Lemez

Lázár tesók: Hullámtörés

  • Láng Dávid
  • 2020.11.26 09:11

Zene

Az Esti Kornélból ismert testvérpár, Lázár Ágoston és Domokos néhány éve kezdett el duóban zenélni, hogy azokat az ötleteiket is megvalósíthassák, amelyek kevésbé illenek zenekaruk zúzós, rock ’n’ roll központú világába. Igazi lendületet másik közös együttesük, a Pegazusok Nem Léteznek tavalyi feloszlása után kapott a projekt, mivel ott is a lassú, melankolikus dalok voltak többségben, s az utánuk maradt űrt szerették volna betölteni. Ennek eredménye a most megjelent 11 számos nagylemez, ami tudatosan minimalista hangszereléssel készült: nincs rajta se dob, se basszus, csak akusztikus gitárok, zongora és némi cselló.

Lázárék szerint a zenékre és a szövegekre egyaránt lazább, elengedőbb életérzés jellemző, próbálták kihasználni, hogy nem nehezednek rájuk külső elvárások. Az alaphangulatot legjobban az Olyan egyszerű című dalban szereplő alábbi kép írja le: „Most itt ülök egy fröccsel, és szarok az egész világra, tökéletesnek mondanám, a világ is épp szarik rám.” A szomorkás hangvételt csak a Manu Chao stílusát idéző Másnapos dal töri meg zeneileg, de a szövege ennek is inkább elgondolkodtat, mint felvidít. A többi számnál is érdemes figyelni a szövegre; messze felfelé lógnak ki a hazai átlagból.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk