lemez - The Twist: Live Through The Cool

  • - minek -
  • 2011. február 24.

Zene

Szűcs Krisztián énekes és Ábrahám Zsolt gitáros a HS7-ből, Ács Oszkár basszer az Amber Smith-ből érkezett, Szőcs Gergő zenekarait pedig felsorolni is nehéz (s bizony, mire e lemez megjelent, számára már a The Twist is csak ex-). A sajátos magyar indie-szupergrup ötlete egy belgiumi Yonderboi-koncerten született meg, s hamarosan bizonyossá vált, hogy alkalmi feldolgozások mellett alapvetően saját számokkal jelentkeznek.
Szûcs Krisztián énekes és Ábrahám Zsolt gitáros a HS7-bõl, Ács Oszkár basszer az Amber Smith-bõl érkezett, Szõcs Gergõ zenekarait pedig felsorolni is nehéz (s bizony, mire e lemez megjelent, számára már a The Twist is csak ex-). A sajátos magyar indie-szupergrup ötlete egy belgiumi Yonderboi-koncerten született meg, s hamarosan bizonyossá vált, hogy alkalmi feldolgozások mellett alapvetõen saját számokkal jelentkeznek. Már a tavalyi koncertprogram is nagy reményekre jogosított fel, a frissen megjelent Live Through The Cool pedig kifejezetten frissen szóló, mondhatni üdítõ hatású album lett. Az anyag tökéletesen igazolja a zenészek elõzetes feltevéseit: nem holmi a priori koncepciókra van szükség, hanem arra, hogy a muzsikusok beleadjanak a közösbe apait-anyait. S láss csodát, az egésznek így is lesz egyfajta letagadhatatlan, sajátos stichje: miközben nagy élvezettel végighallgatjuk a lemezt, minden pillanatban tudatában vagyunk annak, hogy kinek a soundjára bólogatunk hevesen.

Zeneileg a bevallott források mûködnek: a hatvanas évek bítje meg a (poszt) new wave-es, táncolható gitárzenék mellett néha a hetvenes évek glam-popja felé is szól egy-egy biccentés (Watching The Good Life), a Sena vokáljával felvett Amateurs pedig meglepõen simán hozza be a képbe az õseredeti (northern) soult. Jól megcsinált grúvok, szellemes gitártémák, helyénvaló hegedû, illetve cselló (hála Both Miklósnak és Márkos Albertnek), s nem utolsósorban tizenkét, néha kifejezetten fülbemászó angol nyelvû szám, perfektül elõadva - mi kell ennél több?

Alexandra, 2011

*****

Figyelmébe ajánljuk