lemez - HUMPERDINCK: JANCSI ÉS JULISKA

Zene

Testvérpárról szól, a két Grimm fivér mesegyűjteményén alapul, s ugyancsak két testvér, a zeneszerző Engelbert Humperdinck és a szövegkönyvet jegyző nővére, Adelheid munkája a máig legnépszerűbb német meseopera, az 1893-ban Richard Strauss által bemutatott Hänsel und Gretel, azaz a Jancsi és Juliska. S a tematika még tovább is folytatható, hiszen a darab első vázlata Adelheid két csemetéje számára készült, míg az ifjúsági operarepertoár sarkkövévé nemesült mesejáték - hogy a recepciótörténetet is játékba hozzuk - éppenséggel A két Lotti révén vonult be a világirodalomba.
Testvérpárról szól, a két Grimm fivér mesegyûjteményén alapul, s ugyancsak két testvér, a zeneszerzõ Engelbert Humperdinck és a szövegkönyvet jegyzõ nõvére, Adelheid munkája a máig legnépszerûbb német meseopera, az 1893-ban Richard Strauss által bemutatott Hänsel und Gretel, azaz a Jancsi és Juliska. S a tematika még tovább is folytatható, hiszen a darab elsõ vázlata Adelheid két csemetéje számára készült, míg az ifjúsági operarepertoár sarkkövévé nemesült mesejáték - hogy a recepciótörténetet is játékba hozzuk - éppenséggel A két Lotti révén vonult be a világirodalomba. Ahogy a karmester papáját csodáló egyik Lotti elmerült az operai élményben, úgy most mi is rácsodálkozhatunk a wagneriánus meseromantika csúcsteljesítményére, hála Donald Runnicles 1994-ben rögzített felvételének.

A néhány ütemmel a Parsifalba is bedolgozó, nevét holta után egy brit táncdalénekesnek kikölcsönzõ Humperdinck ugyanis máig eleven, tizenkét éves kor felett is pirulás nélkül élvezettel fogyasztható operát komponált, melyet ráadásul pompás elõadókkal hallhatunk. A müncheni Herkulessaalban két énekesgeneráció jelesei, csúcson idõzõk és feltörekvõk találkoztak össze: Jancsi és Juliska szüleit két Wagner-specialista, az idén elhunyt Hildegard Behrens és a bariton Bernd Weikl adja, a rút boszorkát az ugyancsak Wagner-szerepekben remeklõ Hanna Schwartz énekli, míg az erdõben bolyongó két édesszájú gyermeket a világhódításába éppen csak belekezdõ mezzoszoprán csoda, Jennifer Larmore és a nemrég hazánkban vendégelt Ruth Ziesak alakítja. Végre az ébresztõ manó kicsiny szerepében egy még náluknál is fiatalabb ígéretet lelünk: Christine Schäfert, aki azóta úgyszintén szép karriert futott be, s akit ilyesformán már az új év elsõ estéje is a New York-i Metropolitan színpadán talál majd.

Teldec/Warner, 2009 2 CD

*****

Neked ajánljuk