könyv - LAWRENCE BLOCK: A BETÖRő, AKI ZABOT HEGYEZETT

  • - banza -
  • 2010. január 28.

Zene

"Lehet, hogy bűnöző vagyok - feleltem -, de ettől még nem vagyok rossz ember. Hülyén hangozhat, de én meg rabja vagyok annak, hogy helyesen kell cselekedni" - mondja Bernie Rhodenbarr, Block szellemes és mély sorozatának betörő főhőse.
"Lehet, hogy bûnözõ vagyok - feleltem -, de ettõl még nem vagyok rossz ember. Hülyén hangozhat, de én meg rabja vagyok annak, hogy helyesen kell cselekedni" - mondja Bernie Rhodenbarr, Block szellemes és mély sorozatának betörõ fõhõse. Úgy hangzik ez, mint valami ars poetica, és ennél tömörebben aligha lehetne összefoglalni azt a morált, melyet Block és Bernie képvisel. Mint a korábbi könyvekben, Bernie ezúttal is helyesen cselekszik, amikor úgy dönt, hogy trükkösen és nem is egészen törvényesen, de megvédi Gulliver Fairborn író magánéleti jogait, és megakadályozza, hogy illetéktelen kezekbe kerüljenek a regényíró privát levelei. Az ok egyszerû: Fairborn írta egykor a Senki gyermeke címû regényt, amely megváltoztatta Bernie életét, és ezért úgy véli, tartozik az írónak valamivel. Mint a címbõl is kiderül, elég nyilvánvalóan Salinger alakja ihlette a regényt, aki évtizedek óta teljesen visszavonultan él, és akinek régi szerelme, Joyce Maynard pár éve valóban aukcióra vitte egy köteg hozzá írt régi szerelmes levelét. De Salinger a valóságban is megkapta azt, amit most Block költött neki, a licitálásban gyõztes amerikai milliomos visszaadta neki a papírokat.

Ám ez csak a regény egyik szála. A másikban természetesen megtörténik a gyilkosság, és mint mindig, ezúttal is Bernie lesz az elsõ gyanúsított, de a fõrendõr, a lenyûgözõen korrupt Ray Kirschmann most is támogatja, persze abban a reményben, hogy Bernie tolvajlása révén busás haszonra tehet szert. Ez is Block bámulatosan kiegyenlített moráljának része, õ már nem háborodik fel Ray megvesztegethetõségén, hiszen szerinte egy zsaru nagyjából olyan magától értetõdõen korrupt, mint ahogy télen esik a hó.

Fordította: Varga Bálint. Agave, 2009, 258 oldal, 2680 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk