lemez - Zodiac Free Arts Club: Floating World

  • - minek -
  • 2011. július 7.

Zene

1967 végén néhány fiatal és ambiciózus berlini művész The Zodiak Free Arts Lab néven létrehozott egy különleges, szabad zenei műhelyt, ahol bárki korlátlanul megvalósíthatta elképzeléseit a megannyi ott felhalmozott hangszer és kütyü segítségével. Tán nem túlzás azt állítani, hogy innen (is) datálhatjuk a később összefoglalóan kraut musiknak gúnyolt/becézett ágas-bogas, többé-kevésbé már elektronikus zenei irányzat születését.
1967 végén néhány fiatal és ambiciózus berlini mûvész The Zodiak Free Arts Lab néven létrehozott egy különleges, szabad zenei mûhelyt, ahol bárki korlátlanul megvalósíthatta elképzeléseit a megannyi ott felhalmozott hangszer és kütyü segítségével. Tán nem túlzás azt állítani, hogy innen (is) datálhatjuk a késõbb összefoglalóan kraut musiknak gúnyolt/becézett ágas-bogas, többé-kevésbé már elektronikus zenei irányzat születését.

A máig nagy reverenciával emlegetett, gazdag hagyomány napjainkban is megihleti, sõt meglepõ gesztusokra készteti a zenekészítõ utódokat. A Berlinben élõ (amúgy Rodoszról elszármazott), a minimál tech/house rajongók számára csak Argyként ismert Argyris Theofilis például tavaly egy rövid idõre újraalapította az egykori Zodiac Klubot. Azután a barátaival és zenész/producer/dj-társaival közösen (hol pusztán maguk, hol a szûk körû publikum épülésére és mulattatására) elõvezetett produkciók hatására megírt és összerakott egy teljes albumot. A bevallottan a Tangerine Dream, Klaus Schulze, a Neu! vagy a Popol Vuh által inspirált, kizárólag hagyományos, analóg cuccokkal összerakott lemez persze nem csak afféle öncélú hommage. A biztos kézzel, kellõen dús fantáziával felkent, finom, de határozott lüktetéssel keretezett hangképek villámgyorsan elvarázsolják a hallgatót. És még a szükséges csúcspont sem hiányozhat! A hagyományos gitár/ basszus/dob hangszerelésben elõvezetett, ellenállhatatlanul pulzáló Sonntags In Altona igazi pszichedelikus slow/cosmic diszkó csemege - egyszerre kortárs és klasszikus csomagolásban.

Permanent Vacation/Deep Distribution, 2011

****

Figyelmébe ajánljuk