Lemez

LivingTotem: Surreal Ex­is­tence

  • - minek -
  • 2020. november 29.

Zene

A több néven is – DJ Kraak, Panoramic Barrier stb. – aktív Gulyás András ezúttal újabb, minden szempontból súlyos és tartalmas LivingTotem-albummal jelentkezett.

A több néven is – DJ Kraak, Panoramic Barrier stb. – aktív Gulyás András ezúttal újabb, minden szempontból súlyos és tartalmas LivingTotem-albummal jelentkezett, ami hűen tanúskodik az EBM hagyománnyal és a sötétebb indusztriális zenékkel való szoros kapcsolatáról, ahogy a tribal/techno hangzások erőteljes hatásáról is. A patinás német experimental/noise kiadó, az Ant-Zen gondozásában megjelent Surreal Existence-ön (hol kisebb, hol nagyobb kanállal porciózott hangulati, zenei elemek ritka egyensúlyát érzékelhetjük, az alkotó a kötelező sújtást és a mélyen horzsoló, csontig hatoló tónusokat sem spórolta ki az elegyből. A tavaly még a Test Deptet remixelő LivingTotem az új albumán már a felütésként szolgáló első számban (Macrocosm of Corpse Candidates) előveszi a törzsi dobokat, de az organikus lüktetést kisvártatva szinte felmorzsolja a gépek ereje. Néha finom melódiák bontakoznak ki a mindent felőrlő ütemek szorításából, (mint a Yoshi­nori Mausoleum vagy az Ancient Star című szerzeményekben), máskor azonban a kíméletlenül kopogó, egyben táncoltató ritmus nem ad kegyelmet és lehetőség szerint nem hagy túlélőket sem. A LivingTotem számai kivételes atmoszférateremtő erővel bírnak, de még ebből a szempontból is csúcspont az albumot záró, a black metal Mayhemből, Tormentorból, vagy éppen a body music egykori hazai úttörőjeként feltűnt Plasma Poolból is ismerős Csihar Attila földöntúli kántálásával megkoronázott Cyclone of Haarp, az album valódi, vokális csúcspontja.

Ant-Zen/Raumklang, 2020

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.