könyv - Dudich Ákos: Pótolhatatlan Halhatatlanság! - A Vágtázó Halottkémek életereje

  • V. Á.
  • 2011. június 2.

Zene

A Vágtázó Halottkémek - vagyis mostani inkarnációjában a Vágtázó Életerő, de maradjunk a VHK rövidítésnél - az egyik legambivalensebb társaság: szinte senki nem tud hozzá anélkül közelíteni, hogy ki se állja vagy a rajongásig szeresse a zenekart. Nehéz is róla objektíven írni, és ez a többek közt a Wan2-nak is dolgozó veterán rockújságírónak, Dudich Ákosnak sem sikerült teljes mértékben.
A Vágtázó Halottkémek - vagyis mostani inkarnációjában a Vágtázó Életerõ, de maradjunk a VHK rövidítésnél - az egyik legambivalensebb társaság: szinte senki nem tud hozzá anélkül közelíteni, hogy ki se állja vagy a rajongásig szeresse a zenekart. Nehéz is róla objektíven írni, és ez a többek közt a Wan2-nak is dolgozó veterán rockújságírónak, Dudich Ákosnak sem sikerült teljes mértékben. ' - ahogy a bevezetõben is írja - deklaráltan a rajongó oldaláról közelít, de ez a fentiek okán megbocsátható, még akkor is, ha minden más interjúkötetben stílusidegennek hatna és megtörné a gördülékenységet a szerzõ lelkesedéstõl túlfûtött (stílszerûen Bevágtázás és Kivágtázás címeken futó) bevezetõje és utószava, valamint az egyes fejezetekben a bevezetõ gondolatai.

Ebben az esetben ez tehát kevéssé fogható fel komoly hibának, mint ahogy az is, hogy két alapító tag, Czakó Sándor gitáros és Ipacs László dobos fájdalmasan kevés szerepet kap a könyvben, Grandpierre Attila énekes többoldalas monológjai pedig elviseltek volna némileg több szerkesztõi munkát. Hiszen a végeredmény így is egy nagyon átfogó, alapos, mégis élvezhetõ - sõt szórakoztató - könyv, amely gyakorlatilag végigveszi a VHK-történelmet az alakulástól egészen a reinkarnálódásig, megszólaltatva a fentiek kivételével az összes fontos szereplõt, beleértve olyan, a VHK-val kapcsolatba hozható figurákat is, mint a Rituális Színházból Jankai Ági vagy a zenekar elsõ számú külföldi rajongója, Jello Biafra. A VHK tagjai remek mesélõk - különösen igaz ez Balatoni Boli Endre üstdobosra -, úgyhogy a száraz tényeket kellõen fûszerezik a kicsit a Spinal Tapre emlékeztetõ zenekari sztorik, de a könyv magával ragadó mivoltát mégiscsak az bizonyítja legjobban, hogy elolvasása után muszáj volt feltennem A semmi kapuin dörömbölve lemezt, természetesen recsegõs bakelitrõl.

Silenos, 2011, 308 oldal, 3200 Ft

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.