könyv - RICHARD TAMES: SHAKESPEARE LONDONJA NAPI ÖT GARASBÓL

  • Kovács Bálint
  • 2010. november 18.

Zene

Ki ne tudná, hogy a gyümölcsöktől felforr, majd gennyes lesz az ember vére, így pedig sokkal könnyebb elkapni mindenféle nyavalyát? Vagy hogy a hajhullásra égetett galambürülék a gyógymód, s hogy sajnos a tuberkulózis gyógyíthatatlan, viszont fájdalmait csillapíthatjuk néhány házával együtt elfogyasztott csigával? Nos, aki mindezekkel nincs tisztában, annak nem árt beszereznie egy útikönyvet - már ha az 1599-es év Londonjába tervez hosszabb látogatást. Richard Tames szórakoztató történelemkönyve - az Antik Athén napi öt drachmából és az Antik Róma napi öt denariusból című kötetekkel megkezdett sorozat folytatása - ugyanis ezt a kort dolgozza fel szinte mindenben egy valódi bédekker struktúráját követve. Tames konzekvensen ragaszkodik a jelen idejű leírásokhoz, és e téren legfeljebb annyi kilengést enged meg magának, hogy figyelmeztet: a már most is igen felkapott Shakespeare a jövőben alighanem sokra viszi még.
Ki ne tudná, hogy a gyümölcsöktõl felforr, majd gennyes lesz az ember vére, így pedig sokkal könnyebb elkapni mindenféle nyavalyát? Vagy hogy a hajhullásra égetett galambürülék a gyógymód, s hogy sajnos a tuberkulózis gyógyíthatatlan, viszont fájdalmait csillapíthatjuk néhány házával együtt elfogyasztott csigával? Nos, aki mindezekkel nincs tisztában, annak nem árt beszereznie egy útikönyvet - már ha az 1599-es év Londonjába tervez hosszabb látogatást.

Richard Tames szórakoztató történelemkönyve - az Antik Athén napi öt drachmából és az Antik Róma napi öt denariusból címû kötetekkel megkezdett sorozat folytatása - ugyanis ezt a kort dolgozza fel szinte mindenben egy valódi bédekker struktúráját követve. Tames konzekvensen ragaszkodik a jelen idejû leírásokhoz, és e téren legfeljebb annyi kilengést enged meg magának, hogy figyelmeztet: a már most is igen felkapott Shakespeare a jövõben alighanem sokra viszi még. Eközben mindvégig szemmel tartja a határvonalat jópofaság és jópofáskodás között, és nem is lépi át: a könyv humora így mind a tartalmat, mind pedig a stílust illetõen visszafogott és valóban szórakoztató. De az "útikönyv" erõssége mégiscsak az ismeretterjesztés, a 16. századi London hétköznapjainak - társadalmi viszonyainak, mindennapi szokásainak, életkörülményeinek - alapos bemutatása, gazdagon illusztrálva mind képanyaggal, mind korabeli idézetekkel és "kis színes" tényekkel. S bár - mint minden bédekker és történelemkönyv - néhol kissé unalmassá válik, azért megéri végigolvasni, hogy kiderüljön: van, ami semmit sem változott. Mert bár a labdarúgásban azóta betiltották egymás megütését és akasztását, azért az néha még mindig "leginkább tömegverekedésre hasonlít", ami "veszélyezteti a közrendet", és ahol "õfelsége alattvalói teljesen értelmetlenül veszélyeztetik a testi épségüket".

Fordította: Jutai Péter. Scolar, 2010, 152 oldal, 3500 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk