Lemez

LivingTotem: Surreal Ex­is­tence

  • - minek -
  • 2020. november 29.

Zene

A több néven is – DJ Kraak, Panoramic Barrier stb. – aktív Gulyás András ezúttal újabb, minden szempontból súlyos és tartalmas LivingTotem-albummal jelentkezett.

A több néven is – DJ Kraak, Panoramic Barrier stb. – aktív Gulyás András ezúttal újabb, minden szempontból súlyos és tartalmas LivingTotem-albummal jelentkezett, ami hűen tanúskodik az EBM hagyománnyal és a sötétebb indusztriális zenékkel való szoros kapcsolatáról, ahogy a tribal/techno hangzások erőteljes hatásáról is. A patinás német experimental/noise kiadó, az Ant-Zen gondozásában megjelent Surreal Existence-ön (hol kisebb, hol nagyobb kanállal porciózott hangulati, zenei elemek ritka egyensúlyát érzékelhetjük, az alkotó a kötelező sújtást és a mélyen horzsoló, csontig hatoló tónusokat sem spórolta ki az elegyből. A tavaly még a Test Deptet remixelő LivingTotem az új albumán már a felütésként szolgáló első számban (Macrocosm of Corpse Candidates) előveszi a törzsi dobokat, de az organikus lüktetést kisvártatva szinte felmorzsolja a gépek ereje. Néha finom melódiák bontakoznak ki a mindent felőrlő ütemek szorításából, (mint a Yoshi­nori Mausoleum vagy az Ancient Star című szerzeményekben), máskor azonban a kíméletlenül kopogó, egyben táncoltató ritmus nem ad kegyelmet és lehetőség szerint nem hagy túlélőket sem. A LivingTotem számai kivételes atmoszférateremtő erővel bírnak, de még ebből a szempontból is csúcspont az albumot záró, a black metal Mayhemből, Tormentorból, vagy éppen a body music egykori hazai úttörőjeként feltűnt Plasma Poolból is ismerős Csihar Attila földöntúli kántálásával megkoronázott Cyclone of Haarp, az album valódi, vokális csúcspontja.

Ant-Zen/Raumklang, 2020

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.