könyv - SURÁNYI J ANDRÁS: PESTI BROADWAY

  • - kg -
  • 2010. február 11.

Zene

Mélységes mély a kávéházi múltak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek? A boldog békeidők és az utána következő békétlenek majd újboldogok fővárosi kávéházkultúrájával és mulatozási szokásaival foglalkozó kiadványok számát tekintve valóban egy mélységes mély kúttal lehet dolgunk, melyből időről időre újabb adalékok és személyes megközelítésű múltbejárások kerülnek elő - az ilyenkor megszokott illusztrációkkal, ismert és kuriózumértékű fotó- és képanyaggal.
Mélységes mély a kávéházi múltak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek? A boldog békeidõk és az utána következõ békétlenek majd újboldogok fõvárosi kávéházkultúrájával és mulatozási szokásaival foglalkozó kiadványok számát tekintve valóban egy mélységes mély kúttal lehet dolgunk, melybõl idõrõl idõre újabb adalékok és személyes megközelítésû múltbejárások kerülnek elõ - az ilyenkor megszokott illusztrációkkal, ismert és kuriózumértékû fotó- és képanyaggal.

A Fekete Sas Kiadó tavaly az Andrássy út régiségeinek számbavételével kezdte kultúrtörténeti sétáinak sorozatát: abban a kiadványban ahány ház, annyi személyes hang kötötte össze a múltat a jelennel, a Pesti Broadwayre érve azonban egyetlen szerzõ viszi tovább a sétálókat: Surányi j András köre következik. A változatos többszólamúság helyett a kedélyes "egy-hangúság" jegyében folytatjuk sétánkat, mely jórészt a századfordulón szárba szökkent pesti show-biznisz jelentõs alakjai és hõsi halottai, kabaré- és orfeumcsinálói, híres lumpolói és haragos erkölcscsõszei mellett vezet el, a kulisszák és a mögöttes világ élményszerû leírásaival. A két anekdota közötti legrövidebb úton a szerzõ nemcsak a már ismert kultúrtörténeti adalékokat görgeti kellemesen, de saját megállapításai is figyelemre méltók, például az, hogy a vizes pólós bajnokságok gyökerei is itt, a Fõvárosi Orfeum környékén keresendõk, ahol a Csodabarlang címû sikamlós attrakció részeként "testhezálló öltözékû ifjú hölgyek huncutkodtak különbözõ vizes játékokkal".

A 2 in 1 alapon két századfordulót is magába foglaló beszámoló képanyagában sem csak a múltról, de a nagy mezõ jelenérõl is megemlékezik, küllemében azonban inkább a félmúlt tördeléstechnikáját idézi e hasznos és szórakoztató kiadvány.

Fekete Sas Kiadó, 2009, 190 oldal, 3500 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk