könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRő, AKI ZABOT HEGYEZETT

  • - banza -
  • 2010. január 28.

Zene

"Lehet, hogy bűnöző vagyok - feleltem -, de ettől még nem vagyok rossz ember. Hülyén hangozhat, de én meg rabja vagyok annak, hogy helyesen kell cselekedni" - mondja Bernie Rhodenbarr, Block szellemes és mély sorozatának betörő főhőse.
"Lehet, hogy bûnözõ vagyok - feleltem -, de ettõl még nem vagyok rossz ember. Hülyén hangozhat, de én meg rabja vagyok annak, hogy helyesen kell cselekedni" - mondja Bernie Rhodenbarr, Block szellemes és mély sorozatának betörõ fõhõse. Úgy hangzik ez, mint valami ars poetica, és ennél tömörebben aligha lehetne összefoglalni azt a morált, melyet Block és Bernie képvisel. Mint a korábbi könyvekben, Bernie ezúttal is helyesen cselekszik, amikor úgy dönt, hogy trükkösen és nem is egészen törvényesen, de megvédi Gulliver Fairborn író magánéleti jogait, és megakadályozza, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek a regényíró privát levelei. Az ok egyszerû: Fairborn írta egykor a Senki gyermeke címû regényt, amely megváltoztatta Bernie életét, és ezért úgy véli, tartozik az írónak valamivel. Mint a címbõl is kiderül, elég nyilvánvalóan Salinger alakja ihlette a regényt, aki évtizedek óta teljesen visszavonultan él, és akinek régi szerelme, Joyce Maynard pár éve valóban aukcióra vitte egy köteg hozzá írt régi szerelmes levelét. De Salinger a valóságban is megkapta azt, amit most Block költött neki, a licitálásban gyõztes amerikai milliomos visszaadta neki a papírokat.

Ám ez csak a regény egyik szála. A másikban természetesen megtörténik a gyilkosság, és mint mindig, ezúttal is Bernie lesz az elsõ gyanúsított, de a fõrendõr, a lenyûgözõen korrupt Ray Kirschmann most is támogatja, persze abban a reményben, hogy Bernie tolvajlása révén busás haszonra tehet szert. Ez is Block bámulatosan kiegyenlített moráljának része, õ már nem háborodik fel Ray megvesztegethetõségén, hiszen szerinte egy zsaru nagyjából olyan magától értetõdõen korrupt, mint ahogy télen esik a hó.

Fordította: Varga Bálint. Agave, 2009, 258 oldal, 2680 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.