmányai a hazánkban is szorgalmasan túró rare groove-vadászoknak. Péntek este azután kiderült, hogy a nagy elõkészület nem volt hiábavaló: habár egyelõre "csak" nyolc számot tudtak összecsiszolni, az eredmény alig hagyott maga után kívánnivalót. A Qualitons az elején saját slágereivel melegít - no és egy régi Meteor-számmal: a Kívánj te is nekem szép jó éjszakát alapján nyilvánvaló, hogy G. Szabó Hunor dobos egyben figyelemre méltó vokalista is, aki az LGT-s KK-számokban is remekül "fordítja le" Somló és Presser egykori énekszólamát.

Azután nagy ováció kíséretében érkezik Kovács Kati, és gyorsan kiderül: hangja még mindig a régi, az új (fúvósokkal és ütõssel is vastagított) felállás pedig a kezdeti elfogódottságot legyûrve neki is szárnyakat ad. A közösen kiválasztott, elegyesen blues, rock and roll, funk/soul típusú nótákat a Qualitons ültette át és hangszerelte a saját képére, Kovács Kati pedig az újratuningolt régi slágereket (Add már, Uram, az esõt; Szólj rám, ha hangosan énekelek) épp olyan hévvel énekli, mint a ritkábban hallott, de zseniális szerzeményeket (Ha a dobos megengedné, El ne hagyd magad - mindkettõ az LGT-s korszakból). A Merre mentél tõlem címû blues meghökkentõ hajlításait is biztonsággal hozza - s közben olyan KK-csemegék újrafeldolgozását is hallhatjuk, mint a Somló-Adamis duó által jegyzett Az esõ és én (ezt egykor a dzsesszfenomén Szabó Gábor is játszotta). Kicsit korai a vég, de reméljük, nem végleges - ez az elõadás megér még néhány estét.

A38 hajó, október 23.

*****

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?