Lemez

Legowelt: Crystal Cult 2080

  • Velkei Zoltán
  • 2014. április 27.

Zene

A Legowelt néven ismertté vált Danny Wolfers a dallamos, szintiközpontú techno egyik legérdekesebb jelensége az utóbbi évekből: a zenéihez készült rajongói videókba a feltöltők videojátékok galaktikus háborúit vagy tudományos képsorokat válogatnak, miközben ő maga nemrég cyberpunk e-zine-t indított.

Lassan húszéves karrierjében az igazi áttörést épp a legutolsó, The Paranormal Soul címmel 2012-ben kiadott lemezével érte el (ami nemcsak az életmű szempontjából tekinthető fontosnak, hanem valamilyen mértékben korszakos jelentősége is volt), ezért joggal lehettek sokan kíváncsiak az új albumára, ami egyébként sorban a tizedik, és príma címe van: Crystal Cult 2080.

Rögtön a leghosszabb tétellel, a több mint nyolcperces Experiential Awakeninggel indulunk, és ez nagyjából meg is határoz mindent, amire a következő háromnegyed órában számítani lehet. A középtempós ütemekre komponált szintitémák néha talán már rutinszerű könnyedséggel bontakoznak ki a négy-öt percre húzott számokban, ugyanakkor játszi könnyedséggel teremtenek tetőpontokat és drámai lezárásokat. Úgy tűnik, Legowelt jól érzi magát ebben a világban, és szívesen fedez fel újabb és újabb hangmintákat, szekvenciákat és kompozíciókat. Zenéi most sokkal spontánabbak, ezért talán nem annyira jelentőségteljes a végeredmény, mint két évvel ezelőtt, ugyanakkor töltelékek nélkül, végig jó számokkal száguldunk az utolsó percekig.

Créme Organization, 2014

Figyelmébe ajánljuk