könyv - FERDINAND VON SCHIRACH BÛNÖS?

  • - urfi -
  • 2011. január 13.

Zene

című novellagyűjteményének két fő vállalása van, amelyek a könyv kettős vonzerejét jelentenék. Először is, a sztárügyvéd szerző saját praxisából válogatott esetei magára a véres rögvalóságra nyitnak ablakot, miközben besurranhatunk az igazságszolgáltatás zárt ajtói mögé, egy igazán hozzáértő szakember köpönyege alá rejtőzve.
címû novellagyûjteményének két fõ vállalása van, amelyek a könyv kettõs vonzerejét jelentenék. Elõször is, a sztárügyvéd szerzõ saját praxisából válogatott esetei magára a véres rögvalóságra nyitnak ablakot, miközben besurranhatunk az igazságszolgáltatás zárt ajtói mögé, egy igazán hozzáértõ szakember köpönyege alá rejtõzve. Másodszor, mindezt a rengeteg tudást nem holmi kriminológiai tanulmány végigrágása által, hanem élvezetes szépirodalmi szövegek olvasásával visszük be a szervezetünkbe. Sajnos egyik vállalás sem teljesül.

Szinte mindegyik elbeszélés ugyanarra a kaptafára készült. A nyitókép után megismerünk egy vagy több embert, a történetüket, a mindennapi nyavalyáikat, rögeszméiket, jellemüket; elõbb vagy utóbb történik egy bûneset, majd figyelemmel kísérjük a nyomozati szervek és a bíróság munkáját az ítéletig. Ez jó koreográfia lenne, ha az író nem végezne félmunkát mindhárom szinten. A bemutatott élet sablonos vagy hatásvadász, a portrék elnagyoltak és érzelgõsek, a gyilkosságok kiszámíthatók és hatásvadászok, a jogi procedúra leírása pedig bántóan leegyszerûsítõ.

A komoly Fähner elveszi az érzéki Ingridet, nagyon boldogok, de a nõ hamarosan házisárkánnyá változik (és el is hízik!), ám hiába, a férfi megesküdött a nászúton, hogy soha nem hagyja el. 72 évesen fogja magát, és fejszével feldarabolja a gonosz Ingridet. Az ügyvéd érzelmes védõbeszéde után csak három évet kap. Mikor szabadul, kertészkedik tovább, és küld egy láda almát az õ megmentõjének. Enynyi, tíz oldal, nincs túlbonyolítva. A szerzõ néha belekezd egy-egy tényleg érdekes jogi kérdés fejtegetésébe, de azért "nem terheli" túlságosan az olvasót (Fähner esetében: a büntetés filozófiája tíz sorban). Mindez összeszedetten, de döcögõs mondatokban, suta pátosszal, és inkább egyszerûen, mint letisztultan. De azért egyik novellát sem szívesen hagytam volna félbe.

Fordította: Várnai Péter. Partvonal, 2010, 176 oldal, 2990 Ft

***

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?