lemez - DANZIG: DETH RED SABAOTH

  • - vincze -
  • 2010. július 1.

Zene

Glenn Danziget már majdnem temetni kezdtük, hiszen az elmúlt évtizedben - főleg annak második felében - nem történt vele túl sok minden, leszámítva egy közepes (I Lucifer I, 2002) és egy kimondottan gyenge (Circle Of Snakes, 2004), Danzig néven kiadott albumot, illetve azt, hogy hősünk, aki a Misfits énekeseként lett világszerte ismert figurája a rockéletnek, diktafonkazettákat volt képes megtölteni a Misfits újjáalakulásával - vagy inkább az ő kihagyásával - kapcsolatos nemtetszését összefoglaló veretes tirádáival. Ja, és ezenkívül 2004-ben még jól szájba is verette magát a North Side Kings nevű zenekar behemót énekesével, miután összeszólalkoztak a színpad mögött: az esetről természetesen videofelvétel is készült, ami aztán bejárta az internetet - ha valaki rákeres a YouTube-on, igen jól fog szórakozni. Ezek után aztán könnyű volt az énekest behelyezni a bukott rockzenészek mappájába, és senki sem sejtette, hogy a hat év után, gyakorlatilag fű alatt kiadott új Danzig-anyag ennyire erős lesz.
Glenn Danziget már majdnem temetni kezdtük, hiszen az elmúlt évtizedben - fõleg annak második felében - nem történt vele túl sok minden, leszámítva egy közepes (I Lucifer I, 2002) és egy kimondottan gyenge (Circle Of Snakes, 2004), Danzig néven kiadott albumot, illetve azt, hogy hõsünk, aki a Misfits énekeseként lett világszerte ismert figurája a rockéletnek, diktafonkazettákat volt képes megtölteni a Misfits újjáalakulásával - vagy inkább az õ kihagyásával - kapcsolatos nemtetszését összefoglaló veretes tirádáival. Ja, és ezenkívül 2004-ben még jól szájba is verette magát a North Side Kings nevû zenekar behemót énekesével, miután összeszólalkoztak a színpad mögött: az esetrõl természetesen videofelvétel is készült, ami aztán bejárta az internetet - ha valaki rákeres a YouTube-on, igen jól fog szórakozni.

Ezek után aztán könnyû volt az énekest behelyezni a bukott rockzenészek mappájába, és senki sem sejtette, hogy a hat év után, gyakorlatilag fû alatt kiadott új Danzig-anyag ennyire erõs lesz. Megkockáztatom, hogy a 94-es album (4) óta nem csináltak ennyire erõs lemezt, bár a Deth Red Sabaoth okkultista címe ellenére nélkülözi annak gonoszságát. Egyfajta visszakanyarodást érzek benne a Misfits és a Samhain faék-egyszerûségû témáihoz - Tommy Victor gitáros valószínûleg fülig érõ szájjal játszotta fel a stúdióban mondjuk a Rebel Spirits pronyó témáit és káoszba fulladó szólóját az egykori Type O' Negative-dobos Johnny Kelly beton kettõnégyeire (a basszer, Steve Zing egyébként egykori Samhain-tag, szóval a retrósodás nem véletlen).

Mindezen túl eltûntek a korábbi lemezeket görcsösen modernizálni akaró gépi hangminták, és végre Glenn Danzig is úgy énekel, mint régen, azaz egy kimondottan ragadós dallamokra képes Jim Morrison sátánista reinkarnációjának hangján.

Evilive/The End, 2010

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk