Tartalom

MaNcs 32. évf. 44. sz. (2020-10-29)

Egotrip

László Géza

Egotrip

Visszajátszás

Donald Trump összes háborúja

„Meg kell védenünk a határainkat azoknak az országoknak a pusztításától, amelyek a termékeinket gyártják, ellopják a vállalatainkat és elpusztítják a munkahelyeinket. A protekcionizmus nagyszerű haladást és erőt teremt” – mondotta Donald Trump a 2017-es beiktatási beszédében.

Publicisztika

Németh Gábor

Publicisztika

„Nincs hova tovább”

Térey János Boldogh-ház, Kétmalom utca című memoárjáról

A kezdet kínja jelzi a vállalkozás nehézségét, idézem ide Esterházyt emlékezetből. Az idézet persze elsősorban erre a szövegre vonatkozik, amelyet éppen írok, nem Térey János könyvére, noha annak kezdete sem nélkülözi a kínt, bár a fájdalmak regisztrációjának szemérmessége megakadályozza a szerzőt a fájdalom valódi mértékének kinyilvánításában, tehát a látványos önsajnálatban.

Inkei Péter

Publicisztika

Apró a múltból

Az 1 százalék program tanulságai és hasznai

Hol volt, hol nem volt, volt egy ország, amely az élen járt a kihátrálásban a nyűgként viselt rezsimből. Az 1980-as években keletről irigylés, nyugatról pedig elismerés és buzdítás övezte a szovjet birodalomban merészen innovatív (demokratikus piacgazdaságokból nézve banális) lépéseiért, mint a világútlevél, a társasági adó bevezetése vagy Dél-Korea elismerése. Egy ideig még megmaradt élenjáró rendszerváltónak az után is, hogy ledőlt a fal.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Egy gonosz öregember minden keserűsége

4 416 600, azaz négymillió-négyszáztizenhatezer-hatszáz forintra büntette meg J. Pétert, a Jobbik frakcióvezetőjét Kövér László házelnök – ez rekord a parlamenti képviselőkre helytelen magaviselet miatt kirótt büntetések nemes versenyében.

A szerk.

A szerk.

Visszavonják?

Szokatlan dolog történt hétfőn a magyar Országgyűlésben: az igazságügyi bizottság Fidesz–KDNP-s tagjai is támogatták, hogy a parlament tárgysorozatba vegyen egy ellenzéki (MSZP-s) törvényjavaslatot, amely hatályon kívül helyezné a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló 2017-es törvényt.

Külpol

Donald Trump külpolitikájának négy éve

Külpol

Mindennek háttal

Amerika elszigeteltebbé vált az elmúlt négy évben, az együttműködésre alapuló nemzetközi rend lebontásában érdekelt erők meg a különféle beosztású diktátorok pedig joggal érezték magukat felbátorítva. A külügyi apparátus igyekezett mérsékelni a Trump által okozott károkat – ha marad az elnök, a következő négy évet megemlegeti a demokratikus világ.

Külpol

Kaczynski adta meg a jelet a lengyel LMBTQ-közösség elleni kampányra

Míg itthon a mesekönyvdarálással és a hírhedt kormányfői rádiónyilatkozattal (miszerint a homoszexuálisok hagyják békén a gyerekeket) éppen csak irányba állt a kormánypropaganda, addig Lengyelország évek óta a szivárványzászló elleni harc révületében él. Milyen út vezetett idáig és mit ígér mindez Magyarországnak?

Belpol

Belpol

„A magyar államnak a legjobbat kell biztosítania”

Ócsai Lajos orvos, járványügyi szakember az influenza elleni védőoltásról

Évek óta az állam nyakán marad az influenza elleni védőoltás nagy része, az idén viszont a koronavírus-járvány miatt jelentősen megnőtt az érdeklődés iránta. Az állam az 1,3 millió adag magyar gyártású vakcina mellé felvásárolta az eddig patikai forgalomba kerülő oltóanyagot is. De jól tette-e?

Egy börtönspicli jelentése 1957-ből

Belpol

„Adtunk nekik egy kis mazsolát”

A közbűntényes vádakkal többször elítélt Nagy József 1956-ban részt vett a Köztársaság téri pártház október 30-i ostromában és az azt követő brutalitásban, majd a szovjet megszállók elleni szabadságharcban. 1957-ben a megtorló hatóságok őrizetébe került. A cellájába zárkaügynököt helyeztek, aki feljegyezte végzetes szavait. Kordokumentumot közlünk.

Végeredményt befolyásoló intézkedés a Magyar Galopp Derbyn

Belpol

Búsuló lovak

Egy korábban nem alkalmazott, váratlanul bevezetett állatorvosi vizsgálat miatt kizárták a 2020-as galopp derbi két favorit lovát. A szakma bundát gyanít, az „intézkedés” a lóversenyfogadást is befolyásolhatja.

Közlekedési balesetek büntethetősége

Belpol

Börtönrali

A Dózsa György úti, két halálos áldozatot követelő baleset egyik vádlottja négyéves fogházbüntetést kapott első fokon, és „örökre” eltiltották a gépjárművezetéstől. Sokan keveslik, kevesen sokallják az évek számát. De mitől függ egy közlekedési bűncselekmény büntetésének szigora?

Bosszúhadjárat a nem fideszes vezetésű települések ellen 2.

Belpol

A bűnös város büntetése

Múlt heti lapszámunkban azt vettük végig, hogyan próbálja el­lehetetleníteni a kormány a nem fideszes kistelepülések és megyei jogú városok vezetését. Most nézzük, mit kezdtek az elmúlt egy évben 2019 októberének legfájóbb vereségével, Budapesttel.

Színház

Színház

„Igazabb a valóságnál”

Stork Natasa színész

Most épp Zsótér Sándorral játszik egy kétszemélyes előadásban, amelyben nehéz eldönteni, hol ér véget a valóság, és hol kezdődik a fikció. Színházi és filmes munkáiról, rendezői módszerekről és persze az SZFE körül kialakult helyzetről beszélgettünk vele.

Interaktív
Zene

Lemez

Zene

LivingTotem: Surreal Ex­is­tence

A több néven is – DJ Kraak, Panoramic Barrier stb. – aktív Gulyás András ezúttal újabb, minden szempontból súlyos és tartalmas LivingTotem-albummal jelentkezett.

Lemez

Zene

The Magic of Mantovani

Házikabátos, selyemsálas korosodó szoknyavadász (játszhatja, mondjuk, Matthau vagy Tognazzi) a légyott előkészületeinek utolsó mozzanata gyanánt feltesz egy lemezt a lejátszóra úgy 1970 táján.

Zene

„Merek hibázni”

Szabó Benedek énekes, dalszerző

A Galaxisok ötödik lemeze idén januárban jelent meg, országos turnéját elsöpörte a járvány, de a zenekar nemrég rekordgyorsasággal kiadta hatodik albumát is, a Történetek mások életéből ráadásul dupla lett. Okokról és motivációkról beszélgettünk a frontemberrel.

Sorköz

Sorköz

„Ettek vidrát és hódot is”

Saly Noémi irodalom- és gasztrotörténész

A magyar szakácskönyv-irodalom kialakulásához olvasni tudó városi nők kellettek, de sokáig csak a német recepteket kopíroztuk. A kezdeteket orbitális hazugságok övezik – ezeknek jártunk utána a szakemberrel.

Képzőművészet
Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Kispesti Halásztanya

Papp József 1932-ben nyitotta meg Gödör nevű vendéglőjét Kispesten, az Üllői út és a Kossuth Lajos utca sarkán lévő alagsori helyiségben, amely hamarosan a környék legnépszerűbb helyévé vált.

Tudomány

Közgazdasági Nobel-díj 2020

Tudomány

Emelték a tétet

Idén az aukció elméletének továbbfejlesztéséért járt a közgazdasági Nobel-emlékdíj. Hiába, az árverezés, licitálás korunk egyik legfontosabb, valósággal művészi szintre emelt elfoglaltsága.

Mikrofilm

Film

Mikrofilm

A Manderley-ház asszonya

Ismét lobog a tűz a kandallóban, már megint érzelmes, gótikus thrillerhez terítettek, csakúgy, mint ’40-ben Hitchcocknál.

Tévésorozat

Mikrofilm

Akik mi vagyunk

Új vezető érkezik az olasz kisvárosban működő amerikai katonai bázisra: az ezredes egy nő, aki ráadásul feleségét és elkényeztetett fiacskáját is magával hozza.

Film

Mikrofilm

Fortuna istennő

Ferzan Özpetek legújabb filmje sokáig megtéveszti a nézőt színpompás-fanyar meleg dramedy mázával.