film - ÁDÁM FELTÁMADÁSA

  • - kg -
  • 2010. január 28.

Zene

"Magyar Narancs: Idén Paul Schraderrel forgattad Yoram Kaniuk regényét a holokausztról és annak pszichés utóhatásáról. Jeff Goldblum: Schrader így jellemezte a filmet: egy férfi, aki egyszer kutya volt, találkozik egy kutyával, aki egyszer ember volt.
"Magyar Narancs: Idén Paul Schraderrel forgattad Yoram Kaniuk regényét a holokausztról és annak pszichés utóhatásáról. Jeff Goldblum: Schrader így jellemezte a filmet: egy férfi, aki egyszer kutya volt, találkozik egy kutyával, aki egyszer ember volt. Mi van? Nos, elég kényes feladat volt..." - írásos bizonyítékunk van rá, hogy Jeff Goldblum már egy 2008-as Narancs-interjúban beszámolt az Ádám feltámadása címû filmben játszott "kutyás" szerepérõl. A mû ismeretében immár azt is elmondhatjuk; a Berlinalén diktafonvégre kapott sztár korrekt tartalomismertetéssel szolgált az új Schrader-filmet illetõen. Holokauszt-túlélõt játszik, igen, a békebeli Berlin szórakoztatóipari szakmunkását, akire a holokauszt kutyaszerepet oszt: hõsünk egy kabarékedvelõ táborparancsnok szórakoztatása végett játssza a láncra vert kutyát, s hegedül a gázkamrákhoz vezetõ halálsoron. Nos, elég kényes feladat... Annyira azért mégsem, mint azt a színész érthetõ elfogultsággal megpendítette. Az ihletet adó regényt és szerzõjét még maga Susan Sontag menesztette mennybe, s annyit azért olvasatlanul is feltételezünk a könyvrõl, hogy az nem egy hollywoodi dajkamese érzékenységével, hanem valami mással vette le a lábáról a neves mûértõt. Ezzel szemben Schrader valahol a Hollywood Boulevard-ról kanyarodik rá a Holokauszt sugárútra: Goldblum grandiózus túlélõshow-ját helyezi szembe Willem Dafoe jelmezes táborparancsnok-alakításával. Úgy egyébként meg mindenki tisztességgel végzi a dolgát, a rendezõ rendez, a színészek játszanak - a Taxisofõr írójából lett filmrendezõ ezúttal is profi munkát végzett.

Vetítés: Holokauszt Emlékközpont, január 28., csütörtök, 18.00

***

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.