könyv - Eduardo Mendoza: Pomponius Flatus különös utazása

  • - kg -
  • 2011. augusztus 4.

Zene

Ha egy magánnyomozónak bibliai alakok jelennek meg, és arra kérik, járjon el ügyükben, a felkért szakember joggal gondolhatja, hogy ideje ritkábban rájárni a laposüvegre. Egyetlen esetben indokolatlan csupán az önvizsgálat: ha maga a megbízott is kortárs, a bibliai idők szem- és fültanúja.
Ha egy magánnyomozónak bibliai alakok jelennek meg, és arra kérik, járjon el ügyükben, a felkért szakember joggal gondolhatja, hogy ideje ritkábban rájárni a laposüvegre. Egyetlen esetben indokolatlan csupán az önvizsgálat: ha maga a megbízott is kortárs, a bibliai idõk szem- és fültanúja. Ilyen például Pomponius Flatus, a jó házból való római polgár, aki Jézus születése után nem sokkal keveredik Názáretbe és egy gyilkossági ügybe. Olyannyira nem sokkal, hogy az a kissé szétálló fülû, pufók és pirospozsgás kölyök, aki Pomponius segítségét kéri, mert apját igazságtalanul halálra ítélték, szóval ez a zsenge, de máris figyelmet parancsoló emberkezdemény Jézusként mutatkozik be, s bemutatkozása hallatán legfeljebb az olvasóban merülhet fel a gyanú, hogy találkozott már e névvel valahol.

Pomponiust, e renyhe bélmûködésû, széllel bélelt római természettudóst (hajlamai szerint filozófust) azonban egészen más kérdések izgatják, s ha lehet (lehet), még késleltetné a gyilkossággal vádolt József keresztre feszítését. Annál is inkább, mert egy ilyen fordulat sehogyan sem illene e derûs, de a kor viszonyaival messzemenõen tisztában lévõ, szellemes játékba. A borítószöveg szerint Pomponius názáreti kalandja A Da Vinci-kód-szerû történelmi lektûrök paródiája is egyben, ami olyan, mintha pont arra a polcra pozicionálnák a regényt, ahol azon mûvek sorakoznak, melyek ilyen-olyan elõjellel, de mégis a Da Vinci-brand árnyékában kívánnak egy kis mellékesre szert tenni. Holott Mendoza mûkedvelõ nyomozója és a mellette - mint klasszikus sidekick - poroszkáló kis Jézus sokkal inkább a Monty Python-iskola neveltjei, de oly mértékben jól nevelt és stílusukra sokat adó szentségtörõk, hogy még egy kisebb - de az eladások szempontjából mindenképpen üdvözítõ - botrányban vagy vatikáni tiltakozásban is hiú ábránd lenne reménykedni.

Fordította: Pál Ferenc. Európa, 2011, 219 oldal / 2600 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk