könyv - KERESZTY ANDRÁS: MERÉNYLET AZ ÉRSEK ELLEN

  • - urfi -
  • 2010. január 28.

Zene

Lehet a végén kezdeni, voltaképpen logikus is, de nem ajánlom. A tudósítóként számos fegyveres konfliktust megjárt "szemtanú" szerző a Jegyzetekben ugyanis "leleplezi műhelytitkait", érzésem szerint fölöslegesen, ráadásul a végére kusza összeesküvés-elméletek ismertetésébe is belefut.
Lehet a végén kezdeni, voltaképpen logikus is, de nem ajánlom. A tudósítóként számos fegyveres konfliktust megjárt "szemtanú" szerzõ a Jegyzetekben ugyanis "leleplezi mûhelytitkait", érzésem szerint fölöslegesen, ráadásul a végére kusza összeesküvés-elméletek ismertetésébe is belefut. Érthetõ azonban, ha az olvasó fogódzókat keres (és itt talál) a történelmi háttérhez, mert ki a franc emlékszik ma már, hogy mi történt Cipruson 1974 tikkasztó nyarán?

Nos, elég sok minden. A kettészakadó sziget a görög-török konfliktus hónapjaiban, amelyen a könyv sokszor szó szerint percrõl percre végigvezet - képzelni sem lehet eszményibb téridõt egy "politikai kriminek". Ne legyenek kétségeink, minden magas labda le lesz itt csapva, csak kapkodjuk a fejünket: fegyveres harc földön és levegõben, elvetemülten gonosz terroristák és lemészárolt ártatlanok, szerelmi szál, magyar szál, hülye médiamunkások és persze némi couleur locale. De mindez olyan tárgybeli tudással, olyan ügyesen van adagolva, hogy észre se vesszük, hogy meg vagyunk vezetve. A hatásvadászat csak akkor hiba, ha rosszul csinálják. Kereszty pedig mesterien igazgatja a szálakat. Mert persze tudjuk, hogy minden mindennel összefügg majd - a magyar bányavállalat, a begipszelt karú merénylõ, az amerikai sztárriporter, az elnök testõre és a gyönyörû Alina -, de a hogyanok is épp elég érdekesek. Fõleg, hogy a könyv legfõbb erõssége a portréalkotás: a kövér és rezignált, alkoholista operatõr, vagy a pásztorfiúból a börtönben köcsöggé és terroristává váló ösztönlény alakja különösen emlékezetes.

Az alapvetõen sallangmentes, élvezetes szöveg elvétve elõforduló nyelvi slendriánságai a késõbbiekben kiküszöbölhetõk, de a tán valamiféle rosszul értelmezett nosztalgia jegyében fogant, feltûnõen csúnyácska borítóterv valószínûleg elkíséri majd a sorozatot, amely a Politikai krimi elsõ kézbõl címet viseli. Joggal.

Jószöveg, 2009, 259 oldal, 2990 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.